Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná"— Transkript prezentace:

1 Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Poválečný vývoj 5. třída Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_451 6. února 2012

2 Anotace:. Prezentace seznamuje žáky s poválečným obdobím po 2
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s poválečným obdobím po 2. světové válce Prezentace slouží k názornému výkladu a opakování, žáci si v závěru podstatné věci zopakují a udělají zápis. Jazyk: český jazyk Očekávaný výstup: žák se orientuje v hlavních reáliích minulosti a současnosti naší vlasti Speciální vzdělávací potřeby: Žádné. Klíčová slova: odsun Němců, Komunistická strana Československa, znárodnění, únor 1948, Klement Gottwald, ČSSR, Milada Horáková, cenzura Druh učebního materiálu: DUM - Prezentace doplněná výkladem Cílová skupina: Žák Typická věková skupina: let (5. ročník)

3 Poválečný vývoj Po těžkých válečných bojích začínal mírový život. V nové československé republice nastala řada změn. Byla uzavřena dohoda o odstoupení Podkarpatské Rusi, která byla připojena k Sovětskému svazu. Byl proveden odsun německého obyvatelstva z Československa.

4 Zhoršování vztahů V zájmu Komunistické strany Československa, která se stala v roce 1946 vítězem prvních poválečných voleb, došlo ke znárodnění velkých továren, dolů, hutí a bank. Znamená to, že byly zabaveny soukromým majitelům a staly se společným majetkem státu. Mnoho lidí přesto komunistům uvěřilo, že když se zbaví továrníků a statkářů, bude se jim žít lépe. Prezident Beneš i nekomunističtí členové vlády Gottwaldovi ustupovali.

5 Předseda komunistů Klement Gottwald byl jmenován předsedou vlády
Předseda komunistů Klement Gottwald byl jmenován předsedou vlády. Komunisté podporováni Sovětským svazem, získávali stále větší moc. V únoru 1948 odstranili komunisté z vlády své politické odpůrce a převzali všechnu moc ve státě. Téhož roku zemřel Edvard Beneš a novým prezidentem se stal právě Klement Gottwald. Komunisté obsadili všechna vedoucí místa a úřady ve městech i na vesnicích. Československo přestalo být demokratickým státem. Byla zde nastolena nedemokratická (neboli totalitní) vláda jedné strany.

6 Nástup komunistické vlády
První roky po nastolení totalitní vlády v Československu přinesla brutální teror. Docházelo k zatýkání, k věznění a mnohdy i k popravám nevinných lidí a to pouze za to, že otevřeně nesouhlasili s komunistickou vládou. Byly zřizovány tábory nucených prací. Kdo otevřeně nesouhlasil s komunistickou vládou, tomu hrozilo vězení. Před komunisty prchly tisíce lidí do západních zemí. Naše země se dostala pod silný vliv Sovětského svazu, došlo k dalšímu znárodňování a k úplné likvidaci soukromého vlastnictví. Byla zakázána svoboda podnikání. Hospodářství bylo řízeno pětiletými plány. Rolníci byli zbaveni půdy a násilím přinuceni hospodařit na polích společně. Proces s JUDr. Miladou Horákovou

7 Po uchopení moci slibovali komunisté ráj na zemi
Po uchopení moci slibovali komunisté ráj na zemi. Ten však nepřicházel, proto mezi občany vzrůstala nespokojenost. Většina ovšem měla strach z možných trestů, z vězení nebo z nucených prací v uranových dolech. Lidé jinak mluvili doma, jinak v zaměstnání a na veřejnosti. Kultura a umění podléhaly cenzuře. Ta sledovala noviny, divadla, rozhlas, film, později i televizi a rozhodovala, co se smí psát, tisknout nebo hrát a co bude zakázáno. Žáci ve školách se museli učit podle nařízených plánů a předpisů. Odhalení pomníku J. V. Stalina v Praze roku 1955

8 V roce 1960 došlo i ke změně názvu státu, který se začal označovat jako Československá socialistická republika (ČSSR) Ve školách docházelo k přepracování učebnic, zejména dějepisu. Z nich muselo zmizet vše, co připomínalo demokratickou minulost. Naopak se zdůrazňovaly dějiny komunistické strany a „boj dělnické třídy proti buržoazii“. Vše bylo podřízeno sovětskému vzoru. Komunisté zrušili Sokola a skautské oddíly a nahradili je jednotnou organizací pro mládež, která se dělila na mladší pionýry a starší svazáky.

9 Poválečný vývoj Zapiš si do sešitu
Odstoupení Podkarpatské Rusi Sovětskému svazu. Odsun německého obyvatelstva z Československa Znárodnění továren, dolů, hutí a bank = společný majetek státu Ve volbách vítězství Komunistické strany Únor 1948 – převzali komunisté moc ve státě prezident Klement Gottwald byla nastolena totalitní vláda jedné strany Teror – zatýkání, věznění i popravy nevinných lidí Hospodářství – pětileté plány 1960 – změna názvu Československá socialistická republika (ČSSR)

10 Použité zdroje: Vertreibung.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Tschechoslowakei(vor,nach 2.WK).png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Dul lazy .jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Port ackerman 034 v60.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Bata.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Gottwald from Bundesarchiv Bild 183-R90009, Budapest, II. Weltfestspiele, Festumzug, tschechische Delegation.jpg So. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: R90009,_Budapest,_II._Weltfestspiele,_Festumzug,_tschechische_Delegation.jpg KSC legitimace.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Vyšehradský hřbitov - Milada Horáková (politička).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: _Milada_Hor%C3%A1kov%C3%A1_%28politi%C4%8Dka%29.jpg Letna stalin sousosi.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Czechoslovakia COA svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: SSM clenska legitimace.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Cenzura CSR - index 1937.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Obnovené Československo: Klement Gottwald na balkonu Staroměstského náměstí. LUBOMÍR ŠÁRA. Historie České republiky [online] [cit ]. Dostupné z: Obnovené Československo: Proces s JUDr. Miladou Horákovou. LUBOMÍR ŠÁRA. Historie České republiky [online] [cit ]. Dostupné z: Klipart - Microsoft office Vlastivěda 5. Nová škola, Brno : Nová škola, s. ISBN


Stáhnout ppt "Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná"

Podobné prezentace


Reklamy Google