Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s hospodářskými rostlinami, jejich významem a využitím Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s hospodářskými rostlinami, jejich významem a využitím Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup."— Transkript prezentace:

1 Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s hospodářskými rostlinami, jejich významem a využitím Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, popis , využití a seznámení s příbuznými druhy Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - len, konopí, textilní plodina, juta, sisal, vlákno Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 3,4 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

2 Hospodářské rostliny V přírodním koloběhu mají rostliny nezastupitelné místo. Jsou potravou pro některé živočichy, jiní živočichové se živí těmi, kteří požírají rostliny. Lidé však využívají rostliny mnoha jinými způsoby: tkají z nich látku, staví domy, vyrábějí nábytek, lisují olej, krmí jimi dobytek, vyrábějí papír, využívají je k topení apod.

3 Len setý 1. 9. Pochází z jihovýchodní Asie, už staří Egypťané zahalovali do lněného plátna své mrtvé před více než lety. Jedná se o textilní a zároveň olejnatou hospodářskou plodinu, její vlákna se zpracovávají ve lnářském průmyslu. Pěstuje se zejména v podhorských oblastech.

4 Popis Lodyha je přímá a hustě listnatá.
Listy jsou čárkovitě kopinaté, špičaté a celokrajné. Květy v bohatých vrcholičnatých květenstvích světle modré nebo bílé barvy. Tobolky se semeny kulatě vejčité. Kvete v červnu a červenci. 5.

5 3. 4. 2.

6 Využití Z vláken získaných ze stonků lnu se tká textilní látka, která se nazývá len Z lněných látek se vyrábějí prostěradla, ubrusy, ale i jiné silné a pevné tkaniny, jako jsou požární hadice nebo koberce, dokonce i pevné motouzy. Ze semen se lisuje kvalitní jedlý lněný olej Ten se využívá také v lékařství, k výrobě fermeží, tiskařských barev. 26.

7 8. 6. 7.

8 Příbuzné druhy Len žlutý – vytrvalá bylina rostoucí u nás vzácně v nejteplejších oblastech. Chráněný. Len rakouský – je pravděpodobně jen zplanělý druh s modrými květy. Chráněný. Len luční – drobná byliny s bílými kvítky, hojná. Jedovatý.

9 10. len žlutý 11. len rakouský 12. len luční

10 Konopí (konopě) seté Je to stará plodina, která se pěstovala už před lety. Nejprve se pěstovalo pro své omamné pryskyřice a pro olejnatá semena. Teprve později se pěstovalo pro vlákna jako přadná rostlina. Je teplomilnou rostlinou.

11 Popis Je to jednoletá bylina vysoká 150 – 200 cm.
Má dlanitě složené podlouhlé špičaté listy na okrajích vroubkované. Plody jsou nažky uzavřené lesklém šedém a tvrdém obalu. Vlákna jsou odolná proti vodě a hnilobě.

12 14. 13. 16.

13 Využití Plody se prodávají jako krmivo pro ptáky pod názvem semenec nebo ptačí zob. Z vláken lodyh se vyrábějí lana a provazy, rybářské sítě apod. Upotřebí se i odpadový materiál jako koudel (těsnící hmota) a pazdeří (výroba izolačních desek pro stavebnictví a využití v chemickém průmyslu). Ze semen se lisuje potravinářský i technický olej (uplatní se v mydlářství). Z pryskyřice se vyrábějí léčivé preperáty.

14 15.

15 17. koudel 27. pazdeří 18. ptačí zob

16 Příbuzné druhy Konopí indické – zvané také hašiš nebo marihuana… Je to jedovatá, narkoticky působící droga. Jeho používání je mezi mladými lidmi poměrně rozšířené, ale je to trestné. Závislost na drogách je nebezpečná pro uživatele i celou společnost!

17 19.

18 Zajímavosti Ve světě se pěstují i jiné textilní rostliny.
Juta se pěstuje v Indii, je to vlákno ze stonku jutovníku. Z něho se tká hrubá tkanina jako podklad koberců nebo se z ní vyrábějí pytle. Manilské konopí je silnější než běžné konopí, vyrábí se z řapíku listů rostliny příbuzné banánovníku. Sisal je vlákno z listů jednoho druhu agáve, která se původně pěstovala v Mexiku.

19 21. JUTA 20. SISAL 23. 22.

20 MANILSKÉ KONOPÍ 24. 25.

21 Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27.


Stáhnout ppt "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s hospodářskými rostlinami, jejich významem a využitím Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup."

Podobné prezentace


Reklamy Google