Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rok a jeho měsíce DUM 11/1 Čas.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rok a jeho měsíce DUM 11/1 Čas."— Transkript prezentace:

1 Rok a jeho měsíce DUM 11/1 Čas

2 Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu „ EU-peníze“
Autor: Mgr. Jana Lažová Období: květen 2011 Anotace: metodický materiál do výuky člověk a jeho svět s fotkami a základními informacemi Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji ICT Jazyk: jazyk český Druh učebního materiálu: metodický materiál Cílová skupina: žák Typ vzdělání: základní vzdělání Věková skupina: 1. r. ZŠ, 2.r. ZŠ, 3.r. ZŠ

3 Rok rok je doba, která uběhne mezi dvěma opakováními události spojené s oběhem Země kolem Slunce kalendářní rok má 365 dní přestupný rok má 366 dní, kalendářní rok má ale jen 365 dní. Protože jeden tropický rok je dlouhý 365, dne, dochází zhruba k odchylce jednoho dne za čtyři roky, a proto se vkládá jeden den navíc, kterému se říká přestupný den.

4 Kalendářní měsíc měsíc je časová jednotka v mnoha kalendářích
v našem gregoriánském kalendáři má 28 až 31 dní měsíce v gregoriánském kalendáři Měsíce v gregoriánském kalendáři Leden — 31 dní Únor — 28 nebo 29 dní, podle přestupného roku Březen — 31 dní Duben — 30 dní Květen — 31 dní Červen — 30 dní Červenec — 31 dní Srpen — 31 dní Září — 30 dní Říjen — 31 dní Listopad — 30 dní Prosinec — 31 dní

5 Leden leden je podle gregoriánského kalendáře první měsíc v roce.
má 31 dní český název měsíce pochází od slova led – měsíc ledu

6 Pranostiky: Leden studený, duben zelený. Na Nový rok, o slepičí krok. Leden - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem.

7 Únor únor je podle gregoriánského kalendáře druhý měsíc v roce
má 28 dní, v přestupném roce má 29 dní český název měsíce vysvětlují jazykovědci tím, že se v tuto dobu při tání ledu ponořují ledové kry na řekách (únor = nořiti se)

8 Pranostiky: Únor bílý - pole sílí. Leží-li kočka v únoru na slunci, jistě v březnu poleze za kamna. Jestli únor honí mraky, staví březen sněhuláky.

9 Březen březen je podle gregoriánského kalendáře třetí měsíc v roce
má 31 dní český název měsíce pochází z rašení bříz a začátek březosti zvířat v období kolem 21. března nastává jarní rovnodennost. Slunce při svém zdánlivém ročním pohybu protíná světový rovník - přechází z jižní polokoule na severní.

10 Pranostiky: Březen – za kamna vlezem, duben – ještě tam budem, máj – vyženem kozy v háj. I když pluh v březnu zemi ryje, přeci zima ještě žije. Začnou-li v březnu měkké větry, navracují se laštovice.

11 Duben duben je čtvrtý měsíc gregoriánského kalendáře v roce má 30 dní
slovo pochází ze slova dub první dubnový den se nazývá apríl. Už od 16. století je apríl spojen s různými žertíky a drobnými zlomyslnostmi. aprílové počasí označuje počastí nestálé, proměnlivé a používá se i tehdy, pokud se hovoří o proměnlivém a nestálém počasí v jiný čas

12 Pranostiky: Bouřky v dubnu zvěstují mokré léto. Prší-li na 1. dubna, bývá mokrý máj. Duben laškuje, sedlák za pluhem hubuje. Je-li v dubnu častý hromu třesk, sena, žita bude jeden lesk.

13 Květen květen nebo také máj je pátý měsíc gregoriánského kalendáře v roce má 31 dní. už od 13. století je měsíc květen spojen s lidovými oslavami, např. stavění máje nebo pálení čarodějnic, je považován za měsíc lásky 1. května je mezinárodní svátek práce a druhou květnovou neděli se slaví svátek matek

14 Pranostiky: Máj teplo dává a stromy květem zdobívá. Ozývá-li se v květnu často hrom, potom v červnu sotva kdy mrholí.

15 Červen červen je šestý měsíc gregoriánského kalendáře v roce
má 30 dní. kolem 21. června začíná na severní polokouli léto jméno červen je odvozováno rozmanitě, například jeho původ lidé viděli v červenání ovoce a jahod v tomto měsíci, ale jiní ho odvozoval od slova červenosti vůbec nebo od červů, kteří v tomto období dělají škody zvláště na štěpích a ovoci. Někteří odvozují jméno měsíce od sbírání červce, hmyzu, ze kteréhož se vyrábělo barvivo. 1. června se slaví Mezinárodní den dětí

16 Pranostiky: Po suchém máji červnové kapky cenu zlata mají
Pranostiky: Po suchém máji červnové kapky cenu zlata mají. V červnu-li severní větry dují, tu se bouřky opožďují. Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný.

