Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:"— Transkript prezentace:

1 Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Helena Židová Ročník: 8.r. Tematický okruh, předmět: Využívání informační a komunikační technologie (PC, dataprojektor) Výchova k volbě povolání Téma: Možnosti absolventa základní školy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Anotace: Žáci se seznámí s možnostmi své další studijní či profesní cesty. Zdroje: Volba – příručka pro učitele; Hněvín 2001

2 Možnosti absolventa ZŠ
Jaké máš možnosti po ukončení 9.třídy ZŠ? a) Studium na SŠ – SOU učební obor b) Studium na SŠ – SOU učební + maturitní obor c) Studium na SŠ - SOŠ, G, K všeobecný či odborný maturitní obor d) Zaměstnání bez odborné přípravy e) Zůstat doma – nezaměstnaná/ý

3 jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky.
Co znamená pojem „střední škola“ pro absolventy základní školy? (citace ze Zákona č. 333/2012 Sb. a zákona č. 370/2012 Sb.) Druhy škol jsou mateřská škola, základní škola, střední škola (gymnázium, střední odborná škola a střední odborné učiliště), konzervatoř, vyšší odborná škola, základní umělecká škola jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky. Ministerstvo stanoví prováděcím právním předpisem typy škol podle jejich zaměření pro účely jejich označování.

4 § 57 Cíle středního vzdělávání Střední vzdělávání rozvíjí vědomosti, dovednosti, schopnosti, postoje a hodnoty získané v základním vzdělávání důležité pro osobní rozvoj jedince. Poskytuje žákům obsahově širší všeobecné vzdělání nebo odborné vzdělání spojené se všeobecným vzděláním a upevňuje jejich hodnotovou orientaci. Střední vzdělávání dále vytváří předpoklady pro plnoprávný osobní a občanský život, samostatné získávání informací a celoživotní učení, pokračování v navazujícím vzdělávání a přípravu pro výkon povolání nebo pracovní činnosti.

5 § 58 Stupně středního vzdělání Úspěšným ukončením příslušného vzdělávacího programu středního vzdělávání se dosahuje těchto stupňů vzdělání: a) střední vzdělání b) střední vzdělání s výučním listem střední vzdělání s maturitní zkouškou (2) Střední vzdělání získá žák úspěšným ukončením vzdělávacího programu v délce roku nebo 2 let denní formy vzdělávání. (3) Střední vzdělání s výučním listem získá žák úspěšným ukončením vzdělávacího programu v délce 2 nebo 3 let denní formy vzdělávání nebo vzdělávacího programu zkráceného studia pro získání středního vzdělání s výučním listem (4) Střední vzdělání s maturitní zkouškou získá žák úspěšným ukončením vzdělávacích programů šestiletého nebo osmiletého gymnázia, vzdělávacího programu v délce 4 let denní formy vzdělávání, vzdělávacího programu nástavbového studia (§ 83) v délce 2 let denní formy vzdělávání nebo vzdělávacího programu zkráceného studia pro získání středního vzdělání s maturitní zkouškou (§ 85).

6 a) Studium na SŠ – SOU učební obor
Výhody Nevýhody

7 b) Studium na SŠ – SOU učební + maturitní obor
Výhody Nevýhody

8 c) Studium na SŠ - SOŠ, G, K všeobecný či odborný maturitní obor
Výhody Nevýhody

9 d) Zaměstnání bez odborné přípravy
Výhody Nevýhody

10 e) Zůstat doma – nezaměstnaná/ý
Výhody Nevýhody


Stáhnout ppt "Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:"

Podobné prezentace


Reklamy Google