Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DŘEVINY V ZIMĚ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DŘEVINY V ZIMĚ."— Transkript prezentace:

1 DŘEVINY V ZIMĚ

2 DŘEVINY V ZIMĚ Zimní fotografie bříza bělokorá

3 DŘEVINY V ZIMĚ- bříza bělokorá
Bříza bělokorá (bradavičnatá) Borka: hladká, stříbřitě bílá, papírovitě se loupající, s jednotlivými šedobílými pruhy, nakonec především při bázi kmene hrubými, sukovitými, hluboce rozpraskanými, černými lištami destičkovitě rozdělená. Na mladších větvích kůra obvykle růžově bílá, na větvičkách dokonce leskle tmavočerveně nahnědlá. Letorosty pryskyřičnatě bradavčité (se žlázkami), lepkavé, odtud také název.

4 DŘEVINY V ZIMĚ- bříza bělokorá
borka

5 DŘEVINY V ZIMĚ Zimní fotografie dub letní

6 DŘEVINY V ZIMĚ – dub letní
Borka: světle šedá nebo světle hnědošedá. Také na mladších stromech rozčleněná v hustou síť brázd a lišt. Letorosty zelenavě hnědé, zpočátku ještě pýřité a chlupaté, později však postupně olysávající, někdy i lehce ojíněné.

7 DŘEVINY V ZIMĚ – dub letní
borka

8 DŘEVINY V ZIMĚ Zimní fotografie lípa srdčitá

9 DŘEVINY V ZIMĚ – lípa srdčitá
Borka: U mladých exemplářů nápadně hladká a šedá, u starších stromů spíše hnědošedá a členěná v různé ploché, podélně probíhající lišty a rýhy.

10 DŘEVINY V ZIMĚ Zimní fotografie kaštan jedlý

11 DŘEVINY V ZIMĚ – kaštan jedlý
Borka zpočátku hladká a šedočervenavá, později temněji hnědošedá, s hustou sítí vyniklých lišt a vyhloubených rýh. Letorosty poměrně silné a tlusté, hnědavě červenohnědé, oblé.

12 DŘEVINY V ZIMĚ Zimní fotografie trnovník akát

13 DŘEVINY V ZIMĚ – trnovník akát
Borka U mladých stromů hladká a hnědavá, avšak již záhy potrhaná a ve stáří protkaná hlubokými, síťnatě rozvětvenými a poněkud stočenými brázdami

14 DŘEVINY V ZIMĚ Zimní fotografie buk lesní

15 DŘEVINY V ZIMĚ- buk lesní
Borka: hladká, světle olovnatě šedá, u starších jedinců poněkud zdrsnělá, ale nikdy potrhaná nebo hrubě šupinatá, nanejvýš trochu zvlněná. Letorosty hnědavě purpurové, hladké, lysé, s roztroušenými lenticelami, slabě lesklé.

16 DŘEVINY V ZIMĚ- buk lesní
borka


Stáhnout ppt "DŘEVINY V ZIMĚ."

Podobné prezentace


Reklamy Google