Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OVOCE. JÁDROVÉ OVOCE JABLKAnejvýznamnější ovocný druh plastická plodina rezistence SLOŽENÍfruktosa; glukosa, sacharosa, sorbitol škrob kyselina jablečná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OVOCE. JÁDROVÉ OVOCE JABLKAnejvýznamnější ovocný druh plastická plodina rezistence SLOŽENÍfruktosa; glukosa, sacharosa, sorbitol škrob kyselina jablečná."— Transkript prezentace:

1 OVOCE

2 JÁDROVÉ OVOCE JABLKAnejvýznamnější ovocný druh plastická plodina rezistence SLOŽENÍfruktosa; glukosa, sacharosa, sorbitol škrob kyselina jablečná vitamin C, flavonoidy PPO pektiny patulin

3 JÁDROVÉ OVOCE ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty protlaky, dřeně lisovánítvar sušenívelikost pevnost dužniny a slupky šťavnatost, výlisnost barva tmavnutí dužniny chuť Odrůdy: James Grieve; Golden Delicius, Idared; Spartan, Rubín, Jonagold, Šampion; Gloster, Melrose, Topaz /Zvonkové, Boskopské, Ontario/

4 JÁDROVÉ OVOCE Kdoule

5 JÁDROVÉ OVOCE HRUŠKYnáročnější na půdu a teplotu nižší vlhkost tolerantní k znečištění ovzduší (SO 2 ) náročné na skladování SLOŽENÍfruktosa; glukosa, sacharosa škrob kyselina jablečná, citronová flavonoidy, PPO K, Zn pektiny sklereidy – kaménčitost

6 JÁDROVÉ OVOCE ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty proslazování zmrazování lisovánítvar sušenívelikost pevnost dužniny a slupky kaménčitost hniličení skladovatelnost Odrůdy: Konference, Clappova; Boscova, Williamsova; Lucasova /Solanka, Pařížanka, Hardyho/

7 PECKOVÉ OVOCE SE SLUPKOU NEOJÍNĚNOU / ČERVENÉ PECKOVINY TŘEŠNĚ srdcovky, chrupky, polochrupky teplejší, sušší, chráněné polohy VIŠNĚ sladkovišně, skleňovky, kyselky, amarelky nejméně náročný, tolerantní druh časově rozložená sklizeň PTÁČNICE, MAHALEBKA sklizňové „třešňové týdny“ (IV/V)

8 TŘEŠNĚ, VIŠNĚ SLOŽENÍglukosa, fruktosa kyselina jablečná anthokyany ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty šťávyvelikost plodů pomazánky pevnost dužniny a slupky proslazování barva dužniny a slupky zmrazováníodlučitelnost stopky praskání plodů Odrůdy: Kordia; Kaštánka, Karešova Morela pozdní, Fanal

9 PECKOVÉ OVOCE SE SLUPKOU OJÍNĚNOU / SLIVONĚ ŠVESTKY PRAVÉ náročnější na vlhkost půdní i vzdušnou méně náročné na teplotu a půdu POLOŠVESTKY, SLÍVY, RENKÓDY, MIRABELKY teplejší, hlubší, vlhčí půdy chráněnější polohy šarka resistentní a tolerantní odrůdy Odrůdy: Stanley, Čačanská, Švestka domácí Zelená renklóda Nancyská

10 SLIVONĚ SLOŽENÍsacharosa, fruktosa, glukosa kyselina jablečná, chinová anthokyany, flavonoidy, karotenoidy ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty povidlavelikost a tvar plodů sušení pevnost, barva, chuť slupky proslazování pevnost dužniny zmrazování odlučitelnost pecky obsah sušiny a pektinů

11 PECKOVÉ OVOCE SE SLUPKOU PLSTNATOU – meruňky, broskve, (mandle) MERUŇKY náročné na půdu (provzdušněnost) citlivé na kolísání teplot BROSKVE broskve pravé, tvrdky (cling), nektarinky okrajová oblast pěstování náročné na půdu, teplotu, závlahu SLOŽENÍsacharosa, glukosa, fruktosa kyselina citronová (broskve), jablečná karotenoidy P, K amygdalin

12 BROSKVE A MERUŇKY ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty protlaky, džemy nektary proslazování zmrazování sušení tvar a velikost barva a loupatelnost slupky barva a pevnost dužniny odlučitelnost pecky Odrůdy Velkopavlovická Redhaven, Envoy, Flamingo

13 DROBNÉ OVOCE - BOBULOVINY RYBÍZ červený, bílý písčitohlinité půdy s dobrou zásobou vláhy střední a vyšší polohy RYBÍZ černý vyšší nároky na půdu a klima dostatek živin a vláhy ANGREŠTvyšší nároky na půdu než rybíz odolnější k nízkým teplotám SLOŽENÍfruktosa, glukosa kyselina citronová kyselina šťavelová vitamin C, (E), flavonoidy pektin

14 DROBNÉ OVOCE - BOBULOVINY ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty protlaky, džemy šťávy, vína zmrazování délka a kompaktnost hroznů velikost bobulí barva technologická zralost Holandský červený

15 DROBNÉ OVOCE - BOBULOVINY BORŮVKA, BRUSINKA, KLIKVA sbírané lesní plody kulturní odrůdy SLOŽENÍkyselina benzoová (vakciniin), šťavelová vitamin C, anthokyany glykosidy VYUŽITÍkompoty, šťávy, zmrazování, sušené plody

16 DROBNÉ OVOCE - JAHODY JAHODNÍKvytrvalá bylina jahodník velkoplodý – jahodník obecný nároky na půdu, teplotu a vláhu poškození květů mrazem SLOŽENÍkyselina citronová; šťavelová, salicylová vitamin C, anthokyany lipidy

17 JAHODY ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty protlaky, džemy nektary zmrazování proslazování velikost a tvar, dutiny vybarvení plodu probarvení dužniny postavení kalichu zanoření nažek Odrůdy: Elsanta, Senga sengana, Dukát

18 DROBNÉ OVOCE – MALINY, OSTRUŽINY souplodí drobných peckoviček plané nebo kulturní MALINY - oddělitelné od květního lůžka OSTRUŽINY -pevně srostlé s lůžkem kompoty pomazánky šťávy zmrazovánívelikost a soudržnost plodů barva

19 VINNÁ RÉVA nenáročná na půdu a vodu nároky na teplo; poloha SLOŽENÍ glukosa, fruktosa kyselina vinná; jablečná, citronová flavonoidy, resveratrol TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY šťávy kompoty velikost a barva bobulí (rozinky)síla slupky semena


Stáhnout ppt "OVOCE. JÁDROVÉ OVOCE JABLKAnejvýznamnější ovocný druh plastická plodina rezistence SLOŽENÍfruktosa; glukosa, sacharosa, sorbitol škrob kyselina jablečná."

Podobné prezentace


Reklamy Google