Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Program Leonardo da Vinci-projekt mobility

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Program Leonardo da Vinci-projekt mobility"— Transkript prezentace:

1 Program Leonardo da Vinci-projekt mobility
Název projektu „Klíčové kompetence v EU“ Září 2009 Málaga(Španělsko) Kateřina Kubíčková, HT1

2 ŠPANĚLSKO

3 Hlavní město: Madrid Rozloha: 504 782 km² Počet obyvatel: 46 milionů Král: Juan Carlos I. Měna: Euro
Náboženství: římsko - katolické Jazyk: španělština, regionálně katalánština, baskičtina, galicijština Státní zřízení: Konstituční monarchie federativního typu

4 Památky ve Španělsku BISKAJSKÝ MOST (Puente Colgante)
Nachází se v ústí řeky Nervion ve městě Portugalete. Tento nejstarší gondolový most na světě byl postaven v roce 1893, jeho konstruktérem byl Alberto Palacio, jeden ze žáků Gustave Eiffela. Most umožnil spojení obou břehů, aniž by byl přístav v Bilbau odříznut od spojení s mořem. Most je dlouhý 164 m. Gondola pro šest automobilů a několik desítek chodců překoná tuto vzdálenost za minutu a půl. Je v provozu od 5 do 22 h v intervalu 8 minut. Je součástí integrovaného dopravního systému města Bilbao.

5 ALTAMIRA - jeskyně v Kantábrii
Altamira je na severu Španělska, v Santillaně del Mar poblíž přístavního města Santander, ve které byly nalezeny roku pravěké nástěnné malby, převážně s motivy zvířat - většinou bizonů (zcela uznány byly až počátkem 20. století). Říká se jí sixtinská kaple paleolitu. Jeskyně je dlouhá 296 metrů a skládá se ze série průchodů a komor. Hlavní chodba se liší výškou o dva až šest metrů. Jeskyně jsou nyní zapsány v Seznamu světového dědictví UNESCO.

6 KATEDRÁLA V BURGOSU Je to mohutná španělská katedrála, která se nachází v kastilském městě Burgos. Je vystavěna v gotickém slohu a je věnována Panně Marii. Stavba katedrály započala na počátku 13. století a protáhla se až do doby 15. a 16. století. Jedná se o jedinou španělskou katedrálu na seznamu UNESCO. Tato katedrála kromě architektury zahrnuje také oltáře, chórové lavice, malby, sochařskou výzdobu, náhrobky, rozetová okna a další umělecká díla.

7 GARAJONAY – Národní park
Nachází se na ostrově La Gomera, což je jeden z ostrovů patřící ke Kanárským ostrovům. Oblast byla za národní park prohlášena v roce Park je unikátní pro své tzv. vavřínové lesy, známé jako laurisilva, které zabírají plochu okolo 40 km². Na seznam UNESCO byl Národní park Garajonay zapsán roku 1986.

8 MÁLAGA - Památky Katedrála
Katedrála v Malaze byla postavena mezi léty a 1782 na místě kde se původně nalézala starobylá mešita. Ačkoliv měla mít katedrála podle původních plánů dvě věže, nedostatek finančních prostředků způsobil, že nakonec byla vybudována pouze jedna věž. Dodnes se katedrále neřekne jinak než „La Manquita“ - „malá jednoruká dáma“. V celé kompozici převažuje románský styl, ale znatelně se zde projevuje také styl gotický, barokní, izabelský a v neposlední řadě také neoklasicistní. Celá katedrála je zakončená velmi pěkně zdobenými klenbami. Sedadla jsou vyzdobena samotným Pedrem de Mena, který vytvořil 42 soch. Dále tam jsou překvapivé barokní varhany a mramorové kazatelny vyzdobené duchovními motivy.

9 Muzeum Pabla Picassa Muzeum Pabla Picassa bylo založeno lokální vládou provincie jako výraz splnění umělcova velkého životního snu. Hlavními iniciátory tohoto projektu je umělcova snacha Kristýna a její vnuk Bernard. Na důkaz vděčnosti se rozhodli galerii umění věnovat nebo přenechat část ze své kolekce děl Pabla Picassa. Kristýna a Bernardo Picassovi poskytli galerii umění celkem 204 uměleckých děl ze svých soukromých sbírek pro výstavní účely. Výtvarná díla v muzeu reprezentují všechna umělcova malířská období, od ranných děl až po ty, která umělec vytvořil na sklonku svého života.

10 Kostel Svatyně Vítězství
V kryptě je umístěna rodinná hrobka hrabat z Buenavisty, kteří se zasloužili o rekonstrukci celého kostela v 17.století. Tento kostel byl vystavěn v roce 1487 na místě kde se původně nacházel vojenský tábor jejích Katolických Veličenstev . Hlavním rysem této stavby, který je třeba zdůraznit je nádherný oltářní obraz, jenž je umístěn na hlavním oltáři.

11 Kostel Mučedníků Kostel byl postaven v roce a zasvěcen mučedníkům města Malagy. Tento překrásný kostel je charakteristický především svou kostelní věží v mudejarském stylu, ale také má bohatou výzdobu interiéru v barokním stylu spolu s barokním sousoším od Franciska Ortize.

12 Arabská pevnost La Alcazaba
Tato pevnost tvořila arabský obranný systém města Malagy a byla součástí městských hradeb, které se bohužel nedochovaly. Ze samého vrcholu hradeb se nabízí nádherný vyhled na celé město a přístav. Vznik tohoto opevnění je datován do 8. století, ačkoliv převážná část byla vybudována až v polovině 11. století. Vstup do celého komplexu je umožněn přes bránu pod názvem „Kristova brána“, neboť v těchto místech se sloužila první mše po dobytí Malagy křesťany. Opevnění v podstatě slouží jako jedno z nejlépe zachovaných maurských vojenských muzeí ve Španělsku.

13 STÁŽ Španělsko-Málaga

14 Cesta letadlem

15 Ubytování

16 Praxe Na praxi jsem byla se spolužačkou v kuchyni v hotelu MS - MAESTRANZA Střídali se tam 4 kuchaři (2 ženy, 2 muži) Většinou jsme doplňovali bufet, krájeli zeleninu a ovoce, loupali brambory (pomeranč, česnek) Krájeli jsme salámy a sýry a uklízeli pracoviště Práce nás bavila, poznali jsme spoustu nových slovíček, frází a různé druhy koření a pokrmů

17 Recept: Dušená čočka Suroviny: čočka, česnek, cibule, paprika (červená, zelená), bobkový list, pepř(celý), vepřové maso, sádlo, slanina, salám, jitrnice, mrkev, brambory, rajče Koření: mletá paprika, sůl Postup: Všechno se dohromady v celku uvaří a uvařený se to rozmixuje.

18

19 Pro Španělsko je typické:
býčí zápasy písčitá pláž, palmy víno: Tinto Verano ve škole studenti nosí uniformy tance (salsa, Flamengo, břišní tance) mořští živočichové (jako pokrm) typická snídaně: „ČORITO“, volská oka lidé jsou moc hlasití, mluví rychle, jsou komunikativní, přátelští a nespolehliví na autobusové zastávce se musí čekat v řadě

20 Památky muzeum Pabla Picassa pomník Antonia Banderase
pevnost La Alcazaba katedrála La Manquita interaktivní muzeum rodný dům Pabla Picassa

21

22

23


Stáhnout ppt "Program Leonardo da Vinci-projekt mobility"

Podobné prezentace


Reklamy Google