Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Islámský fundamentalismus

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Islámský fundamentalismus"— Transkript prezentace:

1 Islámský fundamentalismus
Vypracováno: říjen 2003 Vypracoval: Michal Dvořák Zbyněk Poulíček

2 Islámský fundamentalismus
Existuje celá řada nejrůznějších definic, snažících se vystihnout co nejlépe tento proud uvnitř islámu. Jako příklad uvádím citaci z Malé encyklopedie islámu Jiřího Fleissiga a Charifa Bahbouha. Podle ní je islámský fundamentalismus směr hlásající návrat k prvotnímu islámu, k jeho zdrojům různými způsoby a metodami. Je to do jisté míry reakce na reformismus, který není schopen uspokojivě řešit všechny konflikty s požadavky moderního vývoje. A právě ony zmíněné "různé metody“ jsou často tvořeny těmi nejbrutálnějšími teroristickými útoky proti bezbranným civilistům. Cílem fundamentalistů je naprostá čistota islámu a návrat k pramenům víry. Pro tuto činnost však nejsou nikde stanoveny meze, čímž vzniká prostředí pro fanatické skupiny, používající jakýchkoli prostředků včetně terorismu. Někteří extremističtí fundamentalisté bojující za očistu islámu od "nánosů století“ si však mnohdy vykládají koránské verše (především ty, které se týkají džihádu) jak se jim právě hodí. Často tak dochází ke zjednodušování a vytrhávání z kontextu.

3 Mekka nejvýznamnější poutní místo islámu

4 Medína město proroka Mohammeda

5 Definice Fundamentismus = základ, teologicky vzato – základní bohosloví, tj. týkající se základních předpokladů bohosloví Fundamentalista je člověk, který není vyrovnaný. Příčinou toho, že zaujal svůj postoj, je absence v uspokojení jedné nebo více z psychických potřeb. Je to: potřeba bezpečí, tedy odstranění všech dalších možností a všech nejistot o správnosti zvolené vlastní cesty potřeba zakotvení, tj. pevné uchycení na spolehlivém základě, který má být stálou oporou potřeba autority, tedy podřízení se obsahové předloze dané jednou osobou nebo jedním spisem, jehož nebo jejíž kompetence jsou nepochybné potřeba identifikace, tedy úplného osobního souhlasu nebo splynutí se zastávanou ideou nebo společenstvím, které je jejím nositelem potřeba dokonalosti jako výraz přání dokonalosti zastupovaného postoje, který nežádá žádného doplnění nebo opravy potřeba jednoduchosti, tj. redukce komplexních, mnohoznačných souvislostí na několik principů nebo pouček, které lze formulovat jednoznačně a prostě

6 Životopis Usámy bin Ladina
Usáma bin Ladin se narodil do světa velkých peněz. Byl jedním z osmnácti synů magnáta stavebního průmyslu v Saúdské Arábii. Určitý čas pracoval pro rodinný podnik. Takový život ale mladého idealistu dlouho nebavil. Boj proti sovětské invazi "Když přijel na začátku osmdesátých let do Afghánistánu, byl to mladý, velmi mladý muž, který si chtěl vydobýt pověst ve svaté válce," říká spisovatel Giles Foden, který se činností bin Ladina zabývá. Cíle útoků byly symboly americké síly Bin Ladin následoval tisíce jiných mladých Arabů, kteří přijeli do Afghánistánu bojovat proti sovětské invazi v roce Začal stavět vojenská střediska, nemocnice a silnice pro vůdce svaté války – mudžahedíny. Jak říká spisovatel Giles Foden, zapojil se také do boje. "Později stanul v čele skupiny vojáků a účastnil se mnoho akcí včetně známé operace – obléhání Dželálábádu,která byla klíčovou bitvou proti sovětským okupantům.Tehdy získal kalašnikov a od té doby ho stále nosí s sebou."

