Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magnetické pole, tvrdé magnety

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magnetické pole, tvrdé magnety"— Transkript prezentace:

1 Magnetické pole, tvrdé magnety

2 Magnetické pole, tvrdé magnety
Magnetické pole je silové pole, které je vytvořeno trvalým magnetem, nebo elektromagnetem (vodič ve kterém prochází proud) Trvalé magnety mají dva póly severní S a jižní N, které od sebe nejdou odtrhnout i když tento magnet rozlámeme na kolik částí chceme vždy každá část bude mít oba dva póly.

3 Magnetické vlastnosti látek
Podle toho jak magnetické pole působí na látky rozlišujeme látky nemagnetické a feromagnetické.

4 Magnetické vlastnosti látek
Látky nemagnetické: Magnetické pole na ně téměř nepůsobí a na vakuum nepůsobí vůbec. Látky feromagnetické: Jsou do magnetického pole silně vtahovány, mnohonásobně zesilují mag. pole a lze je zmagnetovat. Feromagnetickou látku odmagnetujeme tak, že ji zahřejeme na určitou teplotu, nebo prudkými otřesy a poslední způsob působením MP opačným směrem (demagnetizace)

5 Magnetické pole přímého vodiče s proudem
Kolem každého vodiče, kterým prochází el. proud se vytváří magnetické pole. Indukční čáry což jsou prostě jinak pojmenovaný siločáry jsou kružnice se středem ve vodiči ležící v rovině kolmé k vodiči.

6 Pravidlo pravé ruky Uchopíme vodič do pravé ruky, tak aby palec ukazoval směr proudu tak prsty nám ukáží směr indukčních čar.

7 Abychom zesílily magnetické pole vyrábíme cívky
Abychom zesílily magnetické pole vyrábíme cívky. jsou to vlastně jaké-si vodiče navinuty v jedné nebo více vrstvách na sobě. Cívka je jedna ze základních elektrotechnických součástek a základ elektromagnetu. Na navinutí cívek se používají smaltované vodiče, nebo-li vodiče izolované lakem. Čím více závitů cívka má tím vybudí silnější magnetické pole. Počet závitů se značí N.


Stáhnout ppt "Magnetické pole, tvrdé magnety"

Podobné prezentace


Reklamy Google