Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁJEZD NA MUZIKÁL TŘI MUŠKETÝŘI foto Honza a internet

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁJEZD NA MUZIKÁL TŘI MUŠKETÝŘI foto Honza a internet"— Transkript prezentace:

1 ZÁJEZD NA MUZIKÁL TŘI MUŠKETÝŘI foto Honza a internet

2 Milešovka – rekordmanka Českého středohoří:
Ve středu 27. února 2008 se vydali žáci 2. stupně společně s učitelkami, rodiči a spoluobčany na celodenní výlet do Prahy. Hlavním cílem bylo představení Tři mušketýři. Při cestě autobusem jsme samozřejmě projížděli Českým středohořím, a tak nám Pavlínka předala zajímavé informace o Milešovce: Milešovka – rekordmanka Českého středohoří: Největrnější hora – bezvětří na jejím vrcholu nastává v průměru jen 8 dní v roce. Hromová hora (Donnersberg) –právě na této hoře je zaznamenáno nejvíce bouří. Nejstarší meteorologická observatoř v naší republice – pozorování zahájeno Třetí nejhezčí rozhled na světě – dle Alexandra von Humboldta.

3 O chvíli později jsme míjeli Lovoš
O chvíli později jsme míjeli Lovoš. O tomto kopci nás informovala Nasťa: Lovoš je čedičová hora nedaleko Lovosic. Vrchol tvoří dva kužele: Velký a malý Lovoš (zvaný Kybička – je znělcový). V období 2. světové války zde nacisté zkoušeli (bezúspěšně) pěstovat mandloně. Chata na vrcholu sloužila za 2. světové války Němcům jako pozorovatelna. Na vrchol vede naučná stezka Lovoš.

4 V autobuse nás Karolína seznámila s dějem muzikálu
V autobuse nás Karolína seznámila s dějem muzikálu. Po příjezdu do Prahy jsme měli asi dvě hodiny času, a tak jsme je využili k prohlídce některých pamětihodností. Přes Václavské náměstí jsme došli na Staroměstské náměstí k ORLOJI. Přišli jsme akorát včas. V 10 hodin kostlivec zatahal za provaz a vyzváněním zahájil pochod 12 apoštolů – každý z nich má svůj atribut: sv. Petr klíč, sv. Matěj sekeru, sv. Jan kalich, sv. Ondřej kříž ve tvaru X, sv. Filip kříž, sv. Jakub valchu, sv. Pavel knihu, sv. Tomáš kopí, sv. Šimon pilu, sv. Tadeáš desky, sv. Bartoloměj kůži, sv. Barnabáš svitek. Kostlivec kýval na Turka - alegorii Rozkoše, který kroucením hlavy odmítá, Lakomec - alegorie Lakomství - pokyvuje hlavou s měšcem v rukou a hrozí holí a vedlejší Marnivec - alegorie Marnivosti - se shlíží v zrcadle. Kohout v otvoru po uzavření okének zakokrhal - probudil k další hodině života a hodiny na věži začaly odbíjet. Orloj je rozdělen na kalendář se zvěrokruhem a hodiny. Ukazuje čtyři druhy času.

5 U POMNÍKU MISTRA JANA HUSA Průvodkyně Míša nám prozradila, že autorem pomníku je Ladislav Šaloun. Pomník je vyroben z kamene a bronzu. Hlavní postava pomníku, mučedník Jan Hus se dívá na hlavní husitský chrám Panny Marie před Týnem. Jedna skupina lidí představuje bojovníky s pavézou a cepem, druhá skupina lidí představuje exulanty v době pobělohorského útlaku. Pomník jsme obešli a přečetli čtyři nápisy.

6 DÁL POKRAČUJEME DO UNGELTU
Byl to ohrazený kupecký dvůr, který vznikl ve 12. st. Sloužil k ochraně kupců a jejich zboží. Tisíce kupeckých vozů z blízké i daleké ciziny sem přivážely nepřeberné množství zboží: kovy a nerosty (zlato, stříbro, měď, olovo, cín, jantar, ledek, sůl, síra), nářadí, příze a plátno, látky vlněné a hedvábné, kožešiny, zboží skleněné, koberce, živý dobytek, máslo, lůj, rybí tuk, olej, barvy, vosky, papír, knihy, peří, vlnu, cukr aj., zvlášť bohatě byly zastoupeny kuchyňské potřeby a lahůdky, jižní ovoce, nápoje a další. Překvapující je ohromné množství ryb, říčních i mořských sušených a uzených. Každý, kdo překročil práh kupeckého dvora, požíval plné ochrany krále, za což musel platit poplatek. Z poplatku na ochranu se časem vyvinulo povinné clo ze zboží dováženého do Prahy nebo projíždějícího Prahou, později i ze všeho zboží dováženého kamkoli do Čech. Již ve 14. st. se clu říkalo staroněmeckým slovem ungelt, odtud i název pro celý kupecký dvůr.

