Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie Windows.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie Windows."— Transkript prezentace:

1 Historie Windows

2 Windows 1.0 Windows 1.0 byl 16-bitový operační systém uvolněný 20. listopadu 1985 společností Microsoft. Jednalo se o první pokus o implementaci víceúlohového grafick orientovaného operačního systému na platformě PC. Windows 1.0 byly spíše front-end prostředí pro MS-DOS. Obsahovaly velké množství vlastních ovladačů pro různá zařízení (hlavně grafických), ale také pro myši, klávesnice, tiskárny apod., které nebyly spravovány DOSem. Zvláštností tohoto systému bylo, že okna se nemohla překrývat, ale byla řazena do fronty. Jedinou výjimkou byla dialogová okna. První verze Microsoft Windows, která byla uvolněna v roce 1985, obsahovala program pro vytváření shellu zvaný MS-DOS Executive.

3

4 Windows 2.0 Windows 2.0 byly vydány 23. listopadu 1987.
Windows umožňují překrývat jednotlivá okna aplikací přes sebe. Tato verze také představila manipulaci s okny jako je minimalizovat a maximalizovat. Propracovanější klávesové zkratky (potržené písmeno v nabídkách). První verze Microsoft Word a Microsoft Excel. Vyvojářská podpora se podstatně zvýšila s touto verzí. Windows 2.03 byly vydány v lednu 1988.

5

6 Windows 3.0 Microsoft Windows 3.x je třetí verze grafické nadstavby (GUI) pro DOS vydaná v květnu 1990 firmou Microsoft. Existuje i verze Windows 3.x v češtině. Nedostačující MS-DOS Executive byl nahrazen Správcem programů (Program manager, progman.exe, lze nalézt ještě ve Windows XP) – jakýmsi úložištěm pro zástupce. Fungoval podobně jako nynější nabídka Start – Programy. Jediným zásadním rozdílem je prohlížení zástupců v oknech (každému oknu odpovídala jedna skupina zástupců uložená v souboru *.grp), nikoli v menu. Ukončení tohoto Správce programů obvykle znamenalo (v závislosti na system.ini) ukončení (vypnutí) celých Windows a návrat do MS-DOSu.

7 Windows 3.0 Plocha nesloužila nynějšímu účelu – ukazovaly se na ní minimalizované programy ve formě ikon. Z toho také vyplývá, že chyběl hlavní panel. Poněkud krkolomné bylo spouštět hodiny jako samostatný program minimalizovaný do ikony.

8

9

10 Windows 95 Windows 95 (pracovní název Chicago) je smíšený 16bitový/32bitový grafický operační systém uvedený na trh 24. srpna 1995 společností Microsoft Corporation a je přímým následníkem dříve oddělených produktů firmy Microsoft MS-DOS a Windows. Ve Windows 95 bylo již upuštěno od podpory starších 16bitových x86 procesorů, ale jsou vyžadovány procesory Intel (nebo kompatibilní) běžící v chráněném módu. Mezi jeho vlastnosti patří významné vylepšení GUI a správy procesů, podpora 256znakových jmen souborů a preemptivní mnohoúlohový chráněný mód 32bitových aplikací. Windows 95 používá ke spuštění MS-DOS 7.0, který je v něm obsažen (ale většinou je před uživateli ukrytý). Windows 95 se stal prvním produktem Windows pevně svázaným s určitou verzí operačního systému DOS. Tato firemní politika umožnila neztratit dominantní pozici Windows 3.1 na poli s GUI a zabezpečit, že software třetích stran víceméně poběží i pod novým operačním systémem.

11 Windows 95 S příchodem 32bitového přístupu k souborům ve Windows for Workgroups 3.11, namísto DOSového 16bitového reálného módu, přestává být starší 32bitový přístup k disku přes BIOS používán. To mimo jiné redukuje roli MS-DOS na pouhý zavaděč pro chráněný mód jádra Windows. DOS je stále používaný pro běh starých ovladačů, ale Microsoft jejich použití nedoporučuje, protože nejsou připraveny na multitasking a nezaručují příliš stability. Pomocí ovládacího panelu vidí uživatelé používané části MS-DOS, jež jsou zachovány ze stavu před instalací. Jádro Windows zatím používá ovladače MS-DOS v takzvaném nouzovém módu, ale většinou existuje lepší možnost — sehnat nativní ovladače, které běží v chráněném módu.

