Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Irena Šeneková Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11A_Z6_07_Působení povrchové tekoucí vody Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Zeměpis Téma: Litosféra Ročník: ročník Klíčová slova: vodní tok, eroze, valouny, delta

2 Anotace Působení povrchové tekoucí vody
Žáci se seznámí s tím, jak povrchová tekoucí voda přetváří zemský povrch, dále se seznámí s pojmy delta, kaňon, valoun, eroze a meandr.

3 Působení povrchové tekoucí vody
zápis do sešitu Působení povrchové tekoucí vody Tok dělíme na 3 části : horní tok ( vymílá, obrušuje – vznik valounů ) střední tok (přenos materiálu ) dolní tok ( usazování, vznik říčních nánosů ) Delta je náplavová rovina při ústí řek, která má tvar trojúhelníku.

4 Horní tok - řeka má prudký spád, převládá eroze, vymílání koryta – vznik valounů Madawaska River at Whitney, Ontario, Canada

5 Úlomky hornin narážejí na dno koryta a na jeho břehy, drobí se a jejich hrany se obrušují - vznikají valouny.

6 Unášené kameny se podílejí na brousící činnosti, na některých řekách
(v ČR např. na řece Vydře) takto vznikají z velkých balvanů "obří hrnce".

7 Střední tok Řeka na středním toku nemá takovou sílu, aby obrušovala, ale má ještě dost síly přenášet menší valouny a písek. Má řeka ve středním toku prudký spád? Obrušuje kameny? Soutok Labe a Ploučnice v Děčíně

8 Náplavy kolem řek vytvářejí náplavovou rovinu zvanou niva.
Dokážeš popsat, co vidíš na obrázku? Niva řeky Moravy na dolním toku. Při povodních je niva zaplavována a na jejím povrchu se ukládá písek. Roste na ní listnatý lužní les.

9 Meandry se vytvářejí v náplavových rovinách středních a dolních toků řek tam, kde se zpomaluje rychlost vodního toku a dochází k usazování unášeného materiálu. Volné meandry řeky Nowitna na Aljašce

10 Delta Nilu - satelitní fotografie z roku 2003.
Najdi toto ústí řeky na mapě. Do kterého moře se Nil vlévá? Delta je obrovská rovinatá plocha tvořena říčními sedimenty, které zde tvoří pouze bahno. Nilská delta má trojúhelníkový tvar řeckého písmene delta a dala jméno všem ostatním říčním deltám.

11 Voda je podivuhodný živel. Představuje jednu
z největších sil na naší planetě. Sílu, která přetváří reliéf krajiny. Masy vod vyrývají hluboké rokle, kaňony i údolí, vytvářejí vodopády.

12 Grand Canyon, česky Velký kaňon, je nejznámější[ a největší kaňon na světě. Vytvořila jej řeka Colorado v severní Arizoně v USA.

13 Kaňon je téměř 446 kilometrů dlouhý, se šířkou od 500 metrů do 29 kilometrů. Největší hloubka je okolo 1 600 metrů. Řeka Colorado a její přítoky se téměř dva milióny let zařezávají vrstvu po vrstvě sedimenty coloradské plošiny.

14 V horních tocích převládá eroze (vymílání).
Vznikají v závislosti na spádu hluboce zaříznutá údolí (tvar písmene "V" ). Často se tvoří peřeje a vodopády (tam, kde po tvrdém podkladu následuje podklad měkkých hornin). Niagarské vodopády Víš, kde se nacházejí? Najdi tyto vodopády na mapě.

15 Zapamatovali jste si? Popiš horní část toku. Co jsou valouny a jak vznikají. Popiš střední část toku. Ve které části toku dochází k usazování a ke vzniku říčních nánosů? Co je to delta? Najděte na mapě světa některé řeky, které ústí do moře deltou. Znáš nějaké vodopády? Na které řece leží?

16 AUTOR NEUVEDEN. www. horka-stavebni. cz [online]. [cit. 24. 11. 2013]
AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILFORTEM, Martin. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: P199. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DEMEK, Jaromír; HORNÍK, Stanislav; HOFMANN, Eduard a kol. Planeta Země pro základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2007, ISBN

17 DESCLOITRES, Jacques. wikipedia. org [online]. [cit. 10. 12. 2013]
DESCLOITRES, Jacques. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CATRON, Scott. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN ĈIUĴAŬDE. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

18 KONÍČEK, Ondrej. wikipedia,org [online]. [cit. 8. 12. 2013]
KONÍČEK, Ondrej. wikipedia,org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MORN THE GORN. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KURMIS, Oliver. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google