Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE"— Transkript prezentace:

1 SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební, Kolín II, Pražská 112 Označení materiálu 7/HK/IKT/2/1 Tematický okruh Software PC Cílová skupina Žáci studijního oboru Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení Předmět/ročník Informační a komunikační technologie/1. ročník Autor, datum vytvoření Radek Hanka, prosinec 2012 Anotace Výukový učební materiál je zaměřen softwarové vybavení osobního počítače. Seznamuje žáky se základními charakteristikami a rozdělením softwaru do kategorií. Klíčová slova Osobní počítač, software, program, aplikace. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Software osobního počítače

3 SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE – vysvětlení pojmu
Software (též programové vybavení) je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.

4 SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE – rozdělení
V závislosti na funkci a využití můžeme software rozdělit na: systémový software aplikační software Podle finanční dostupnosti dělíme software na: freeware shareware komerční software

5 SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE – systémový software
Systémový software umožňuje efektivní používání počítače Dělíme jej na: firmware (software obsažený v hardware) operační systém (spravuje počítač a vytváří prostředí pro programy)

6 SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE – aplikační software
Aplikační software umožňuje uživateli vykonávat různé užitečné činnosti podle potřeby. Aplikační software dělíme na: kancelářské balíky (textový editor, tabulkový procesor, prezentační program) grafické programy (vektorový a bitmapový editor) vývojové nástroje (vývojové prostředí, překladač) zábavní software (počítačové hry, přehrávače zvuků a videí, …)

7 SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE – podle finanční dostupnosti 1/2
freeware je distribuován bezplatně podmínky bezplatného používání a šíření jsou definovány v licenční smlouvě shareware podléhá autorským právům uživatel má možnost software po určitou dobu zkoušet po uplynutí zkušební doby je uživatel povinen se řídit podle autorovy licence

8 SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE – podle finanční dostupnosti 2/2
komerční software: je šířen za úplatu takový software je obvykle možné používat jen dle omezení dané jeho licencí

9 SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE – procvičování
1.) Definuj svými slovy pojem SOFTWARE. 2.) V závislosti na funkci a využití můžeme software rozdělit na dvě skupiny. Které to jsou? 3.) V závislosti na finanční dostupnosti můžeme software rozdělit na tři skupiny. Které to jsou? 4.) Co je to firmware? 5.) K čemu slouží operační systém? 6.) Jaké nástroje obsahuje software běžného kancelářského balíčku?

10 POUŽITÉ ZDROJE 1. AUTOR NEUVEDEN. Duelsoft, s.r.o. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2. AUTOR NEUVEDEN. Lenovo ThinkCenter M58 - Slash Gear [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE"

Podobné prezentace


Reklamy Google