12

13

14 Windows 98 Windows 98 je operační systém vydaný společností Microsoft 25. června 1998, součást řady operačních systémů Microsoft Windows. Systém Windows 98 je velice podobný o něco staršímu systému Windows 95, mezi novinky patří lepší podpora sběrnic AGP a USB, podpora pro více monitorů. Na rozdíl od řady Windows NT se stále jedná o hybridní 16/32-bitový systém, který měl časté problémy s nestabilitou a pády do modré obrazovky s chybovým hlášením, které se přezdívalo „Modrá obrazovka smrti“ (Blue screen of death, BSOD). Dědí se ještě podpora DOSu.

15

16

17 Windows 98 Second Edition
Windows 98 Second Edition (Windows 98 Druhé vydání, běžně označováno jako „Windows 98 SE“) je mírně vylepšená verze tohoto operačního systému, vydaná 10. června 1999. Druhé vydání obsahovalo opravy mnoha menších chyb, novou (pátou) verzi prohlížeče Windows Internet Explorer, podporu pro sdílení připojení k Internetu (Internet Connection Sharing), vylepšenou podporu USB, Netmeeting verze 3 a podporu pro DVD.

18

19 Windows ME Windows Me (Millenium Edition) je operační systém společnosti Microsoft. Byl vydán 14. září Je víceméně vylepšením stávajících Windows 98 a je posledním systémem běžícím jako nadstavba nad MS-DOS. (Další produkty používají už výhradně jádro založené na Windows NT). Jako jsou Windows 2000 určeny na práci a nasazení ve firmách, Windows Me se zaměřují na domácí uživatele. Windows Me přebírají nový vzhled z Windows Mají vylepšenou stabilitu, ovšem bezpečnosti jádra Windows NT se rovnat nemohou. Vylepšeno bylo i spouštění systému – informace a funkce, které jsou ve Windows 95/98 načítány ze souborů AUTOEXEC.BAT a CONFIG.SYS, byly přesunuty do jádra systému a byl zakázán reálný režim MS-DOSu, díky čemuž by se Windows ME měly spouštět rychleji.

20 Windows ME Kromě vzhledu přebírají Windows ME z Windows 2000 i některé nové funkce jako Universal Plug-and-play, Ochrana systémových souborů či Automatické aktualizace (a mimo jiné také standardně obsahují ovladače pro USB Mass storage zařízení). Pro zpříjemnění uživatelského rozhraní obsahují navíc (oproti Windows 2000) některé další aplikace či funkce (Internet Explorer 5.5, Windows Media Player 7, Windows Movie Maker, Komprimované složky…), bylo uděláno grafické rozhraní pro ScanDisk (oproti textovému rozhraní ScanDisku ve Windows 95/98), a také obsahují novou funkci System Restore – obnovení předchozího nastavení v případě havárie systému.

21

22

23 Windows NT Windows NT je plně 32 bitový operační systém firmy Microsoft pro osobní počítače. Jeho následníkem byl operační systém Windows Přestože se firma rozhodla z obchodních důvodů dále nepoužívat přívlastek NT (New Technology, česky nová technologie), vycházejí i následovníci Windows NT ze stejného jádra operačního systému. V současné době se poslední verze operačních systémů, založených na technologii NT jmenují: Windows XP Windows Server 2003 Windows Vista Windows Server 2008 Windows 7 Windows 8

24

25

26 Windows 2000 Windows 2000 (Windows NT 5.0) je operační systém vytvořený společností Microsoft roku Je založen na jádru Windows NT, obohaceném uživatelským rozhraním z Windows 9x. Je určen především k práci, podpora počítačových her je slabší. Je vydáván ve čtyřech verzích: Professional, Server, Advanced Server a DataCenter Server. Obsahuje podporu Plug-and-play, DirectX (verze 7.0), Windows Internet Explorer (verze 5.01) a souborového systému NTFS, vylepšeného o podporu kvót. Byla také poprvé představena funkce spánku – uložení veškerého obsahu paměti na pevný disk. Windows 2000 mají upravený vzhled z Windows 9x: je přednastavena modrá barva pozadí (ve Windows 9x zelená), poupraveny jsou také ikony Tento počítač, Místa v síti a Koš, položky v menu se automaticky skrývají podle jejich intenzity používání.

