Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opakování - centrální nervová soustava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opakování - centrální nervová soustava"— Transkript prezentace:

1

2 Opakování - centrální nervová soustava
Popiš základní stavbu neuronu. Jak se nazývají spoje neuronů? Co je funkcí neuronů? Co vzniká propojením více neuronů? Co je to reflex? Jaké části má reflexní oblouk? Kam až dosahuje mícha v páteřním kanálu? Jaký je rozdíl mezi šedou a bílou hmotou nervovou? Čím je mícha chráněna? Co ochraňuje mozek při nárazech?

3 Která část mozku je evolučně nejmladší?
Co řídí prodloužená mícha? Která část mozku zajišťuje koordinaci pohybů a rovnováhu? Co je to hemisféra? K čemu slouží hypotalamus? K čemu slouží hormon melatonin a kde je produkován? Proč jsou na koncovém mozku závity? Jaký je rozdíl mezi podmíněným a nepodmíněným reflexem? Popiš obrázek.

4 Otázky a odpovědi Popiš základní stavbu neuronu tělo, dendrity (dostředivé), neurity (odstředivé) Jak se nazývají spoje neuronů? synapse Co je funkcí neuronů? tvorba, vedení a předávání elektrických vzruchů Co vzniká propojením více neuronů? nervové dráhy Co je to reflex? okamžitá odpověď organismu na podnět (základní funkční jednotka nervového děje) Jaké části má reflexní oblouk? čidlo, dostředivá dráha, ústředí, odstředivá dráha, výkonný orgán Kam až dosahuje mícha v páteřním kanálu? k bederním obratlům Jaký je rozdíl mezi šedou a bílou hmotou nervovou? šedou tvoří těla neuronů, bílou tvoří výběžky Čím je mícha chráněna? páteří a třemi mozkovými plenami Co ochraňuje mozek při nárazech? - mozkomíšní mok

5 Která část mozku je evolučně nejmladší? - koncový mozek
Co řídí prodloužená mícha? základní životní funkce a reflexy Která část mozku zajišťuje koordinaci pohybů a rovnováhu? - mozeček Co je to hemisféra? polokoule koncového mozku K čemu slouží hypotalamus? nadřazené ústředí vegetativních funkcí, vytváří mozkové hormony K čemu slouží hormon melatonin a kde je produkován? - podporuje spánek, přes sítnici řídí rytmus den/noc, produkován v šišince (epifýza) Proč jsou na koncovém mozku závity? pro zvětšení plochy Jaký je rozdíl mezi podmíněným a nepodmíněným reflexem? nepodmíněný reflex = vrozená automatická reakce podmíněný reflex = typ učení, je dočasný Popiš obrázek Zdroj obrázku:


Stáhnout ppt "Opakování - centrální nervová soustava"

Podobné prezentace


Reklamy Google