Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dominikánská republika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dominikánská republika"— Transkript prezentace:

1 Dominikánská republika
Zeměpis VY_32_INOVACE_060, 3. sada, Z ANOTACE Prezentace v PowerPointu digitálně zpracovává téma „Dominikánská republika“ z internetových zdrojů. Prezentace je doplněna obrázky k tématu, úkoly a otázkami k zopakování učiva.  Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žák se seznámí s jedním z ostrovů Velkých Antil, zná polohu, hlavní město, počet obyvatel, ... Dominikánské republiky. V rámci opakování učiva se orientuje na mapě a odpovídá na zadané otázky. Pro koho je materiál určen  žák 7. ročníku ZŠ, předmět zeměpis Autor  Mgr. Lada Drimlová Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Drimlová Lada 1

2 DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA
OSTROV VELKÝCH ANTIL prezidentská republika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lada Drimlová.

3 Poloha ostrov Hispaniola v Karibském moři
objevená roku 1492 Kryštofem Kolumbem

4 Rozloha: km2 Pozemní hranice: na západě s Haiti

5 Hlavní město – Santo Domingo
je druhým nejlidnatějším městem Karibiku hned po kubánské Havaně Další významná města: Santiago de los Caballeros La Romana San Pedro de Macorís Santiago de los Caballero La Vega Punta Cana

6 Povrch a podnebí většinu území vyplňují horská pásma
nejvyšší hora, pojmenovaná Pico Duarte, je vysoká m n. m. nížiny se táhnou podél pobřeží podnebí je vlhké tropické průměrné teploty se pohybují od 16 do 30 °C roční úhrn srážek se pohybuje v rozmezí od 1000 do mm Vodstvo: nejdelší řeka - Yaque del Norte Dominikánská republika leží v oblasti, kde často řádí hurikány.

7 Fauna a flóra

8 Obyvatelstvo počet obyvatel : 9 650 0oo
hustota zalidnění: 198,0 obyv./km2 národnostní složení: Dominikánci-mulati 73 %, Dominikánci-černoši 11 %, Dominikánci-běloši 16 % náboženství: katolíci 91 %, protestanti gramotnost: 84,7 % úřední jazyk: španělština

9 Hospodářství a průmysl
tvorba HDP: 68,2 % služby, 21,3 % průmysl, 10,5 % zemědělství- sklizeň: maniok, cukrová třtina, kokosové ořechy, káva, kakao, zelenina, pomeranče, banány, tabák zemědělství - chov dobytka: skot, prasata, drůbež průmysl - těžba: nikl, bauxit průmysl - energetika (podíl elektráren): tepelné 87,19 %, vodní 12,4 % doprava: 757 km železnice, km silnice měna: dominikánské peso (DOP)

10 Kultura malířství a sochařství národním kamenem je jantar
skvost země larimar krásný polodrahokam tyrkysové či růžové barvy, který se používá ke zdobení šperků

11 Turistický ruch Bayahibe
Původně rybářská vesnička v jihovýchodním cípu ostrova, v současnosti oblíbené letovisko Bayahibe, je bránou do národního parku del Este, pod který patří také ostrovy Saona, Catalina a Catalinita. Ostrůvky jsou ideální pro potápění a poznávání podmořského světa. Bayahibe turistům nabízí překrásnou krajinu a množství přírodních zajímavostí. Překrásné bílé pláže pokrývají mušle a na své si přijdou také milovníci vodních sportů. V jeskyních na pevnině můžete vidět dochované Taínské kresby a skalní rytiny.

12 Ostrov Saona K ostrůvku Isla Saona se dostanete po 45 min. plavby lodí, kterou si můžete najmout, tady si budete užívat nádherné pláže s bílým pískem, stínu vysokých kokosových palem a úžasného šnorchlování. Vesnička Bayahibe byla založena jako rybářská osada roku 1874 Juanem Britem a jeho rodinou, kteří přišli z Puerto Rica.

13 Pláže Playa Blanca Slavné pláže Punta Cana od severu k jihu 63 km tvoří 6 krásných pláží, včetně; Playa Macao, Playa Arena Gordo, El Cortecito, Playa Bávaro, Cabeza de Toro y Cabo Engaño To vše s nádherným bílým pískem a tyrkysově zbarveným mořem, svěží slunce, teplé větry a plné milých lidí a turistů v okolí dělají z Punta Cany ráj destinací. Pláže Punta Cana se nachází 8 km od mezinárodního letiště Punta Cana, díky tomu je jedna z nejlepších rekreačních možností.

14 Opakování Který stát leží na ostrově Hispaniola spolu s Dom. Republikou? (orientuj se na mapě) Jaký je název hlavního města DR? Co místní obyvatelé pěstují? (min. 3) Která hora DR je nejvyšší? Jaký mají v DR úřední jazyk?

15 Použité zdroje hl=cs&client=firefox- a&hs=B3J&tbo=u&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&tbm=isch&source =univ&sa=X&ei=tpq0UJqIEKfk4QTRhoHYDw&ved=0CGYQsAQ&biw=1024 &bih=622


Stáhnout ppt "Dominikánská republika"

Podobné prezentace


Reklamy Google