Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pracovní vyučováni 8. ročník.  Průtokový plynový ohřívač vody musí být vybavený větracím komínem a místnost musí být dobře větraná.  Pokud ve společné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pracovní vyučováni 8. ročník.  Průtokový plynový ohřívač vody musí být vybavený větracím komínem a místnost musí být dobře větraná.  Pokud ve společné."— Transkript prezentace:

1 Pracovní vyučováni 8. ročník

2  Průtokový plynový ohřívač vody musí být vybavený větracím komínem a místnost musí být dobře větraná.  Pokud ve společné domácnosti žijete se starší osobou, je dobré mít u toalety a vany madla.  Lékárničku mějte zamykatelnou, kupujte takové balení, které děti neotevřou.  Sprchová stěna musí být z umělé hmoty nebo skla, které je potaženo bezpečnostním povlakem.

3  Tepelný zářič by měl být na stěně a spínač by neměl být na dosah z vany.  Toaletu každý den čistěte, aby jste ji zbavili bakterií.  Víko od toalety zavírejte, aby dítě nemohlo dovnitř strkat ruce.  Čistící prostředky mějte v uzamčené skříňce.  Koupelnové rohože používejte ty, které jsou opatřeny protiskluzovou úpravou.

4  Podlaha by neměla být kluzká.  Elektrické spotřebiče by měly být vypnuté, aby je děti nemohly náhodně zapnout.  Neleštěte příliš vinylové podlahy – vytváří se velmi kluzký povrh.  Nikdy nenechávat pánev s tukem bez dozoru.  Dbejte, aby nože byly nabroušené, čím je nůž ostřejší, tím je bezpečnější.  Utěrky nedávejte blízko kamen, mohly by chytnout.  Stůl, pokud máte malé dítě, nepoužívejte ubrusy.

5  Domácí bar zamykejte.  Mějte co nejméně skleněných výplní.  Pokojový stolek vyberte raději se zaoblenými rohy.  Nenechávejte na stolku horké nápoje, zápalky, alkohol, atd.  Mějte ochranou mříž před krbem.  Nepěstujte jedovaté pokojové rostliny.

6  Dejte na okna a do zásuvek bezpečnostní zástrčky.  Přebalovací pult mějte raději při zemi, zabráníte pádu dítěte.  Nepoužívejte volně stojící lampy, aby se dítě nepopálilo.  Obrázky mějte dostatečně vysoko.  Radiátor přikryjte ručníkem, nebo použijte speciální kryt na radiátory.  Nábytek vybírejte se zaoblenými hranami a takové, které dítě nepřevrátí.  Hračky mějte na nízké polici nebo v krabici na zemi, aby nemuselo dítě pro hračku šplhat.

7  Dejte ke schodišti bezpečnostní zábradlí.  Vstupní dveře zamykejte.  Nenechávejte rozházené boty v předsíni na podlaze, kde se o ně může snadno zakopnout.  Nedávejte na schodiště rohožky, zejména když je podlaha naleštěná.

8  Policie České republiky158  Záchranná lékařská služba 155  Hasiči150  Jednotné evropské číslo 112  Městská policie Dobříš156  Měst. Policie Dobříš – mobil 602 370 677

9  telefon 155, 112  uvolněte oběti dýchací cesty  zkontrolujte, jestli dýchá  pokud dýchá, položte ho do stabilizační polohy  pokud nedýchá, dejte mu dvakrát dýchání z úst do úst. Potom zkontrolujte jeho pulz.  pokud přestalo pracovat srdce, začněte s masáží hrudníku (15xstlačení hrudníku, potom 2vdechy).

10  Postupujeme rychle.  Poraněnou část zvedneme nad úroveň srdce.  Přiložte na ránu obklad, dost velký, aby přesahoval okraje rány.  Potom místo obvažte obinadlem tak, aby bylo dostatečně stlačené, ale ne tak pevně, aby se přerušil krevní oběh.  Pokud krev začne prosakovat, přiložte na něj další.  Okamžitě voláme 155.

11  Pacienta položte a volejte 155.  Opatrně polévejte poranění studenou vodou.  Odstraňte těsné kusy oděvu, šperky.  Přiložte obklad z materiálu, který nepouští vlákna.  Pokud ztratí vědomí, položte ho do stabilizované polohy.  Kontrolujte dech a pulz.  Nedávejte na popáleninu tuk nebo mast.  Neporušujte puchýře, neodstraňujte volnou kůži.

12  Pokud je osoba při vědomí, rychle se snažte dozvědět, co požil.  Zavolejte 155.  Pokud požil žíravinu, nenuťte ho do zvracení, cokoliv pálí cestou do žaludku, bude pálit znovu.  Pokud je při vědomí a nepožil žíravinu můžeme se pokusit u pacienta o vyvolání zvracení.  Osobu v bezvědomí položte do stabilizované polohy, hlídáme dech a pulz.

13  teploměr  balíček jednotlivých náplastí  krycí obvazy  obinadla na vymknutí a výrony  svorky na stažení  třírohý šátek  tupá pinzeta  nůžky  dezinfekční roztok  vata

14  B. Phillipsová, Domácnost od A po Z, Bratislava Průdy 1994, ISBN 80-85355-21-3.

15 Autorem materiálu je Mgr. Renata Jindráková, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz


Stáhnout ppt "Pracovní vyučováni 8. ročník.  Průtokový plynový ohřívač vody musí být vybavený větracím komínem a místnost musí být dobře větraná.  Pokud ve společné."

Podobné prezentace


Reklamy Google