Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotacePrincip.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotacePrincip."— Transkript prezentace:

1

2 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotacePrincip a dělení sítí, jejich podstata, vlastnosti a použití Klíčová slovaPočítačové sítě, použití sítí, architektura sítí, topologie a rozloha sítí PředmětInformační a komunikační technologie Autor, spoluautorIng. Jiří Soukup JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace, výklad, samostudium, autotest Potřebné pomůckyPC, dataprojektor, interaktivní tabule, PC učebna, Webová aplikace Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace, vyhledávání informací, autoevaluační test Stupeň a typ vzděláváníStřední škola, učiliště Cílová skupina1. ročník, žáci 15 – 16 let, obor E, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Speciální vzdělávací potřebyano ZdrojeVlastní zdroje a seznam - viz poslední strana Počítačové sítě – rozdělení 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_33_659

3 Rozdělení počítačových sítí Sítě se v dnešní době uplatňují jak ve firmách a institucích, ve vědecké a vzdělávací činnosti, tak i v dalších oborech lidské činnosti, včetně domácích, odpočinkových a komunikačních aktivit lidí a jejich současného způsobu života. Pro zapojení a funkčnost sítě je zapotřebí opět HW a SW: - síťový HW -> umožňuje vlastní fyzické propojení (NIC - network interface card – sítová karta) + přenosové médium + propojovací síťové prvky, rozbočovače, zesilovače, apod. HW je buď pasívní (kabely, …) nebo aktivní (router, switch, …) - síťový SW – stará se o přesuny dat, komunikaci, navazování a řízení spojení a další funkce (síťový operační systém, např. Linux, Novell, Windows server a další síťové aplikace) Úkol: Na Internetu nalezněte různé možnosti využití malých domácích sítí.

4 Rozdělení počítačových sítí Základní výhody počítačových sítí 1)Sdílení dat a programů - umožnuje více uživatelům zpřístupňovat stejná data (rozsáhlé databáze, na nichž jsou založeny informační a další systémy). Data jsou umístěna na jednom počítači v síti (serveru), odkud je jednotliví uživatelé mohou číst, aktualizovat, rozšiřovat apod. Uživatelé mohou využívat také společné programové vybavení, které je instalované na serveru. 2) Sdílení prostředků - uživatelům poskytuje zařízení (laserová tiskárna, velkokapacitní disky, výkonné procesory, plottery, scannery, apod.). 3) Zvýšení spolehlivosti a zálohování - při poruše umožnuje přepojení na jiný počítač. 4) Řízení technologií „na dálku“ (vzdálený přístup). Nevýhody počítačových sítí V podstatě je jen jedna, ale o to nebezpečnější – bezpečnost a možnosti zneužití. Další nebezpečí spočívá ve vzniklé technologické i sociální závislosti lidí na technologiích a následně tak vyšší míra jejich zneužitelnosti. Zamyslete se na téma reálného používání různých sítí, zvláště s ohledem na zmíněné nevýhody – nalezněte v médiích a z praxe reálné příklady.

5 Rozdělení počítačových sítí Poznámka: Pokus se vybavit a diskutovat s dalšími žáky či kamarády, jaké jsou různé možnosti spojení ICT přístrojů, jak fungují, jak se s nimi pracuje Klient-Klient; (Peer-to-Peer) Všechny uzly (počítače) jsou si v síti rovny Každý počítač může poskytnout své prostředky a služby (paměťové médium, tisk, programy, …) Lze využít pro sdílení souborů apod. !- nelze ji centrálně spravovat Klient-Server Jeden či více počítačů (servery) jsou nadřazeny ostatním počítačům v síti (klientům) Server plní více funkcí najednou (souborový disk, tiskové pracoviště, poštovní server, www či FTP server apod.) Centrální možnost jednotné ochrany, apod. 1) podle postavení uzlů

6 Rozdělení počítačových sítí Úkol: na Internetu nalezněte informace o tzv. „malých domácích sítí“ Historicky a vývojem byly sítě rozdělené na základní, místní LAN a rozlehlou WAN. V současné době toto rozdělení nesplňuje reálné funkční možnosti a proto se dále dělí: (na PAN, LAN, MAN, WAN, GAN – viz další text) a) PAN – osobní síť („Personal Area Network“) Jedná se o osobní a domácí využívání v rámci místnosti či bytu, tedy propojení počítače s mobilem, tabletem, tiskárnou, foto a videozařízením, ale i řízení spotřebičů, … Používá technologii spojení kabelem či bezdrátové (RJ45, Bluetooth, IrDA, Wi-Fi) 2) Podle jejich rozlehlosti a tím i přenosové rychlosti

