Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj"— Transkript prezentace:

1 Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj

2 Postupná převaha lokálních úloh si později vyžádala vzájemný distribuovaný, decentralizovaný přístup uživatelů a budování počítačových sítí. Tento trend umocnilo též intenzivní nasazení počítačů řady PC a sítí LAN zejména v komerční sféře. Vzájemné propojení počítačů mezi sebou lze realizovat různými způsoby.

3 Přímé propojení počítačů
Počítače jsou propojeny samostatným datovým okruhem. Pokud je počítačů více, lze je vzájemně propojit každý s každým samostatným datovým okruhem. Takové uspořádání označujeme jako polygonální síť. Jsou-li propojeny všechny počítače jedná se o úplnou polygonální síť. Nejsou-li propojeny všechny počítače jedná se o částečnou polygonální síť. Při větším počtu počítačů a větších vzdálenostech se velmi rychle ukázalo, že tento způsob je absolutně nevyhovující z hlediska potřeby propojovacích médií.

4 Sběrnicová síť Opačným extrémem je maximální úspora propojovacích médií při propojení počítačů tzv. sběrnicovým způsobem, což označujeme jako stuhová síť. Za úsporu médií u takové sítě však zaplatí nemožností současné komunikace, což prodlužuje dobu odezvy.

5 Hvězdicová síť Vývoj si však vynutil hledání efektivnějších způsobů společného využívání přenosových kapacit. Cesta vedla od časového využívání přenosového kanálu k jeho prostorovému využití. To si však vynutilo řešit tzv. společný propojovací uzel (počítač), který rovnoměrně rozdělí svoje přenosové kapacity mezi jednotlivé počítače. Takové uspořádání představuje hvězdicová síť s danými vlastnostmi. Již jen krůček dělil tyto systémy od systémů současných, v nichž je přenosová část oddělena od koncových zařízení. Tak bylo vytvořeno nezávislé veřejné přenosové prostředí nazvané veřejná datová síť - VDS. Z důvodů normalizace se každé koncové zařízení připojuje na VDS tzv. ukončujícím prvkem. VDS se tak stává veřejnou telekomunikační službou pro uskutečňování datových přenosů. Uživatel vidí VDS jako černou skříňku, která se jeví jako standardní rozhraní.

6 Kombinovaná síť Jedná se kombinaci sběrnicové a hvězdicové sítě.


Stáhnout ppt "Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj"

Podobné prezentace


Reklamy Google