7 Během svého pobytu v Afghánistánu získal nejen kalašnikov, ale také kontakty na
radikální islamisty z celého světa - z Alžíru, Maroka, Malajsie a dokonce i ze Spojených států. Poté, co se z Afghánistánu sovětská vojska v roce 1989 stáhla, bin Ladin odjel zpět do Saúdské Arábie. Tam ho ale čekalo nepříjemné překvapení. Pomsta Američanům Když v roce 1990 napadly irácké síly Kuvajt, bin Ladin nabídl saúdskoarabskému králi Fahdovi svou pomoc. Ten ji však odmítl. V Saúdské Arábii leží dvě nejsvatější islámská místa - Mekka a Medína. Vůdce saúdskoarabské opozice, Saad al-Faqih uvádí, že bin Ladin nemohl překousnout příchod půl miliónu Američanů na tuto nejsvatější půdu. "To byl zlomový bod v jeho životě. Pro něj to byla obrovská zrada. Obrovská historická zrada spáchaná saúdskoarabským režimem na islámu." Bin Ladin se přestěhoval do Súdánu, kde podporoval veterány z Afghánistánu. Někteří z nich bojovali proti vládám v Alžírsku a v Egyptě. Bin Ladin hrál roli zprostředkovatele. "Význam Usáma bin Ladina nespočívá v žádném ideologickém podnětu. Bin Ladin ale založil finanční a zbrojní síť prostřednictvím velmi složitého bankovního a investičního systému, který sahá od Jemenu až po Albánii."

8 Ladinova skupina Al Kajda
Když v roce 1996 vyzval Súdán bin Ladina, aby ze země odešel, zůstal mu téměř jediným úkrytem Afghánistán. K moci se tenkrát dostalo extremistické islámské hnutí Taliban. Právě z Afghánistánu začala působit jeho síť známá jako Al Kajda. Al Kajda je volným sdružením vojáků, expertů na výbušniny, ale také finančníků, kteří poslouchají bin Ladinovy instrukce. Zdá se však, že systém rozkazů a vzájemných informací je tak složitou strukturou, kterou tajné služby jen stěží dokážou dešifrovat. Tato složitá síť bin Ladinovi neumožňuje, aby podnikal násilné útoky. Bin Ladin však nadále obětuje sebe a své peníze na islámský fundamentalistický boj. Spojené státy na něj vydaly mezinárodní zatykač a nabídly pět milionů dolarů odměny za jeho vydání. Svatá válka Džihád Bin Ladin je spojován s útoky na americké ambasády v Keni a v Tanzánii, při kterých bylo v roce 1998 zabito přes 200 lidí. Je podezřelý také z napadení amerického torpédoborce Cole v jemenském přístavu Adenu, které si vyžádalo život sedmnácti lidí. Čtyřiačtyřicetiletý Bin Ládin nedávno vystoupil na podporu své skupiny v jednom videozáznamu. Na něm jsou maskovaní muži z uprchlického tábora v Afghánistánu. "Tento výcvik má vést ke svaté válce Džihádu. Bratři v Palestině čekají na tebe, aby jsi pomohl porazit Spojené státy a Izrael," vyzývá v ní bin Ladin ke Svaté válce proti Spojeným státům a Izraeli. Vojáci nejsou motivováni politicky. Jejich motivací je příslib věčného ráje, pokud vykonají činy podle extrémního výkladu islámu. Tímto příslibem se kdysi nechal unést mladý bin Ladin. Dnes okouzluje některé mladé zklamané muslimy.

