Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, Šlapanice MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Starověk DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_Bk_03-06_D-6 autor Markéta Bokorová vzdělávací oblast: předmět: ročník: Člověk a společnost Dějepis 6. ZŠ Šlapanice 2012 – 2013

2 Starověk

3 Starověk – časová osa

4 Starověk Je to období asi od 3 000 př. n. l. do 500 n. l.
Ve starověku je již vývoj člověka dokončen, existuje pouze člověk dnešního typu. Začíná jím tzv. doba historická, tedy doba, v níž existují také písemné památky.

5 Charakteristické znaky starověku
vznik prvních států vznik písma rozvoj vzdělanosti nerovné postavení lidí

6 Společenská pyramida

7 Pravěk či starověk? Starověk je období vzniku prvních civilizací na Předním východě, ve Středomoří a v Asii. V Evropě probíhal vývoj lidské společnosti pomaleji, tedy v době starověku je v Evropě stále pravěk.

8 Starověké státy staroorientální: antické: Mezopotámie Egypt Indie Čína
Řecko Řím

9 Test 1. Jak označujeme starověk? doba prehistorická doba historická
doba ledová 2. Co nepatří k charakteristice starověku? rovnost lidí existence písma vznik států 3. Kdy byl starověk? 500 n.l. – 1500 n. l. př. n. l. – 3000 př. n. l. 3 000 př. n. l. – 500 n.l.

10 Test 4. Jaké období bude následovat po starověku? pravěk novověk
středověk 5. O starověku platí: Již v něm neprobíhá tělesný vývoj člověka. Stále neexistuje písmo. Nedochází k rozvoji vzdělanosti. 6. Jak mají jít správně za sebou složky společenské pyramidy? panovník, řemeslníci, úředníci, otroci panovník, úředníci, otroci, zemědělci panovník, kněží, řemeslníci, otroci

11 Zdroj úvodní obrázek časové osy, společenská pyramida – práce autorky

12 Informace pro učitele Prezentace slouží k 1 vyučovací hodině o úvodu do starověku. Propiska dole vpravo je symbol pro zápis. Ostatní slouží jen jako doplňková informace. Prezentace obsahuje test na ověření učiva.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google