Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LEDEN Mgr. Michal Oblouk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LEDEN Mgr. Michal Oblouk."— Transkript prezentace:

1 LEDEN Mgr. Michal Oblouk

2 PRANOSTIKY V lednu za pec si sednu.
V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Leden jasný, roček krásný. Je-li leden nejostřejší, bude roček nejplodnější. Jsou-li v lednu na cestách tlusté ledy, podaří se výborně zelí. Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu. Je-li leden teplý, nepřibude do sudu. Když v lednu včely vyletují, to nedobrý rok ohlašují. Když v lednu mnoho prší a málo sněží, z polí, luk i zahrad se málo těží. Když v lednu deště lijí, to má sedlák po naději. V lednu málo vody - mnoho vína, mnoho vody - málo vína. Není-li leden mokrý, sudy vinařů se naplní. Když v lednu hrom se ozve, hojnost vína je v očekávání. V lednu roste-li tráva, neúroda se očekává. V lednu sníh a bláto, v únoru tuhé mrazy za to. Když není konec ledna studený, únor to dvakrát nahradí. Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší. Když začátek ledna krásně, budou na jaře bouřky časně. Lednové mlhy věští mokré jaro. Leden studený, duben zelený. Hojný sníh v lednu, málo vody v dubnu. V lednu silný led, v květnu bujný med. Když červík v lednu ze země leze, zima až do května se poveze. Když krtek ryje v lednu, končí zima v květnu. Když roste tráva v lednu, roste špatně v červnu. Suchý leden, mokrý červen. Jaký leden, takový červenec. Mnoho sněhů v lednu, mnoho hřibů v srpnu.

3 1993 – Den obnovy samostatného českého státu (státní svátek)
1. LEDNA Nový rok 1888 * Eduard Bass český spisovatel a novinář 1993 – Den obnovy samostatného českého státu (státní svátek) Mezinárodní den míru (Světový den míru)

4 Nový rok Připadne-li Nový rok na pondělí, prorokuje se krutá zima a vlhké jaro, povodně a těžké nemoci. Připadne-li na úterý, bude zima ještě krutější, ale zato úrodný rok. Připadne-li na středu, lze očekávat příznivý rok, mnoho vína, ale žádný med. Připadne-li na čtvrtek, předpovídá se mírní zima, větrné jaro, parné léto, krásný podzimek, mnoho ovoce a hojnost obilí. Připadne-li na pátek, nutno se obávat očních nemocí, také lidé budou hojně mříti a dokonce i hrozí válka. Připadne-li na sobotu, bývá málo obilí, málo větrů, mnoho ovoce, ale také mnoho zimnic. Připadne-li na neděli, lze očekávat mírnou zimu, úrodné jaro a větrné léto. Novoroční noc světlá a tichá bez deště a větru znamená dobrý rok. Novoroční noc jasná a klidná, bude povětrnost pro úrodu vlídná. Jsou-li červánky v novoroční den, přinesou jistě samou slotu jen. Je-li na Nový rok hezky, budou pěkné žně. Jestli na Nový rok třeba jen tolik slunka zasvítí, co by vozka bičem mrsknul, bude srpen jasný. Na Nový rok déšť - o velikonocích sníh. Na Nový rok o slepičí krok.

5 3. LEDNA 1892 1969 * John Ronald Reuel Tolkien
anglický spisovatel, tvůrce fiktivního světa Středozemě 1969 * Michael Schumacher německý pilot Formule 1

6 4. LEDNA 1859 1643 * Karel Václav Rais český spisovatel * Isaac Newton
britský matematik, fyzik a astronom

7 6. LEDNA 1882 Tři králové * Ivan Olbracht český spisovatel
mudrci (Kašpar, Melichar, Baltasar), kteří navštívili Ježíše v Betlémě a přinesli mu zlato, kadidlo a myrhu Na Tři krále - zima stále. Tři králové mosty staví, nebo je boří. Na Tři krále mnoho hvězd - urodí se hodně bramborů. Na Tři krále o skok dále. Je-li na tři krále jasno, zdaří se pšenice. Na Tři krále mrzne stále.

