Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakub Nejepsa. - Odbory jsou občanská sdružení, financována členskými příspěvky členů. - Jsou nepolitické a nezávislé, ale v rámci své činnosti musí komunikovat.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakub Nejepsa. - Odbory jsou občanská sdružení, financována členskými příspěvky členů. - Jsou nepolitické a nezávislé, ale v rámci své činnosti musí komunikovat."— Transkript prezentace:

1 Jakub Nejepsa

2 - Odbory jsou občanská sdružení, financována členskými příspěvky členů. - Jsou nepolitické a nezávislé, ale v rámci své činnosti musí komunikovat s vládními představiteli nebo s jednotlivými politickými stranami. - Každý zaměstnanec má právo na založení odborové organizace. Českomoravská konfederace odborových svazů

3 - Jejich hlavní činností je zastupovat a obhajovat hospodářské a sociální zájmy zaměstnanců. - Ve vztahu k zaměstnavatelům nevystupují odbory jako soupeř, ale jako zástupce zaměstnanců. - Zlepšují pracovní podmínky, zajišťují bezpečnost práce a snaží se o spravedlivé ohodnocení zaměstnanců. Pramen: STEM, Trendy 06/2009, 1282 respondentů

4 - Dne 1. května 1886 v Chicagu proběhla stávka zaměstnanců za osmihodinovou pracovní dobu. - Při tomto incidentu zemřelo několik demonstrantů a kvůli tomu se 1. květen stal svátkem práce. - První Československé odbory vznikly v Rakousku-Uhersku v roce 1870. - V druhé polovině 19. století se odbory zajímaly především o: Bezpečnost práce, omezování práce mladistvých a zkracování pracovní doby. - Po komunistickém převratu v roce 1948 byla myšlenka odborových hnutí pokřivena a odborové hnutí se staly jakousi prodlouženou rukou tehdejší vlády (konkrétně ROH). Revoluční odborové hnutí

5 - Samotný zaměstnanec není pro zaměstnavatele stejně silný partner. V odboru je více zaměstnanců, takže se můžou „rovnat“ zaměstnavateli. - Pomůžou prosadit požadavky zaměstnanců (zvýšení platu, delší dovolená, apod.) - Poskytují bezplatné právní poradenství a právní zastupování v pracovněprávních sporech.

6 - Vyjednají zvýšení mzdy. - Pomohou řešit pracovní problémy. - Poskytnou mi ochranu před bezdůvodným propuštěním. - Dojednají vyšší odstupné. - Zajistí benefity jako jsou např. Stravenky nebo příspěvek na dovolenou. - Kontrolují bezpečnost práce.

7 - Pokud chcete založit odbory máte dvě možnost: Využít služeb a poradenství některého z existujících odborů a nebo zaslat návrh na evidenci odborové organizace na Ministerstvo vnitra ČR. - Pokud pošlete návrh na Ministerstvo vnitra a je bezchybný, Ministerstvo Váš návrh nesmí zamítnout. - Pro založení odborů jsou potřeba nejméně tři osoby starší 18 let.

8 KONEC PREZENTACE DEKUJI ZA POZORNOST

9  http://www.novinky.cz/domaci/135194-ustavni-soud-zrusil-casti-zakoniku-prace-oslabil-odbory.html http://www.novinky.cz/domaci/135194-ustavni-soud-zrusil-casti-zakoniku-prace-oslabil-odbory.html  http://www.nasipolitici.cz/cs/aktuality/aviza/8 http://www.nasipolitici.cz/cs/aktuality/aviza/8  http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/odbory-jsou-pripravene-zastavit-dopravu-v-zemi.html http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/odbory-jsou-pripravene-zastavit-dopravu-v-zemi.html  http://www.adam.cz/search.php?rskolik=25&rskolikata=5&rstext=all-phpRS- all&rsautor=nic&rstema=2&rskde=vse&rsvelikost=sab&rsrazeni=datum_90 http://www.adam.cz/search.php?rskolik=25&rskolikata=5&rstext=all-phpRS- all&rsautor=nic&rstema=2&rskde=vse&rsvelikost=sab&rsrazeni=datum_90  http://cs.wikipedia.org/wiki/Revolu%C4%8Dn%C3%AD_odborov%C3%A9_hnut%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Revolu%C4%8Dn%C3%AD_odborov%C3%A9_hnut%C3%AD  http://www.mbnoviny.cz/clanky/skoda-auto-odbory-odmitly-dalsi-nabidku-zamestnavatele/ http://www.mbnoviny.cz/clanky/skoda-auto-odbory-odmitly-dalsi-nabidku-zamestnavatele/  http://www.kppapir.cz/kategorie//?kategorieId=50 http://www.kppapir.cz/kategorie//?kategorieId=50  http://paroubkonemil.blog.cz/0901/nejkurioznejsi-soudni-pripady http://paroubkonemil.blog.cz/0901/nejkurioznejsi-soudni-pripady TEXT:  http://www.facebook.com/mladiodborari?sk=app_4949752878 http://www.facebook.com/mladiodborari?sk=app_4949752878


Stáhnout ppt "Jakub Nejepsa. - Odbory jsou občanská sdružení, financována členskými příspěvky členů. - Jsou nepolitické a nezávislé, ale v rámci své činnosti musí komunikovat."

Podobné prezentace


Reklamy Google