Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konstituční monarchie ve Francii

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konstituční monarchie ve Francii"— Transkript prezentace:

1 Konstituční monarchie ve Francii

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konstituční monarchie ve Francii. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_4C_D8_06_Konstituční monarchie ve Francii. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 8. KLÍČOVÁ SLOVA Konstituční monarchie, Ludvík XVI., Napoleon Bonaparte,jakobíni, girondisté. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Žáci získají informace o tom co je to konstituční monarchie, kdo to byli girondisté a jakobíni, kdy a jak se stal Napoleon Bonaparte císařem Francie.

4 Konstituční monarchie
1790 – Francie se stala konstituční monarchií = přísné oddělení moci zákonodárné, výkonné a soudní. Král zůstal v čele státu, ale zákony tvořili poslanci

5 Ludvík XVI. Král Ludvík XVI. udržoval spojení se zahraničím
V červnu 1791 se pokusil o útěk ze země. Byl však ve Varennes v Lotrinsku zadržen a vrácen do Paříže. Král byl ponechán na trůně, ale ve skutečnosti se stal zajatcem Paříže.

6 Království - republika
Přívrženci republiky svrhli městskou správu a místo ní, zřídili revoluční komunu. Zaútočili na královský palác, protože podezírali krále ze zrady. Král byl zajat a uvězněn. – zrušeno království. – zřízena republika.

7 Republika a jakobínská diktatura
král Ludvík XVI. Byl obviněn z velezrady a popraven (stejný osud stihl i královnu Marii Antoinettu). Následník trůnu Ludvík byl poslán na převýchovu, v červnu 1795 zemřel za záhadných okolností.

8 Ludvík XVI.

9 Poprava krále Ludvíka XVI.
Obrázek číslo 2

10 Poprava krále Ludvíka XVI.
Obrázek číslo 3

11 Jakobínský převrat Červen 1793 – jakobínský převrat nejvýznamnějších girondistů bylo v Konventu zatčeno národní gardou, okamžitě odsouzeno a rychle popraveno. Od té chvíle začala v Paříži vláda pouze jedné strany – diktatura jakobínů. Červen 1793 – červenec 1794 – jakobínská diktatura.V zemi vládl Výbor veřejného blaha včele s Maximilienem de Robespierrem. 27. července 1794 byl Robespierre popraven, tím skončil ve Francii revoluční teror.

12 Maximilien Robespierre

13 Jakobíni - girondisté Jakobíni – členové politického revolučně demokratického klubu za Francouzské revoluce, měli podporu pařížské radnice a často se neváhali opřít o lůzu ulice. Girondisté – zastupovali zájmy obchodní buržoazie z provincií a usilovali o hospodářskou svobodu a ochranu soukromého majetku, jejich vůdcové pocházeli z kraje Girond (žirond) v jihozápadní Francii odtud jejich pojmenování.

14 Direktorium a konzulát
9. listopadu provedl generál Bonaparte v Paříži za pomoc armády státní převrat. Sestavil direktorium a rozpustil zákonodárné sbor. Sám se stal prvním konzulem (1802 – doživotně). Osobní svoboda byla podrobena dohledu státní policie.

15 Pojmy Direktorium- několikačlenný vládní orgán.
Konzulát – úřad konzula. Konzul – nejvyšší státní úředník. Diktatura – neomezená vláda skupiny lidí.

16 Napoleon Bonaparte Zavedl pořádek do státní správy.
1804 byl schválen občanský (Napoleonův) zákoník, který obsahoval v souhrnu většinu práv občanů, která přinesla revoluce. V roce 1804 byl Napoleon Bonaparte prohlášen císařem Francouzů.

17 Napoleon Bonaparte Obrázek číslo 5

18 Napoleon Bonaparte Obrázek číslo 6

19 Opakovací otázky 1. Kdy se stala Francie konstituční monarchií?
2. Vysvětlete pojmy : Jakobíni – Girondisté – Konzulát – Konzul – Diktatura - 3. Kdy byl Napoleon Bonaparte prohlášen císařem Francouzů? 4. Doplňte událost:

20 Zdroj Novověk – Doc. PhDr. Milan Hlavička, CSc.- učebnice dějepisu pro 8.ročník základní školy a 3. ročník osmiletého gymnázia, 1. vydání 2002, SNP – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, Bělehradská 47, Praha 2, , ISBN – 7235 – 053 – 6 – text.

21 Zdroje k obrázkům Obr. č. 1NEUVEDEN, Neueden. milasko.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.č. 2NEUVEDEN, Neuveden. julca-13.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.č. 3 Výsledná citace:NEUVEDEN, Neuveden. historie.upol.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.č.4 cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <

22 Zdroje k obrázkům Obr. č. 5 THE YORK PROJECT: MEISTERWERKE DER MALEREI. DVD-ROM, ISBN DISTRIBUTED BY DIRECTMEDIA PUBLISHING GMBH.. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr. č. 6 NEUVEDEN, Neuveden. neaktuality.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Konstituční monarchie ve Francii"

Podobné prezentace


Reklamy Google