Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HUDBA PŘELOMU 19. A 20. ST..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HUDBA PŘELOMU 19. A 20. ST.."— Transkript prezentace:

1 HUDBA PŘELOMU 19. A 20. ST.

2 romantismus a zároveň nastupují styly 1. poloviny 20.
Na přelomu 19. a 20. století pozvolna doznívá romantismus a zároveň nastupují styly 1. poloviny 20. století. V této době hovoříme o tzv. pozdním romantismu, jež svou hudbou představují Richard Strauss a Gustav Mahler a také o impressionismu, jehož hudebními představiteli jsou Maurice Ravel a Claude Debussy.

3 Pozdní romantismus a jeho představitelé:

4 Richard Strauss (1864 – 1949)

5 byl německý hudební skladatel éry pozdního romantismu, který se proslavil zvláště svými symfonickými básněmi a operami; byl také známým dirigentem. Pocházel z bavorského Mnichova. Ve své tvorbě navazoval na dřívější romantické prostředky, které se snažil ještě stupňovat. Tak například výrazně zvětšoval symfonický orchestr a zaváděl další nástroje, například celestu nebo saxofon. Jeho díla byla hodnocena různě – v závislosti na době. Za jeho života byla silně nadhodnocována a Strauss byl oslavován jako největší německý skladatel všech dob. Jistě k tomu přispěla i skutečnost, že Strauss se vnitřně dosti ztotožňoval s nacistickou ideologií. Po smrti byl zase jeho význam, ve snaze očistit se od nacistické minulosti, až příliš snižován.

6 Z díla: symfonická tvorba: symfonické básně Tak pravil Zarathustra, Til Enšpígl, Alpská symfonie opery: Guntram, Ohně zmar, Salome, Elektra a další baletní hudba: Legenda o Josefovi

7 Symfonická báseň Život hrdinův:
Poslech: Symfonická báseň Život hrdinův:

8 Gustav Mahler (1860 – 1911)

9 (1897 – 1907). Poslední čtyři roky svého života působil v Metropolitní
Pocházel z české obce Kaliště u Humpolce. Od svých dvaceti let působí jako kapelník (v Halle, Laibachu, Olomouci, Kasselu, Praze a Lipsku. Ve svých 28 letech se stává ředitelem opery v Budapešti, posléze pak v Hamburku. Vrcholem jeho dirigentské¨kariéry pak bylo desetileté působení ve Vídni (1897 – 1907). Poslední čtyři roky svého života působil v Metropolitní opeře v New Yourku. Těžká srdeční choroba jej donutila k návratu zpět do Vídně, kde v květnu 1911 umírá. Z díla: 10 symfonií kantáta Das Klagende Lied (žalobná píseň) Písně potulného tovaryše, 12 písní ze sbírky Des Knaben Wunderborn, Písně o mrtvých dětech

10 Poslech: Symfonie č. 2, 1. věta:

11 Impresionismus

12 je umělecký směr, který vznikl koncem 19. století ve Francii. Prvně se
objevil ve výtvarném umění, kde vznikl jako reakce na ateliérovou malbu. Jeho cílem byla malba v přírodě, kde se pokouší zachytit okamžitou atmosféru dané chvíle. Jedním z nejvýznamnějších impresionistických malířů byl Claude Monet. Pojem impresionismus je odvozen od obrazu Impression již zmiňovaného Clauda Moneta. V impresionismu jde tedy především o zachycení okamžité atmosféry daného okamžiku, o zachycení nálady. Nejvýznamějšími představiteli hudebního impresionismu jsou Maurice Ravel a Claude Debussy.

13 Maurice Ravel (1875 – 1937)

14 Poslech: Bolero, verze 1: http://www.youtube.com/watch?v=8po7FZonP-I

15 Claude Debussy (1862 – 1918)

16 Poslech: Svit luny:


Stáhnout ppt "HUDBA PŘELOMU 19. A 20. ST.."

Podobné prezentace


Reklamy Google