Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ESTONSKO Vypracovala: Petra Zapletalová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ESTONSKO Vypracovala: Petra Zapletalová."— Transkript prezentace:

1 ESTONSKO Vypracovala: Petra Zapletalová

2

3

4 Tallinn

5 Originální název: Eesti Vabariik Prezident: Toomas Hendrik Ilves Hymna: Mu isamaa, mu õnn ja rõõm Státní zřízení: parlamentní republika Vznik: 24.únor 1918 Hlavní město: Tallinn Počet obyvatel: Rozloha: km² Jazyk: estonština Měna: euro

6 Tallinn Hlavní město, které je zároveň přístavem, se
nachází na severním pobřeží Estonska. Vzhledem k pestré historii tohoto území, zde můžete najít velké množství památek, o čemž svědčí i zápis historického centra na Seznam kulturního dědictví UNESCO.

7 Tallinn

8 Tartu Tartu je druhé největší město v Estonsku. Považuje se za centrum vzdělanosti a kultury. Sídlí zde nejstarší a nejslavnější estonská univerzita. Město se nachází ve vnitrozemí Estonska a je centrem celého jihovýchodního Estonska.

9 Tartu - univerzita

10 Narva Narva je město s nejvyšší nezaměstnaností v Estonsku. Leží u hranic Estonska s Ruskem. I když město patří Estonsku, většina obyvatel pochází z Ruska.

11 Narva

12 Geografie Nejvyšší bod: Suur Munamägi ( 318 m) Nejnižší bod: Baltské moře (0 m) Pro Estonskou krajinu je typické členité pobřeží s téměř 1500 ostrovy. Dále zde najdete přes několik stovek jezer, početné řeky, mokřiny, močály, rašeliniště a mírně zvlněná horská pásma dosahující výšek kolem 300 m.

13

14 Podnebí Estonsko se nachází v mírném pásu. Podnebí je chladné a je ovlivněno Baltským mořem. Roční průměrná teplota ve stínu je 4,8°C. Nejteplejší je červenec. Průměrně 17°C. Nejchladnější je únor. Průměrně -6°C.

15

16 Poloha Je to nejsevernější a nejmenší stát z pobaltských zemí. Jde o přímořský stát, jehož hranici tvoří z větší části Baltské moře. 80 km široký Finský záliv na severu jej odděluje od Finska, přibližně 300 km moře jej na západě dělí od Švédska. Převážná část hranice s Ruskem prochází rozlehlým Čudským jezerem. Nejdelší suchozemská hranice je na jihu s Lotyšskem.

17 Baltské moře

18 Politika Estonsko je parlamentní demokratickou republikou. Je rozděleno na 15 krajů. 1.května 2004 vstoupilo do Evropské unie a asi o 2 měsíce dříve do NATO. Od vyhlášení nezávislosti na Rusku v roce 1991 je nejvíce rozvíjející se postkomunistickou zemí s historickými památkami.

19 Tallinn

20 Historie Území Estonska bylo poprvé osídleno okolo 9. století př. n. l. První důležitější zmínky jsou datovány do poloviny 12. století, kdy bylo území Estonska dobyto Řádem mečových bratří. Bylo také pod nadvládou Polska a Švédska a nakonec Ruska. Dne vyhlásilo Estonsko nezávislost, která byla o dva roky později po ozbrojeném konfliktu s Ruskem uznána.

21 Tallinn

22 Hospodářství Estonsko je převážně zemědělsko-průmyslový stát. V zemědělství převládá živočišná produkce, zejména chov skotu a prasat. Pěstuje se hlavně ječmen, žito a brambory. Hlavní průmyslová odvětví: strojírenství, textilní, chemický, potravinářský a dřevařský průmysl a průmysl stavebních hmot. Významná těžba a zpracování hořlavých břidlic.

23

24 Jazyk Přestože je v této zemi početná menšina rusky hovořícího obyvatelstva, je zde jediným úředním jazykem estonština. Tento jazyk patří do ugrofinských jazyků a je tedy naprosto rozdílný oproti jazyku ostatních pobaltských států. V Estonsku však není problém dorozumět se anglicky nebo rusky.

25 Zámek Alatskivi

26 Ostrovy Oficiálně se udává, že v Estonsku je 1521 ostrovů. Největší jsou Saaremaa a Hiiumaa. Ostrov Saaremaa je největší ostrov Estonska a zároveň i největší ostrov v Baltském moři. Je pokládán za „nejestončtější“ místo v zemi. Ostrov Hiiumaa se nachází nedaleko ostrova Saaremaa a jeho zajímavostí je, že je zde třetí nejstarší maják na světě.

27 Ostrov Saaremaa

28 Ostrov Hiiumaa

29 Kuchyně Estonská kuchyně je poměrně nezdravá, tučná
a založená na masu. To však vyvažují konzumací zdravých ryb. Základem je rybí a vepřové maso, brambory, zelí a vlastně veškerá sezónní zelenina. Pečivo se vyrábí především ze žitné mouky. Ve velké oblibě mají i mléčné produkty a vejce. V létě se poměrně hodně zavařuje ovoce a houby. Na podzim zase jídelníček obohacuje zvěřina.

30

31 Národní parky Karula Soomaa
Nachází se na jihu Estonska. Jsou zde jezera, mokřady, lesy a krajina, která připomíná Finsko. Soomaa Nachází se na jihozápadě Estonska. Jsou zde říčky, mokřady, jezera, lesy a krajina připomínající Finsko.

32 NP - Soomaa

33 NP - Karula

34 Vilsandi Matsalu Nachází se na západním pobřeží ostrova
Saaremaa. Jsou zde ptačí kolonie, kamenité pobřeží se zálivy a pobřežní mokřady. Matsalu Je to nejnověji vyhlášený národní park na západním pobřeží. Jsou zde ptačí rezervace, pobřežní mokřady a členité pobřeží se zálivy.

35 NP - Vilsandi

36 NP - Matsalu

37 Národní park Lahemaa Nachází se na severním pobřeží. Je to největší a nejstarší národní park Estonska. Park se pyšní mnoha přírodními zajímavostmi, ale také řadou historických, archeologických a kulturních památek. Park byl vyhlášen v roce Park je také místem výskytu 838 druhů rostlin a asi 50 druhů savců.

38 NP - Lahemaa

39 NP - Lahemaa


Stáhnout ppt "ESTONSKO Vypracovala: Petra Zapletalová."

Podobné prezentace


Reklamy Google