Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BESKYDY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BESKYDY."— Transkript prezentace:

1 BESKYDY

2 CHKO BESKYDY CHKO Beskydy je svou rozlohou km² největší chráněnou krajinnou oblastí v České republice.  Důvodem vyhlášení CHKO Beskydy byly její výjimečné přírodní hodnoty Rozloha 1160 km² Les pokrývá 71 % území Nadmořská výška 350 (Zubři) – 1323 (Lysá hora )

3 mapa

4 LYSÁ HORA Lysá hora měří 1323 metrů a je nejvyšším vrcholem Moravskoslezských Beskyd. Dá se na ni přijít pěšky, vyšlapat na kole a za dobrých sněhových podmínek vyjet na běžkách. Mohutný masív Lysé hory oddělují údolí řek Ostravice, Řečice a Mohelnice. Vrchol Lysá hora se rozděluje do čtyř rozsoch, přičemž nejznámější je severozápadní Lukšinec a severní Malchor. Nedaleko Lukšince se nacházejí Ondrášovy díry - podzemní krasové prostory. Když sejdete z Lysé přes Malchor, můžete navštívit skautský památník na Ivančeně. V jižní oblasti se nachází chráněná přírodní rezervace MAZÁK se skalními útvary. Na vrcholu je meteorologická stanice a telekomunikační věž. Občerstvení zajišťuje restaurace. Z Lysé hory je za pěkného počasí nádherný výhled na celé Beskydy, Malou Fatru a někdy dokonce až Západní Tatry - Roháče.

5 Horské chaty: 1. Slavíč 2. Malý Javorový 3. Prašivá 4. Soláň

6 Horské chaty: 1. Velká Čantoryje 2. Gírová 3. Malý Javorník 4. Ostrý

7 LYŽAŘSKÁ STŘEDISKA

8 PUSTEVNY V ZIMĚ Pustevny jsou lyžařským střediskem v Beskydech. Pustevny dostaly své jméno díky poustevníkům, kteří zde pobývali. Lidé, zejména příznivci Pohorské jednoty Radhošť, brzy objevili v čem spočívá krása tohoto půvabného kraje a začali zde budovat turistické chaty a útulny.

9 SOCHA RADEGAST

10 Frenštát pod Radhoštěm: V r
Frenštát pod Radhoštěm: V r byla založena Pohorská jednota Radhošt, jako první český turistický spolek. Muzeum s národopisnými a výtvarnými sbírkami.

11 MĚSTA V BESKYDECH

12 ZAJÍMAVOSTI MĚST V BESKYDECH
Kopřivnice -Technické muzeum Nový Jičín - historické město, ležící pod zříceninou hradu Starý Jičín Štramberk - Městu i širokému okolí vévodí zřícenina hradu Strallenberg s válcovou věží zvanou Trúba (perníkové Štramberské uši) Valašské Meziříčí - Hvězdárna Vsetín - renesanční zámek (frgál) Jablunkov-Hrčava - hranice se Slovenskem Frýdek-Místek - Důl Paskov, závod Staříč - součástí dolu je i cvičná štola, která je přístupná veřejnosti Frenštát pod Radhoštěm - aquapark Frýdlant nad Ostravicí - významné pamětihodnosti Frýdlantské železárny, kaple na Kamenci, klášter Milosrdných sester svatého Karla Boromejského a sloup Panny Marie Karmelitské

13


Stáhnout ppt "BESKYDY."

Podobné prezentace


Reklamy Google