Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Romantismus v hudbě jihoevropských a severských skladatelů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Romantismus v hudbě jihoevropských a severských skladatelů"— Transkript prezentace:

1 Romantismus v hudbě jihoevropských a severských skladatelů
VY_32_INOVACE_12_Romantismus v hudbě jihoevropských severských skladatelů

2 Zatímco v německé romantice najdeme rovnocenné zastoupení nejrůznějších oborů, v Itálii převládá opera. Jejími významnými představiteli jsou Gioacchino Rossini a především Giuseppe Verdi. Dalším vývojovým stupněm italské romantické opery je verismus. Francie dala romantismu zakladatele programní hudby na principu příznačného motivu Hectora Berlioze. Těžištěm hudebního romantismu ve Francii je však opera, která se rozvíjí v obou svých charakteristických oblastech, jako opéra comique i jako vážná „velká“ opera (George Bizet).

3 Verismus je umělecký proud reagující na nedostatky romantismu, který dosáhl svého vrcholu na přelomu 19. a 20. století. Nastoupil v Itálii po posledních operách Verdiho a po Bizetově Carmen. Bezprostředním impulsem byl nakladatelský konkurs na krátkou operu ze současného života roku Vycházel z francouzského  realismu a naturalismu. Pro hudební verismus jsou typické: rychlý spád děje efektní kresba prostředí tvrdě realistické, vzrušující náměty ze současného života působivé hudební zpracování Nejznámějšími představiteli tohoto hudebního proudu byli  Ruggero Leoncavallo a  Giacomo Puccini .

4 Romantismus poznamenal hudební vývoj všech evropských národů
Romantismus poznamenal hudební vývoj všech evropských národů. Především tam, kde navázal na dosavadní tradice, jako tomu bylo třeba v Čechách, ale objevil se i tam, kde se o nějaké tradici nedá hovořit ani před ním, ani po něm. Tak tomu bylo v : Norsku Edvard Grieg Finsku Jean Sibelius Polsku Frederyk Chopin Maďarsku Ferenc Liszt

5 Gioacchino Antonio Rossini (29. února 1792 Pesaro – 13
Gioacchino Antonio Rossini (29. února 1792 Pesaro – 13. listopadu 1868 Paříž) byl italský hudební skladatel. Proslul především jako autor oper, kterých vytvořil téměř 40 (nejznámější je Lazebník sevillský), ale tvořil též sakrální, instrumentální a komorní díla.

6 Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (10
Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (10. října 1813 Le Roncole u Busseta – 27. ledna 1901 Milán) byl italský hudební skladatel. Celkem složil 28 Oper.  Nabucco založila jeho slávu a s obrovským úspěchem se hraje dodnes na jevištích celého světa

7 Hector Luis Berlioz (11. prosince 1803, La Côte-Saint-André (Isère) – 8. března 1869, Paříž) byl významný francouzský skladatel, spisovatel a hudební kritik. Z jeho díla je známá především Fantastická symfonie a Rekviem, řada dalších jeho významných skladeb je dostatečně doceňována teprve dnes.

8 Georges Bizet (25. října 1838, Paříž - 3
Georges Bizet (25. října 1838, Paříž - 3. června 1875, Bougival) byl francouzský hudební skladatel. Za svůj život napsal více než dvacet oper, do dnešní doby se jich však na repertoáru udrželo pouze několik (Lovci perel, Kráska z Perthu, Džamilé a samozřejmě Carmen).

9 Edvard Hagerup Grieg (15. června 1843 – 4
Edvard Hagerup Grieg (15. června 1843 – 4. září 1907) byl norský hudební skladatel. Je považován za největšího norského skladatele vůbec. Jeho hudba vychází z národních tradic Norska a především čerpá z norské lidové hudby. 

10 Jean Sibelius (8. prosince 1865 Hämeenlinna – 20
Jean Sibelius (8. prosince 1865 Hämeenlinna – 20. září 1957 Järvenpää) byl finský hudební skladatel.Sibeliovo dílo je rozsáhlé - čítá až 250 opusů, mezi něž patří 7 symfonií, houslový koncert, písně, klavírní skladby

11 Frédéric Chopin 1. března 1810 – 17
Frédéric Chopin 1. března 1810 – 17. října 1849) byl polský skladatel vážné hudby a klavírní virtuos období romantismu, který proslul jako „básník klavíru“. Zachovalo se přes 230 Chopinových děl, některé rukopisy a skladby z dětství a mládí se ztratily. Všechny skladby jsou určeny pro klavír. 

12 Ferenc Liszt 22. října 1811 Raiding, Uhersko – 31
Ferenc Liszt 22. října 1811 Raiding, Uhersko – 31. července 1886  Německo byl maďarský klavírní virtuóz a skladatel patřící mezi hlavní představitele  romantismu. Liszt po sobě zanechal velmi rozsáhlé dílo, z něhož velká část je dosud živá a hraná na koncertech.

13 Konec Autor : Trýzna Stanislav Školní rok :2010/2011 Určeno pro : devátý ročník Předmět: hudební výchova Téma : základní orientace ve vývoji hudby v romantismu Způsob použití ve výuce: výuková prezentace Upozornění : Pro plné využití aplikace musí být PC připojeno k internetu


Stáhnout ppt "Romantismus v hudbě jihoevropských a severských skladatelů"

Podobné prezentace


Reklamy Google