9 Video – World Trade Center

10 Video – World Trade Center

11 Video – World Trade Center

12 Video – World Trade Center

13 Fotodokumentace - WTC

14 Fotodokumentace - WTC

15 Fotodokumentace - WTC

16 Fotodokumentace - WTC

17 Fotodokumentace - WTC

18 Saddám Husajn Datum narození: 28.04.1937 Životopis:
Jeho otec zemřel krátce po narození syna a tak malý Saddám neměl lehké dětství, protože rodina třela bídu s nouzí. Přesto se mu však podařilo získat v Tirkitu základní vzdělání, se kterým v osmnácti letech vyrazil do Bagdádu. V hlavním městě mu učarovala strana Baas se svými revolučními cíli, a proto do ní zakrátko vstoupil Ctižádostivý Saddám rychle šplhal po stranickém žebříčku a v roce 1959 mu byl svěřen úkol odstranit Abdula Karíma Kásima, tehdejšího iráckého premiéra. Pokus o atentát ale selhal a Husajn se ocitl ve vězení s vidinou trestu smrti. Štěstí ale stálo při něm a podařilo se mu uprchnout z vězení. Saddám zamířil do Egypta, kde se v Káhiře věnoval studiu práva. Studia ale nedokončil, protože již v únoru 1963 byl zpět v Iráku. Strana Baas získávala stále větší podporu a Saddám se postavil do jejího čela. V říjnu 1964 byl ale zatčen pro rebelii proti režimu, ale pro třech letech se mu znovu podařilo uprchnout. Právě včas, protože v létě roku 1968 již stál spolu s al-Bakrem, vůdcem strany Baas, v čele puče proti prezidentu Arifovi, který byl donucen utéct ze země. Saddám se stal druhým mužem Revoluční rady, která vznikla.

19 K puči však byla potřeba armáda, alespoň její
část. A noví vůdcové se museli být odměněni vysokými místy ve státní správě. Plukovník an-Nayif za svou pomoc získal dokonce premiérské křeslo. Ne však nadlouho. Brzy byl Saddámem zatčen a odklizen na místo velvyslance v Maroku, kde byl neškodný. Na postu premiéra ho nahradil právě on. V roce 1968 stihl ještě Husajn dokončit svá studia práva. Husajn se jako premiér snažil zlepšit především ekonomické podmínky Iráku. Proto v roce 1973 došlo ke znárodnění ropných společností na území Iráku. Získané peníze byly užity na stavbunemocnic, univerzit a zlepšení životních podmínek Iráčanů. V průběhu sedmdesátých let Saddám posiloval svoje pozice (v roce 1976 byl například jmenován generálem), a tak když červenci 1979 al-Bakr abdikoval, bylo zřejmé, kdo převezme prezidentský post a místo předsedy Revoluční rady. Husajn okamžitě začal s posilováním tajné policie, která měla řešit problémy na domácí půdě. Na půdě mezinárodní napadl v roce 1980 sousední Írán, kde se v roce 1979 dostal k moci Ajatoláh Chomejní. Válka však Iráku nepřinesla očekávaný užitek, a když po dlouhých osmi letech skončila, země byla vysoce zadlužená.

20 I to byl jeden z důvodů, proč Irák v září 1990 napadl
sousední Kuvajt, zemi bohatou na ropu. Saddám celou akci prezentoval jako historické sjednocení dvou zemí, které byly od sebe odděleny koloniálními mocnostmi. Spojené státy a jejich spojenci však byly jiného názoru a během šesti týdnů na počátku roku 1991 smetly irácký odpor. Země doplatila na válku v Perském zálivu ještě hůře, než na válku předchozí. Země se ocitla v izolaci a z ropy, svého v podstatě jediného zdroje, mohla získávat jen velmi omezené finanční prostředky. OSN vyhlásila pro Irák akci „Oil for Food“ (Ropa za jídlo), který měl za ropu vyvezenou z Iráku poskytovat obyvatelům základní životní potřeby. Husajn plán nejprve odmítl, ale na konci devadesátých let mu nezbylo než ho přijmout, protože situace v zemi byla zoufalá. V souvislosti s 11. zářím se Husajn znovu dostal do centra pozornosti, když byl Irák prezidentem Bushem označen jako jeden ze států „osy zla.“ V současné době to vypadá, že Spojené státy mají vůli s Husajnem jednou pro vždy skoncovat. Jak to však dopadne, je otázka. Saddám je ženatý, jeho žena Sajida (má ještě tři další manželky) mu porodila pět dětí. Dva synové, Udaj a Kusaj zastávají vysoké posty v irácké administrativě.

21 Foto vojáků Zajaté americké pouštní krysy. Podívejte se na ustrašené americké "hrdiny". Postupem války jich bude přibývat, někteří zemřou. Zdroj: Al-džazíra

22 Funny – pro zlepšení nálady
Po kliknutí přecházíte do jiné prezentace, není součástí hlavní zeměpisné prezentace. KLIKNĚTE ZDE


Stáhnout ppt "Islámský fundamentalismus"

Podobné prezentace


Reklamy Google