7 Rozdělení počítačových sítí Úkol: na Internetu nalezněte bližší vysvětlení pojmů „bridge“ a „gateways“ b) LAN – lokální sít („Local Area Network“) Sítě LAN jsou většinou prostorově uzavřené v rámci budov, či provozního areálu (prostorově kompaktní provozní komplex). Síť obsahuje desítky až stovky počítačů v oblasti cca 10 km. Jedná se většinou o neveřejnou malou počítačovou síť – (v budovách firmy, školy, úřadu, banky, nemocnice, domácnosti, apod.) Většina sítí LAN podporuje širokou škálu počítačů a jiných zařízení. Každé zařízení používá vlastní fyzické protokoly (pravidla práce) a protokoly datového spojení pro konkrétní síť. Všechna zařízení, která chtějí komunikovat s dalšími v síti, musí používat stejný komunikační protokol. Ačkoliv jednotlivé sítě LAN jsou prostorově omezeny, (např. oddělení nebo budova úřadu), mohou být propojeny do větších sítí. Stejné sítě LAN se propojují pomocí mostů (bridge), které slouží jako body přenosů mezi sítěmi, rozdílné sítě LAN se spojují bránami (gateways), které přenášejí data a zároveň je konvertují podle protokolu používaných sítí příjemce.

8 Rozdělení počítačových sítí Diskuze: Prodiskutujte se spolužáky, učitelem, rodinou či známými „kde, kdy a pro jaké účely je vhodné použití sítě MAN“ c) MAN – metropolitní sít („Metropolitan Area Network“) Veřejná sít pracující vysokou rychlostí a schopná přenášet data na vzdálenost až několika desítek km. (rozloha do cca 100 km) „Městská“ síť, kdy se jedná o mezistupeň mezi lokální a rozlehlou (globální) sítí. Pokrývá území města, sídliště, větší rozlehlé organizace. Využívá se nejčastěji optických vláken.

9 Rozdělení počítačových sítí Vysvětlete: Zamyslete se a vysvětlete podstatu následujícího výroku „Síť není Internet, Internet je síť“ d) WAN – rozlehlá sít (Wide Area Network) S růstem geografického dosahu sítí připojováním uživatelů v různých městech, státech a kontinentech, přerůstá síť LAN a MAN do sítě WAN Rozlehlá sít na prostoru cca tisíců km, ale i více, tento název se používá také pro obecně neomezené sítě (např. Internet). Využívá se převážně optických kabelů a satelitního spojení. Se satelitním vývojem a mezikontinentálním spojením se někdy uvádí i pojem GAN (global area network). Taková globální sít pak vlastně propojuje jednotlivé WAN sítě. Veřejnou globální sítí je typicky Internet.

10 ? – Autotest - Otázka – úkol – zamyšlení Zamysli se, vyber správnou odpověď a potvrď ji kliknutím. (V případě správné odpovědi jsi OK, pokud ne – vrátíš se pro zopakování látky) 1)Lze v síti ICT pracovat na počítači v jiném městě, než právě jste? anoneanone 2)Vedle uvedený obrázek je nejspíše: SwitchSwitch – HUB – Router – ServerHUBRouterServer 3)Klikněte na správnou odpověď řazení historie vývoje propojení do sítí. a: koaxiální kabel – kroucená dvoulinka – Wi-Fi – satelit b: koaxiální kabel – Wi-Fi – kroucená dvoulinka – satelit c: kroucená dvoulinka – koaxiální kabel – Wi-Fi– satelit 4)Které tvrzení je správné? a) PAN > GAN b) WAN < MAN c) MAN > LAN Rozdělení počítačových sítí - autotest

11 Rozdělení počítačových sítí - hodnocení Velmi správně, Uděluji pochvalu za úspěšné absolvování další části výukového materiálu o počítačových sítí, proto hurááá do dalšího dílu. Zamysli se na téma bezpečného používání „otevřených“ veřejných sítí.

12 11 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály Webové zdroje - obrázky: • Obrázky P2P a P2S - Wikipedie, GNU/GPL: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:P2P-network.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Server-based-network.svg • emotikony a kliparty sady MS-Office, dostupné také na http://office.microsoft.com/cs-cz/images/MC900442026.aspx http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=97


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotacePrincip."

Podobné prezentace


Reklamy Google