Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POČITATELNOST PODSTATNÝCH JMEN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POČITATELNOST PODSTATNÝCH JMEN"— Transkript prezentace:

1 POČITATELNOST PODSTATNÝCH JMEN
Poznámka: značka * za slovem znamená pokračování kliknutím, zbytek je načasován

2 VY_32_INOVACE_10_17 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0808
Označení materiálu VY_32_INOVACE_10_17 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Anglická gramatika Škola Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Autor Ing. Ivo REJC Téma hodiny Podst.jména počitatelná a nepočitatelná Předmět, ročník ANJ, 1. ročník středních škol, popř. opakování 3.-4.roč. SŠ Anotace Žáci si zopakují základy počitatelných a nepočitatelných podstatných jmen

3 Podstatná jména* Nepočitatelná* Počitatelná* Příklady* množné číslo
látková abstraktní další (music, electricity, money, accomodation) Počítáme je na kusy jednotné číslo se členem „a, an“ množné číslo jednotné číslo bez „a, an“ množné číslo množné číslo* Příklady* A sandwich, a chair, a flower, a car, a pen paper, metal, gold, blood, sand, information, trouble, knowledge, fear

4 Udání množství* objem …..a liter of milk
1 kus – a house, a tree, a class  Více kusů …….. množné číslo  objem …..a liter of milk váha …….a kilo of salami délka ……a meter of wood kus ……….a piece of cake, a tube of toothpaste, a cup of coffee* Mnoho, hodně* MANY* MUCH* We took many pictures yesterday. He knows many books. She didn´t much shopping. I haven´t got much space to live. Málo* LITTLE* FEW We answered only few questions They are saving only little money.

5 some = nějaký, něco (mléka)*
Otázka „kolik?“* How many bottles of milk will you buy? How many people are there? How much milk do you need? How much(money) do you earn there?* some = nějaký, několik some = nějaký, něco (mléka)* Poznámka č.1 Některá podstatná jména se mohou vyskytovat jako počitatelná i nepočitatelná – s posunutým /jiným významem I bought a paper to read. (a newspaper) I need some paper. (material)

6 Poznámka č.2 Některé pojmy lze vyjádřit v různých kategoriích různými výrazy. I´m looking for a job. I´m looking for work. What a beautiful view! What beautiful scenery! It´s a nice day today. It´s nice weather today. We had a lot of bags and cases. We had a lot of luggage. Poznámka č.3 Výazy „few“ a „little“ mají v případě kladného významu člen „a“ We have a few friends. (málo, ale dostatečný počet) There is a little cheese in the fridge.

7 Ing. Ivo REJC


Stáhnout ppt "POČITATELNOST PODSTATNÝCH JMEN"

Podobné prezentace


Reklamy Google