Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ř Í J E N Mgr. Michal Oblouk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ř Í J E N Mgr. Michal Oblouk."— Transkript prezentace:

1 Ř Í J E N Mgr. Michal Oblouk

2 PRANOSTIKY Září víno vaří, a co nedovaří, říjen dopeče. Září víno vaří, říjen mačká hrozen. Teplé září - říjen se mračí. Po teplém září zle se říjen tváří. Touží-li září po roce, bude v říjnu bláta po ose. Čím déle vlaštovky u nás v říjnu prodlévají, tím déle pěkné a jasné dny potrvají. Když křížový pavouk se v říjnu ukrývá a nevylézá, není daleko do sněhu. Teplý říjen - studený listopad. Teplý říjen - studený únor. Je-li říjen velmi zelený, bude zato leden hodně studený. Bouřka v říjnu třebas malá, sotva na to zima stálá. Říjen když blýská, zima plíská. Kolik dní v říjnu uplyne do prvého deště, po tolik dnů bude i v zimě pršeti. V říjnu mnoho dešťů, v prosinci mnoho větrů. Mlhy v říjnu - sněhy v zimě. Co v říjnu zimy přibude, v lednu jí opět ubude. V říjnu mráz a větry - leden, únor teplý. Studený říjen - zelený leden. Mrazy v říjnu - hezky v lednu; krásný říjen - studený leden. Vějou-li v říjnu severní větry, nezdaří se obilí. Sněží-li brzy v říjnu, bude mokrá zima. Spadne-li v říjnu listí, bude mokrá zima. V říjnu hodně žaludů a bukvic oznamuje zimy víc. Říjen a březen rovné jsou ve všem.

3 1. ŘÍJNA 1931 1949 Mezinárodní den hudby Mezinárodní den seniorů
* Jiří Suchý český básník, zakladatel divadla Semafor 1949 vznikla Čínská lidová republika Mezinárodní den hudby Mezinárodní den seniorů Mezinárodní den lékařů Světový den vegetariánů

4 3. ŘÍJNA 1901 1990 Světový den architektury * František Halas
český básník 1990 - sjednocení Německa Světový den architektury Den svaté Terezičky nebývá bez vlažičky.

5 4. ŘÍJNA Mezinárodní den ochrany zvířat
sv. František z Assisi – patron Itálie Mezinárodní den ochrany zvířat Svatý František zahání lidi do chýšek.

6 5. ŘÍJNA 1936 Světový den učitelů * Václav Havel
český dramatik, esejista, kritik komunistického režimu a bývalý politik devátý a poslední prezident Československa (1989 – 1992) první prezident České republiky (1993 – 2003) Světový den učitelů Na svatého Placida zima teplo vystřídá.

7 7. ŘÍJNA 1847 * Emil Holub český cestovatel

8 9. října 1929 1940 Světový den pošty * Vladimír Menšík český herec
* John Lennon britský zpěvák a skladatel, člen skupiny Beatles Světový den pošty

9 10. října 1813 Světový den duševního zdraví Světový den zraku
* Giuseppe Verdi italský hudební skladatel Světový den duševního zdraví Světový den zraku Světový den proti trestu smrti

10 12. října 1492 Mezinárodní den za omezení přírodních katastrof
janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus objevil Ameriku Mezinárodní den za omezení přírodních katastrof

11 15. října Sv. Terezie od Ježíše, učitelka církve – španělská mystička a reformátorka karmelitánského řádu, patronka Španělska a Chorvatska Po svaté Tereze mráz po střechách leze.

12 16. října Světový den výživy
Opadá-li listí do polovice října, svatý Havel na poli zastaví práci a bude mokrá zima. Jaký den Havel ukazuje, taková zima objevuje. Svatý Havel stojí za to, jaké bude příští léto. Svatý Havel teplý, svatý Marcel bílý. Sucho-li na svatého Havla, bude budoucí rok suchý. Suchý Havel oznamuje suché léto. Déšť na Havla, déšť na vánoce. Nalévá-li Havel, bude horké léto.

13 18. října Sv. Lukáš – evangelista, křesťanský patron lékařů a umělců, ochránce před neštěstím Do svatého Lukáše, kdo chceš, ruce volné měj, po svatém Lukáši, za ňadra je dej! Na svatého Lukáše, hojnost chleba i kaše.

14 21. října 1833 * Alfred Nobel švédský chemik, vynálezce dynamitu
díky němu byla založena Nobelova cena Svatá Voršila zimu posílá. Svatá Uršula perličky rozsela; ráno vstala, posbírala, ani jediné nenechala. Svatá Voršila a Kordula - větry pohnula. Když na Uršulu vítr duje, tuhou zimu ohlašuje. Když na Uršulu a Kordulu větry dují, po celou zimu nás navštěvují. Jak den svaté Voršily začíná, tak se i zima končívá.

15 24. října 1945 Světový den informací o rozvoji
Den OSN (Organizace spojených národů), v platnost vstoupila Charta OSN Světový den informací o rozvoji

16 27. října 1845 1913 * Josef Václav Sládek český básník a spisovatel
* Otto Wichterle český chemik, vynálezce kontaktních čoček

17 28. října 1918 Den vzniku samostatného československého státu
prezident České republiky uděluje státní vyznamenání Šimona a Judy - zima leze z půdy. Šimona a Judy - kožich sneste s půdy. Šimona a Judy - tuhnou na poli hrudy. Šimona a Judy - buď sníh, nebo hrudy. Šimona a Judy – kamenem nerozrazíš hrudy. Svatý Šimon a Juda počasí o vánocích ovládá. Na Šimona a Judy leze kočka z půdy. Šimona a Judy biče schovejte, kyje řezejte, rukavice vyndejte! Šimona a Judy – kožich sneste z půdy.

18 31. října 1821 Světový den spoření
* Karel Havlíček Borovský český spisovatel a novinář Světový den spoření Halloween – anglosaský lidový svátek, děti se oblékají do strašidelných kostýmů, chodí od domu k domu a koledují o sladkosti, vznikl z křesťanských oslav svátku Všech svatých, tradičním znakem jsou vyřezané dýně

19 ŘÍJEN pokračuje podzimní sklizeň
slaví se posvícení (hody) – vzpomínková slavnost na posvěcení kostela (posvícenské koláče, místní speciality, taneční zábavy, průvody s maskami)

20 ZDROJE http://ondys.wordpress.com/2008/10/


Stáhnout ppt "Ř Í J E N Mgr. Michal Oblouk."

Podobné prezentace


Reklamy Google