Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Srážky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Srážky."— Transkript prezentace:

1 Srážky

2 Srážky jsou pojem zahrnující velkou část hydrometeorů
Srážky jsou pojem zahrnující velkou část hydrometeorů. Jedná se o částice vody, vzniklé kondenzací vodní páry, které padají z oblohy či kondenzují přímo na zemském povrchu. Srážky jsou jednou z hlavních částí koloběhu vody v přírodě. Průměrné množství a frekvence srážek jsou důležitou charakteristikou zeměpisných oblastí a rozhodujícím faktorem pro úspěšné provozování zemědělství.

3 Vznik srážek Orografické srážky Konvektivní srážky Cyklonální srážky

4 Orografické srážky Pokud stojí větru v cestě orografická překážka (pohoří), může na návětrné straně docházet ke vzniku srážek nebo jejich zesílení. Při této situaci je dostatečně vlhký vzduch nucen stoupat vzhůru, přičemž se ochlazuje. Protože vzduch s klesající teplotou může udržet méně vody, srážky zesilují. Při takové situaci pak na návětrné straně pohoří naprší nebo nasněží podstatně více než v rovinaté krajině. Na závětrné straně se množství srážek odpovídajícím způsobem sníží. I nepříliš výrazná pohoří mají významný vliv na rozdělení srážek. V takových oblastech dochází v nižších polohách ke zřetelnému zeslabení větru, na závětrné straně může vítr naopak zesílit (viz také fén).

5 Konverktivní srážky výstup vzduchu v důsledku konvence. Konvece vzniká při nerovnoměrném zahřívání zemského povrchu. Bublina zahřátého vzduchu, který má menší hustotu, vystupuje nahoru; stoupá, dokud je teplejší než okolní vzduch. Při dosažení hladiny kondenzace vzniknou kupovité oblaky. Při intenzivní konvenci se oblaka vyvíjí vertikálně do podoby bouřkového oblaku (typické v létě).

6 Cyklonální srážky výstup při pohybu vzduchových hmot

7 Měření srážek Lze sledovat dobu trvání, intenzitu i prosté množství srážek. Množství srážek bývá udáváno v milimetrech kapalné vody spadlé na zemský povrch (1 mm = 1 l/m2). Sníh či kroupy zachycené srážkoměrem je proto třeba před měřením nechat roztát. Výraz srážkoměr může odkazovat na různá zařízení. Přístroj k měření úhrnu srážek se nazývá hyetometr. Velmi zjednodušeně jej lze popsat jako nádobu s nálevkou. Přístroj zaznamenávající časový průběh dešťových srážek (např. pomocí plováku) bývá označován termínem ombrograf. Přístroj na zjišťování množství rosy má název drosometr (může mít podobu síťky spojené s vahami). V současnosti se ke sledování intenzity srážek široce využívá meteorologických radarů.

8 Druhy srážkoměrů: Ombrometr
Srážkoměr je přístroj používaný v meteorologii a hydrologii k měření srážkových úhrnů. Druhy srážkoměrů: Ombrometr Ombrometr je tvořen válcem s nálevkou, kterou jsou padající srážky sváděny do nádoby uvnitř válce. Úhrn se zjistí přelitím obsahu této nádoby do kalibrovaného odměrného válce. Sníh se zachytává do ombrometru bez nálevky a nechává se roztát. V Česku se používají ombrometry se záchytnou plochou 0,05 m². Ombrograf Ombrograf umožňuje měřit srážkové úhrny kontinuálně. Srážky stékají do nádoby s plovákem, na plovák je napojeno registrační zařízení, které zapisuje na otáčející se papír. Takto vytvořený záznam se nazývá ombrogram, jedná se o průběh celkového množství srážek v čase, z něho se dá odvodit intenzita srážky. Vnitřek člunkového srážkoměru Člunkový srážkoměr Ombrografy jsou nahrazovány modernějšími a přesnějšími automatickými člunkovými srážkoměry. Zachycená srážka je sváděna na dělený překlápěcí člunek. Po naplnění jeho jedné poloviny příslušným objemem vody (odpovídajícím úhrnu srážek např. 0,1 mm) se člunek překlopí, čímž z první poloviny vyteče voda a srážka začne stékat do druhé poloviny. Překlopení je zaznamenáno a jejich počet určuje celkový úhrn srážek. Člunkové srážkoměry se vyrábí s různou záchytnou plochou (např. 200 cm² nebo 500 cm²).

9

10 Existuje mnoho druhů sražek např.: Atmosférické srážky
mrznoucí déšť mrholení mrznoucí mrholení sníh sněhové krupky sněhová zrna krupky zmrzlý déšť kroupy ledové jehličky

11 Usazené srážky rosa jinovatka námraza ledovka

12 Rozdělění intezivních srážek
Rozdělení intenzit srážek intenzita déšť (mm/h resp. kg/m2/h) sněžení (cm/h) velmi slabá neměřitelné množství jednotlivé vločky, které nepokrývají celý exponovaný povrch bez ohledu na délku trvání jevu slabá 0,1 – 2,5 <0,5 : neovlivňuje dohlednost mírná 2,6 – 8 0,6 – 4 : dohlednost již mírně zhoršená silná 8 – 40 >4 : dohlednost zhoršená již na 500m velmi silná >40 krátkodobé intenzivní sněhové přeháňky – dohlednost pod 500m

13 Projekt srážky vytvořila: Veronika Malinová 8.třída 19.9.2012

14 Zdroje:


Stáhnout ppt "Srážky."

Podobné prezentace


Reklamy Google