7 DALŠÍ ZASTÁVKA BYLA U NEDALEKÉHO TÝNSKÉHO CHRÁMU Gotická stavba ze 14
DALŠÍ ZASTÁVKA BYLA U NEDALEKÉHO TÝNSKÉHO CHRÁMU Gotická stavba ze 14. století, věže vysoké 80 metrů, stavitelé Matyáš z Arrasu a Petr Parléř. Krov byl zhotoven z dřeva určeného na stavbu slavnostních tribun pro svatbu českého krále Ladislava Pohrobka s francouzskou princeznou Magdalenou. Svatba se nekonala, Ladislav Pohrobek zemřel. Kostel se dostavoval za Jiřího z Poděbrad, zvoleného za krále na nedaleké Staroměstské radnici. Varhany v kostele jsou nejstarší v Praze.

8 PROHLÍDKU MĚSTA KONČÍME U PRAŠNÉ BRÁNY Roli průvodkyně převzala Kristýnka. Nezapomněla nám říct, že dnešní název Prašná (původně Nová) se používá od začátku 18. století, kdy brána sloužila jako skladiště střelného prachu. Je vysoká 65 metrů. Naše průvodkyně nám ukázala sochy Jiřího z Poděbrad a Vladislava II., z druhé strany Přemysla Otakara II. a Karla IV. Sochy králů jsou obklopeny znaky zemí, kterým vládli. V rozích jsou alegorie panovnických ctností. Nad sochami panovníků jsou okřídlení andělé a na čtyřech rohových sloupech lev se znakem Starého Města pražského. Ve výši druhého patra jsou sochy českých patronů a světců, v jejich středu na východní straně Kristus, na západní straně Panna Maria s dítětem. Průčelí do Celetné ulice nese sochy Adama a Evy, protilehlé průčelí sochy sv. Petra a Pavla.

9 DIVADLO HYBERNIA MUZIKÁL TŘI MUŠKETÝŘI
Průvodce Aleš nám připomněl historii této budovy: Původně zde sídlil církevní řád benediktýnů, poté irští františkáni (mnichům se říkalo hyberni podle latinského názvu Irska – Hybernia). Jejich zásluhou se u nás poprvé objevily brambory - mniši je pěstovali v klášterní zahradě. Císař Josef II. klášter zrušil a předal ho vojsku. Později zde bylo české divadlo, dále zde sídlily finanční úřady, v minulém století zde byla výstavní síň. Dnes je zde moderně vybavené divadlo, do hlediště se vejde 950 diváků, na balkony 80 diváků. Jeviště o ploše 200 m čtverečních má dvě točny a čtyři propadla.

10 OBSAZENÍ MUZIKÁLU - KOHO JSME VIDĚLI
D´Artagnan Richelieu Fric Zbyněk Josef Bohouš Athos Rochefort Kolář Petr Savka Tomáš Aramis Buckingham Bernáth Juraj Kollár Dušan Porthos Král Ludvík XIII. Hložek Stanislav Semelka Lešek Mylady Planchet Schneiderová Sylva Háma Aleš Královna Anna Bonacieux Csáková Ilona Wehrenberg Jakub Constance Chlapec Suchánková Berenika Vaňková Šárka

11 Po skončení muzikálu, který trval tři hodiny, jsme zamířili k Hlavnímu nádraží na autobus.

12 HODNOCENÍ MUZIKÁLU (VYBRÁNO Z PRACOVNÍCH LISTŮ ŽÁKŮ):
Líbil se mi Petr Kolář a Ilona Csáková. Nejlepší byl Aleš Háma. Muzikál se mi moc líbil. Nic nemělo chybu. Mám z toho pěkný zážitek. Moc se mi to líbilo a chtěla bych jet zase na něco takového. Představení na mě udělalo moc velký dojem. Všem se to povedlo. Dobrý, vtipný, dobrá šou se světly. Nejlepší muzikál na světě.


Stáhnout ppt "ZÁJEZD NA MUZIKÁL TŘI MUŠKETÝŘI foto Honza a internet"

Podobné prezentace


Reklamy Google