Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dýchací soustava a psychosomatika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dýchací soustava a psychosomatika"— Transkript prezentace:

1 Dýchací soustava a psychosomatika
Asthma bronchiale

2 Anatomie dýchací soustavy
Vzduch do plic proudí dýchacími cestami. Průdušnice (trachea) se dělí na hlavní průdušky (bronchy), které vedou do pravé a levé plíce. Každá z obou plic se dělí na laloky a segmenty. Pravá plíce má tři laloky a levá plíce má dva laloky.

3 Anatomie dýchací soustavy
Průdušky se dále větví směrem do periferie. Drobné průdušky ústí do plicních sklípků, které spolu s kapilární sítí tvoří zónu výměny plynů.

4 Astma bronchiale

5 Astma bronchiale Astma je chronické, zánětlivé onemocnění dýchacích cest spojené s jejich hyperreaktivitou na řadu podnětů. Výsledkem je záchvatovitá bronchiální obstrukce.

6 Astma bronchiale Klinický obraz: dráždivý kašel; tíha na prsou; záchvatovitá dušnost, zejména v ranních hodinách; pískoty při výdechu. Etiologie: multifaktoriální: geneticko-konstituční, psychosomatická.

7 Astma bronchiale Psychosociální spouštěcí faktory pro astmatické záchvaty: situace zoufalství a beznaděje; pocity bezmocné zloby bez možnosti se bránit; afekty zloby a hněvu při současné neschopnosti tyto pocity vyjadřovat; intenzivní přání blízkosti při současném intenzivním přání odstupu (ambivalentní konflikt);

8 Astma bronchiale na počátku onemocnění, popř. záchvatu je možné u přibližně 50% všech pacientů zjistit ztrátu klíčové osoby; odloučení od důležitých vztahových osob vede často ke zhoršení stávajícího astmatu.

9 Astma bronchiale Osobnostní predispozice ke vzniku astma bronchiale: osobnost astmatika neexistuje. Sklon ke konfliktu, který se týká autonomie a závislosti. Nebyla v nich rozvinuta zralá autonomní osoba.

10 Astma bronchiale Vztah lékař a pacient:
Charakteristika tzv. pseudonezávislých pacientů: popírají ve vztahu s lékařem své obtíže; bagatelizují nebezpečí vyplývající se záchvatů; rozvíjí větší obavy z vedlejších účinků terapie než ze záchvatů samotných; užívají příliš malé dávky léků; navštěvují lékaře příliš pozdě a příliš zřídka.

11 Astma bronchiale Základní psychosomatická péče:
plnohodnotný terapeutický vztah mezi lékařem a pacientem; analyzovat psychosociální spouštěče; včasná psychoterapie při podezření na psychosociální spouštěče; povzbuzovat pacienta při chronické fázi nemoci.

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Dýchací soustava a psychosomatika"

Podobné prezentace


Reklamy Google