Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA TRÁVENÍVSTŘEBÁVÁNÍZAŽÍVÁNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA TRÁVENÍVSTŘEBÁVÁNÍZAŽÍVÁNÍ."— Transkript prezentace:

1 BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA TRÁVENÍVSTŘEBÁVÁNÍZAŽÍVÁNÍ

2 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava2 Trávicí soustava

3 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava3 Trávicí soustava  Hlavový a hrudní oddíl (dutina ústní, hltan, jícen)  Břišní a pánevní oddíl (žaludek, játra, pankreas, tenké střevo)  Oddíly tlustého střeva (slepé, vzestupný, příčný, sestupný a esovitý tračník a konečník)

4 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava4 Stavba trávicí trubice  Trávicí trubice – průchod od dutiny ústní, přes dutinu hrudní, břišní a pánevní  Stěna trávicí trubice:  Sliznice (mukóza) – v tenkém střevě vytváří klky  Podslizniční vazivo – řídké vazivo s uzlíky mízní tkáně  Hladká svalovina (část konečníku pruhovaná)  Pobřišnice (peritoneum nebo adventicie)  K trávicí trubici jsou připojeny žlázy:  Drobné žlázky uloženy přímo ve stěně trubice  Samostatné žlázy: příušní, podčelistní a podjazyková slinná žláza, slinivka břišní a játra.

5 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava5 Mikroklky – absorbční epitel

6 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava6 Dutina ústní  Ústní dutina je prostor ohraničený patrem, rty a tvářemi. Spodinu dutiny tvoří jazyk, připojený svaly k dolní čelisti.  Jazyk – pohyblivý orgán. Funkce: rozmělnění a posun potravy, chuťové pohárky se smyslovými buňkami a tvorba hlásek nezbytná pro tvorbu řeči.  Zuby rozmělňují potravu – 32 zubů (úplný chrup)  Stoličky, třenové zuby, špičáky, řezáky  3, 2, 1, 2 x 4

7 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava7 32 zubů – úplný chrup člověka

8 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava8 Srovnání dětského a dospělého chrupu

9 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava9 Zubní vzorce Vzorec dětského chrupu Vzorec dospělého chrupu

10 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava10 Anatomie zubu

11 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava11 Trávicí soustava

12 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava12 Trávení v dutině ústní  Slinné žlázy (páry) - ústí slinovody do ústní dutiny: příušní žlázy, podčelistní a podjazykové.  Denně se vytvoří asi 1 až 1,5 litru slin.  Složení: 99 % vody, zbytek jsou mucin (vazká bílkovina), enzym ptyalin (štěpí škroby na jednoduchý cukr) a různé soli.

13 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava13 Hltan  Hltan - oblast od měkkého patra až po vstup do jícnu. Měkké patro - sval a vazivo oddělující nos od úst. Vzadu končí čípkem. Svaly napomáhají například sání a tvorbě patrových hlásek (g, ch...).  Nosohltan je nejširší místo hltanu, ústí do něj nosní dutina, středoušní vývody (Eustachovy trubice) a nosní mandle.

14 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava14 Hltan  Ústní část začíná kořenem jazyka a měkkým patrem. V této oblasti jsou i patrové mandle. Všechny mandle jsou součástí mízního obranného systému.  Hrtanová část je krátká a trubicovitá. Je na rozhraní mezi vstupem do jícnu nebo dýchací trubice. K zamezení vniknutí sousta do dýchací soustavy slouží hrtanová příklopka, která reaguje automaticky (reflexivně) řízením prodlouženou míchou (proto při polykání nelze dýchat).

15 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava15 Jícen  Jícen - je přes 25 cm dlouhá trubice ze svalů, která propojuje žaludek s hltanem. Je umístěna za průdušnicí blíže k páteři. Potrava sama nemůže touto trubicí do žaludku projít. Jícen proto aktivně i tekutá sousta posunuje ke vstupu do žaludku rytmickým smršťováním svalů.