8 MASOPUST karnevalové období od Tří králů do Popeleční středy (začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi) maškarní zábava, která probíhala zpravidla na masopustní úterý, tedy v úterý před Popeleční středou, byla vyvrcholením masopustu masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období (ostatky, fašank, fašanky, končiny, bláznivé dny, konec masopustu), byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst v některých regionech je součástí oslav obřadní průvod masek, který obchází s muzikou vesnicí Masopust na slunci - pomlázka u kamen. Konec masopustu jasný - len krásný. Krátký masopust - dlouhá zima.

9 8. LEDNA 1935 * Elvis Presley americký zpěvák a herec
O svatém Erhartu zima zebe do nártu. Na svatého Severína věší se maso do komína.

10 9. LEDNA 1890 * Karel Čapek český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf O svatém Baziliši zima všudy čiší.

11 12. LEDNA 1876 * Jack London americký spisovatel

12 15. LEDNA 1622 1929 * Moliére francouzský dramatik a herec
* Martin Luther King americký aktivista za lidská práva Na den svatého Pavla poustevníka pěkný den - dobrý rok; větrný den - mokrý rok.

13 16. LEDNA 1969 na Václavském náměstí se na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy zapálil student Jan Palach, zemřel o tři dny později 1991 začala válka v Zálivu mezi Irákem a koalicí 28 států v čele s USA za účelem osvobození Kuvajtu (operace Pouštní bouře) Na svatého Marcela zima leze do těla.

14 18. LEDNA 1409 Václav IV. vydal Dekret kutnohorský, který omezil vliv cizinců na pražské univerzitě Na svatého Priska pod saněmi píská.

15 19. LEDNA 1877 1736 * Fráňa Šrámek český spisovatel a dramatik
* James Watt - skotský mechanik a fyzik, vynálezce moderního parního stroje Na svatého Knuta přichází zima krutá.

16 20. LEDNA 1211 * Anežka Česká česká světice, dcera Přemysla Otakara I. 1292 * Eliška Přemyslovna česká královna, dcera Václava II., manželka Jana Lucemburského, matka Karla IV. Na svatého Šebestiána se musí někdo utopit, nebo zmrznout.

17 22./25. LEDNA Na svatého Vincence seď doma u pece.
Jasný den na Vincence dá hojnost dobrého vína. Na den svatého Vincence blesk slunečný znamená rok u víně být hojný. Vincence slunečnost dává vína hojnost. Na Vincence slunce všudy naplňuje vínem sudy. Svítí-li slunce na svatého Vincence, třeba pro víno i žito starat se o žence. Je-li na svatého Vincence pěkně a teplo, budou velká parna v létě a teplé noci v srpnu. Den jasný Pavla svatého znamená hojnost dobrého. Bude-li na den svatého Pavla vítr vát, budou toho roku na vojnu vojáky brát; z které strany toho dne věje, z té strany přijdou kupci na obilí. Na svatého Pavla pohoda - jistá Boží úroda a když sníh neb déšť, to je pro hospodáře zlá zvěst. Na Pavla obrácení též i zima se promění: buď popustí nebo zhustí. V den obrácení svatého Pavla když teče voda po silnici, šetřete pro dobytek píci. Na svatého Pavla když jsou mlhy, bude rok mnoho nemocí. Je-li však ten den jasný, bude úrodný rok. Medvěd na svatého Pavla obrácení obrací se na druhý bok.

18 27. LEDNA 1756 * Wolfgang Amadeus Mozart rakouský hudební skladatel Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti Rudá armáda osvobodila koncentrační tábor v Osvětimi (r. 1945)

19 29. LEDNA 1860 1866 * Anton Pavlovič Čechov
ruský spisovatel a dramatik 1866 * Romain Rolland francouzský spisovatel Na Saleského Františka meluzína si často zapíská.

20 ZDROJE http://www.garten.cz/a/cz/4818-leden-v-zahrade-3/


Stáhnout ppt "LEDEN Mgr. Michal Oblouk."

Podobné prezentace


Reklamy Google