Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

James Joyce Finnegans Wake

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "James Joyce Finnegans Wake"— Transkript prezentace:

1 James Joyce Finnegans Wake
Pár poznámek pro potřeby fysiky mikrosvěta

2 Z předmluvy (Seamus Deane)
The first thing to say about Finnegans Wake is that it is, in an important sense, unreadable. It is an extraordinary performance, a transcription into a miniaturized form of the whole western literary tradition. … solo performance that need, in a sense, only be looked at rather than „read“…

3 Slova Z celkového počtu slov Plaček nad Finneganem se vyskytuje pouze jedinkrát. Taková nebývalá úroda hapax legomen by byla pro běžného čtenáře překážkou, i kdyby se všechna tato slova dala nalézt v anglickém slovníku. Plačky nad Finneganem představují montáž z více než sedmdesáti jazyků, nebo jako říká Joyce skromně, jsou „slovorozplynuty v sedmero mořích plnozavátých keltelenteutoslovazendlatinsanskrzvukopisem“.

4 Jazyk Často slyšíme naivní otázku: „A kde se Joyce naučil všechny ty jazyky?“ Nenaučil se je všechny, ale nořil se do slovníků a volně porušoval pravidla pravopisu, skládal slova do kufříkových složenin, sesekával je na fragmenty, psal je pozpátku i jinak mrzačil, aby vyhovovala jeho uměleckému plánu řekotoku víceznačností, eufonie („zvukopisu“), slovních hříček, hádanek a aluzí. Výsledná směsice indoevropských a jiných jazyků se stala plynoucím vodním tokem, na jehož povrchu pableskují přečetné záměrné i náhodné sémantické slovní hříčky, paradoxy a vnitřní významové konflikty.

5 Smysl Joyceova metoda přitom paradoxně zároveň zmnožuje i boří význam textu. Není tedy zdaleka překvapivé, že mnozí čtenáři považují Plačky nad Finneganem za nesmyslnou hatmatilku. Ačkoli označení „nesmyslná hatmatilka“ má poukazovat k nesrozumitelnosti a neexistenci významu, neznamená to, že na vině je kniha: chyba může být docela dobře na straně čtenáře. A na druhou stranu: ne každý uctívá zlaté tele významu: „veškerá umělecká díla, kterým je možno porozumět, jsou výplodem žurnalistů“ (Marcel Duchamp).

6 Finnegans Wake Plačky nad Finneganem Zmrtvýchvstání

7 První strana

8 Metoda riverrun strom

9 Příklady

10 Příklady

11 Příklady

12 Kvarky „Three quarks for Muster Mark!“

13 Zdroje Petr Škrabánek: Slovanská slova v Plačkách nad Finneganem
Rozumy Petra Hrůzy


Stáhnout ppt "James Joyce Finnegans Wake"

Podobné prezentace


Reklamy Google