16 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava16 Průchod potravy jícnem - peristaltika

17 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava17 Anatomie žaludku  Žaludek - trávicí trubice rozšířená do vaku. Jeho stěna je tvořena kruhovým svěracím svalem. Vstup jícnu do žaludku se jmenuje kardie (česlo), na kardii navazuje vlastní tělo žaludku (corpus), které se nahoru vyklenuje v klenbu a dolů doprava se zužuje v trubicovitý konec pylorus (vrátník).  Stěna – sliznice složena v podélné řasy, válcovitý epitel s trubicovitými žlázkami, ostatní odpovídá základnímu schématu stavby.  Funkce žaludku – mechanická a chemická.

18 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava18 Anatomie žaludku

19 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava19 Žaludek  Plnění žaludku: pojme 1-2 litry rozmělněné stravy. Svalstvo obsah pomalu promíchává (rychlost je stravou a jejím složením ovlivňována) a po určité době (několik hodin) po částech je chymus (čili promíchaná potrava) propouštěn do prvního úseku tenkého střeva dvanáct(er)níku.

20 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava20 Trávení chemické a enzymatické  Žaludeční šťáva (1,5 až 2 litry/24 hodin) je tvořena žlázkami žaludeční stěny. Je silně kyselá, obsahuje různě koncentrovanou kyselinu chlorovodíkovou (HCl), mucin (povléká stěnu žaludku a chrání ji před kyselinou), chymozin (sráží mléčnou bílkovinu), pepsin (zahajuje štěpení bílkovin, ale jen v kyselém prostředí), lipázu (štěpí tuky, ale zde s malou účinností), vnitřní faktor (umožňuje vstřebávání vitaminu B12). Řízení tvorby žaludeční šťávy podléhá nervovým a látkovým podrážděním. Proto i stres může napomoci například k nemocem žaludku a dvanáctníku.  Tvorba hormonu gastrinu žaludeční sliznicí.

21 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava21 Trávicí trubice

22 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava22 Tenké střevo  Tenké střevo - 3 až 5 m dlouhá trubice v podobě kliček zavěšená v dutině břišní. Známe tři plynule spojené úseky: dvanáct(er)ník, lačník, kyčelník. Do první části ústí vývody žlučových cest a slinivky.  Vnitřní povrch dalších částí je mohutně zvětšen (na 40 m 2 ) malými kyjovitými a pohyblivými výčnělky - klky. V lačníku dochází k hlavnímu štěpení, v poslední části hlavně k vstřebávání.

23 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava23 Mikroklky

24 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava24 Tenké střevo  Celý vnitřní povrch tenkého střeva prostřednictvím žlázek tvoří denně 1-3 litry mírně zásadité střevní šťávy (dokončující štěpení bílkovin až na aminokyseliny - erepsin, tuků na glycerol a VMK - lipázy a složitých cukrů na jednodušší - amylázy) a hlenovitou kapalinu chránící sliznici před účinky kyseliny chlorovodíkové.  V dvanáct(er)níku žluč emulguje tuk tak, aby mohl být střevní lipázou a lipázou slinivky břišní rozštěpen na glycerol a VMK.  Celou trubici pokrývá okružní a podélná svalovina, která zajišťuje rytmické smršťování a prodlužování střeva. Tím se promíchává a posouvá střevní obsah. Je-li rytmus pohybů rychlý, pasáž tráveniny se zrychluje, úbytek vody zpomaluje - vzniká průjem.

