Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cizopasníci člověka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cizopasníci člověka."— Transkript prezentace:

1 Cizopasníci člověka

2 Opakování Připomeň, kdo je parazit.
Jaké dvě hlavní skupiny parazitů rozlišujeme? Jaké znáš cizopasné houby, rostliny a živočichy? Uveď pět parazitů člověka.

3 Veš dětská

4 Charakteristika Bezkřídlý hmyz, který žije pouze ve vlasech lidí. Bodá a saje krev. Délka těla se pohybuje mezi 2 - 3,5 mm. Vši mají 3 páry nohou, jsou opatřené silnými drápy, jimiž se pevně přidržují vlasů. Samička klade vajíčka, zvaná hnidy, která přilepuje pevným tmelem na vlasy, těsně u pokožky. Z hnid se již za 7 dní vylíhnou larvy vší, které začínají ihned bodat a sát krev. Samičky se dožívají týdnů a během života naklade každá z nich vajíček.

5 Způsoby přenosu K přenosu vší dochází při těsném kontaktu s napadenou osobou. K přenosu přispívá také půjčování hřebenů, čepic, šátků, vlasových ozdob, spon, apod. Chytnout je může každý, nezávisí to vůbec na hygienických podmínkách rodiny.

6

7 Příznaky Přítomnost vší se projevuje nadměrným svěděním hlavy. Někdy bývá nápadnějším příznakem lechtání, způsobené prolézáním vší mezi vlasy.

8 Prevence Jediným možným preventivním opatřením proti vši dětské jsou časté prohlídky vlasů a v případě nálezu vší neodkladné odvšivení.

9 Léčba Veš dětská vzdoruje všem běžným hygienickým úkonům, jako je běžné česání a mytí vlasů. Hnidy je třeba z vlasu ručně stáhnout, dospělé jedince vyčesat. Je nutné použít odvšivovací prostředky (šampony, spreje).

10 Povinnosti rodičů a školy
okamžitě nahlásit třídnímu učiteli nebo vedení školy výskyt vší, či hnid u dítěte zabezpečit takové ošetření hlavy dítěte, aby byly odstraněny jak vši, tak hnidy Povinnosti školy: informovat rodiče

11 Zdroje:


Stáhnout ppt "Cizopasníci člověka."

Podobné prezentace


Reklamy Google