17 Červenec červenec je sedmý měsíc gregoriánského kalendáře v roce
má 31 dní v původním římském kalendáři byl jeho název Quintilis, tedy „Pátý“. V roce 44 př. n. l. byl Julius Caesar zavražděn a poté římský senát na návrh Marka Antonia změnil na počest Julia Caesara název měsíce, ve kterém se Julius Caesar narodil, Quintilis na Julius. tento měsíc patří do velkých letních prázdnin všude tam, kde je léto

18 Pranostiky: V červenci je na dvoře pusto, ale na polích husto
Pranostiky: V červenci je na dvoře pusto, ale na polích husto. Co červenec neuvaří - srpen nedopeče. Když červenec pěkně hřeje, o vánocích se zima zaskvěje.

19 Srpen srpen je osmým měsícem roku gregoriánského kalendáře má 31 dní
české jméno pochází pravděpodobně od slova srp, což býval hlavní nástroj užívaný v raném zemědělství při sklizni obilí (tedy při žních), žně pak obvykle končily právě v osmém měsíci kalendářního roku

20 Pranostiky: Hřímá-li v srpnu, lze čekat osmého dne opět bouřku
Pranostiky: Hřímá-li v srpnu, lze čekat osmého dne opět bouřku. Hřímá-li v srpnu, praví se, že budoucího roku hojná úroda a množství deště jest k doufání. Nejsou-li v srpnu hřiby, nebude v zimě sněhu.

21 Září září je devátý měsíc gregoriánského kalendáře má 30 dní
kolem 23. září začíná na severní polokouli podzim (podzimní rovnodennost) staročeské označení tohoto měsíce bylo zářuj nebo zářij v září začíná období podzimní sklizně. Kromě ovoce a brambor dozrává také vinná réva a chmel

22 Pranostiky: Teplé září - dobře se ovoci i vínu daří
Pranostiky: Teplé září - dobře se ovoci i vínu daří. Teplé září - říjen se mračí. Září, na léto jde stáří. Bouřka v září - sníh v prosinci.

23 Říjen říjen je desátým měsícem roku podle gregoriánského kalendáře
má 31 dní jeho české jméno je odvozeno od jelení říje v tomto měsíci pokračuje ve střední Evropě podzimní sklizeň a v českých zemích se tradičně slaví posvícení

24 Pranostiky: Čím déle vlaštovky u nás v říjnu prodlévají, tím déle pěkné a jasné dny potrvají. V říjnu hodně žaludů a bukvic oznamuje zimy víc. Když křížový pavouk se v říjnu ukrývá a nevylézá, není daleko do sněhu.

25 Listopad listopad je jedenáctý měsíc gregoriánského kalendáře v roce
má 30 dní název je odvozen od padání listí, které je v tuto roční dobu ve středoevropských přírodních podmínkách typické

26 Pranostiky: Když ještě v listopadu hřmívá, úrodný rok nato bývá
Pranostiky: Když ještě v listopadu hřmívá, úrodný rok nato bývá. Když krtek v listopadu ryje, budou na vánoce létat komáři. V listopadu příliš mnoho sněhu a vody, to známka příští neúrody.

27 Prosinec Prosinec je podle gregoriánského kalendáře a poslední měsíc v roce má 31 dní. prosinec začíná stejným dnem v týdnu jako září 21. prosince nebo 22. prosince je zimní slunovrat Slunce stojí nad obratníkem Kozoroha. v tento den je na severní polokouli nejkratší den v roce. Noc je nejdelší.

28 Pranostiky: Mléčná dráha v prosinci jasná, bude v příštím roce úroda krásná. Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený. Když v prosinci hrom ještě hučí, rok příští stále vítr fučí.

29 Odkazy: http://www.pranostik.cz http://www.e-horoskopy.cz/pranostiky


Stáhnout ppt "Rok a jeho měsíce DUM 11/1 Čas."

Podobné prezentace


Reklamy Google