25 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava25 Dvanáctník a pankreas

26 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava26 Slinivka břišní - pankreas  Žláza s vnitřní i vnější sekrecí  Asi 28 cm dlouhá žláza ležící za žaludkem  Vnitřně sekretorickou část tvoří Langerhansovy ostrůvky produkující inzulín (snižuje hladinu krevního cukru a umožňuje průnik cukrů do tkání, pro které je hlavním zdrojem energie).  Zevně sekreční část je složena z nepravidelných lalůčků tvořených žlázovým epitelem – produkce pankreatické šťávy:  až 1 litr za den odtéká do dvanáctníku  silně zásaditá reakce  tripsinový komplex – proteázy štěpí bílkoviny  pankreatická lipáza – aktivována žlučí, štěpí tuky  pankreatická amyláza – štěpí škrob na jednoduché cukry

27 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava27 Játra  Žlutý uzel - játra, slinivka břišní a žlučové cesty.  Játra jsou největší metabolickou žlázou, která váží asi 1,5 kg. Je uložena v pravém podžebří a rozdělena na několik laloků.  V jedné rýze mezi laloky je umístěn žlučník shromažďující a koncentrující žluč (asi 60 ml), v jaterní bráně nalezneme.  Žlučovody ústí do dvanáctníku. Játry též probíhají mízní vlásečnice.

28 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava28 Játra

29 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava29 Funkce jater  Jaterní buňky - žlázové, zevně sekretorické buňky produkující žluč do žlučových kanálků:  ml žluči za den  hustá zelenožlutá kapalina z vody, hlenu, žlučových barviv (bilirubin a biliverdin), solí žlučových kyselin (emulgují tuky na drobné kapénky, cholesterolu a minerálních látek  Další funkce jater:  Přeměna cukrů na glykogen  Rozklad aminokyselin a tvorba nové bílkoviny  Ukládání tuků a cukrů  Zásobárna vitaminů  Tvorba látek zabezpečující srážení krve  Detoxikační funkce (alkohol, amoniak aj.)

30 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava30 Játra

31 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava31 Žlutý uzel - játra, slinivka břišní a žlučové cesty

32 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava32 Dolní cesty trávicí  Tlusté střevo má délku asi 1,5 m. Je sestaveno z několik oddílů: slepé střevo, tračník vzestupný, příčný, sestupný a esovitý zakončený konečníkem.  Úkolem tlustého střeva je vstřebat vodu (hlavně ve vzestupném tračníku), zahustit obsah (hlenem) a po zkvašení zajistit odchod zbytků z těla.

33 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava33 Tlusté střevo  Uvnitř tlusté střevo nemá klky, ale hlenové žlázky tvorbou hlenu zajišťují ochranu sliznice před poškozením při likvidaci zbytků. Tlusté střevo se pohybuje podobně jako tenké střevo, jen trávenina v něm zůstává asi 8-12 hodin.  Zbytky potravy hnijí působením bakterií, které hlavně rozkládají špatně stravitelnou buničinu.  Tím se ale vyvíjejí jedovaté plyny: sirovodík, metan a mrtvolné plyny. Postupně vzniká stolice, složená z nestrávených a odpadních zbytků. Vypuzování stolice je reflexní děj.  Slepé střevo je dosti objemné. K němu je připojen přívěsek slepého střeva (appendix vermicularis) pověstný svými častými záněty.

34 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava34 Tlusté střevo 1 – jícen 2 – žaludek 3 – dvanácterník 4 – tenké střevo 5 – slepé střevo 6 – červovitý přívěšek 7 – tlusté střevo 8 – konečbík 9 – anální otvor

35 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava35 Opakování 1.Co je lipáza? 2.Kde se nachází vzestupný tračník? 3.Co je žlutý uzel? 4.Kde se nachází mikroklky? 5.Co je to mucin? 6.Jaký je zubní vzorec dospělého člověka?

36 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava36 Přiřazování pojmů Žluč Dvanáctník Tlusté střevo Tenké střevo Trvalý chrup 32 zubů Vyústění žlučníku a pankreatu Emulgace tuků Mikroklky Tračník

37 SOŠS a SOU KadaňBiologie člověka - Trávicí soustava37 Použité zdroje  Dylevský, I., Trojan, S.: Somatologie I., II. Avicenum, Praha, 1990


Stáhnout ppt "BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA TRÁVENÍVSTŘEBÁVÁNÍZAŽÍVÁNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google