27 Windows 2000 Stabilita se zvýšila používaním ovladačů schválenými pouze laboratořemi Microsoftu. Havárii systému totiž ve starších verzích Windows často způsobil chybný ovladač. Microsoft tedy vložil do Windows 2000 všechny své tehdejší technologie. Windows 2000 tak obsahuje to nejlepší jak z Windows 9x, tak z Windows NT. Operační systém nebyl tak úspěšný jako později vydaný Windows XP, převážně kvůli problémům s některými hrami pod tímto operačním systémem.

28

29

30 Windows XP Windows XP je počítačový operační systém vyvinutý společností Microsoft. Je určen pro obecné použití na domácích či firemních osobních počítačích, laptopech či mediálních centrech. Zkratka „XP“ vychází z anglického slova experience (v překladu zkušenost). Systém byl vyvíjen pod kódovým označením Whistler, má číselné označení verze 5.1. Jedná se o přímého následníka operačního systému Windows Je tak prvním operačním systémem od společnosti Microsoft, který je určen jak pro domácí užití, tak pro nasazení ve firmách. Je založen na 32bitové architektuře, ve verzi ,,64-bit Edition" na 64bitové architektuře, kterou ale musí podporovat procesor (např. AMD Athlon 64, Intel Itanium atd.), a na jádře systému Windows NT.

31

32

33 Windows Vista Windows Vista je verze operačního systému Windows od společnosti Microsoft. Oficiální název Windows Vista byl představen 22. července 2005 (slovo vista znamená výhled, rozhled). Celosvětový prodej Visty v hlavních světových jazycích byl oficiálně zahájen 30. ledna 2007, česká verze se začala prodávat 1. března. Základní technologie: v základní struktuře operačního systému byly provedeny zásadní úpravy, kam patří mimo jiné využití technologie .NET Framework, nový grafický a zvukový subsystém, výraznější podpora pro digital rights management (DRM, ochrana proti neoprávněnému kopírování), lepší podporu pro instalaci programů (technologie ClickOnce a nová verze služby Windows Installer). Windows Presentation Foundation (WPF), dříve známé pod krycím názvem Avalon: nový systém grafického uživatelského rozhraní a API založených na technologiích XML, .NET a vektorové grafice, který bude využívat schopností moderních grafických adaptérů a technologie DirectX.

34 Windows Vista Windows Communication Foundation (WCF), dříve známé pod krycím názvem Indigo: systém přenosu zpráv mezi programy pro podporu lokální i vzdálené spolupráce, podobně jako u web services. Windows Workflow Foundation (WF), podpora pro bussines pro bussines scénáře a programování složitých workflow procesů. Windows CardSpace, nový model ověřování identity uživatelů na webo pomocí technologie InfoCards postavené nad standardem Itentity Metasystem. Stojí za zmínku, že technologie WPF, WCF i WF nejsou určeny výhradně pro Windows Vista, ale plánuje se jejich portace i do Windows XP a Windows Server 2003.

35

36

37 Windows 7 Windows 7 (dříve kódově označovaný Blackcomb a Vienna) je další verzí operačního systému Microsoft Windows a nástupcem Windows Vista, který vyšel 22. října K dostání je 64bitová i 32bitová verze na rozdíl od serverové verze, která je pouze 64bitová. Oproti svému předchůdci je Windows 7 výrazně modernizován a cílem je jeho plná kompatibilita s existujícími ovladači zařízení, aplikací a hardwaru. Společnost Microsoft v roce 2008 uvedla prezentaci, kterou zaměřila na multi-dotykové ovládání, přestavěné Windows s novým hlavním panelem, domácí sít nazvanou HomeGroup a zvýšení výkonu. Některé aplikace, které byly zahrnuty v předchozích verzích operačního systému Microsoft Windows, například Windows Mail, Windows Movie Maker nebo Windows Fotogalerie, již nebudou dále zahrunuty, ale stanou se součástí balíčku programů služby Windows Live.

38

39

40 Windows 8 Budoucnost….

41 Vypracoval: Daniel Brož


Stáhnout ppt "Historie Windows."

Podobné prezentace


Reklamy Google