Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13_A_12 Tematická oblast: Základy a technologie železniční dopravy Téma: Návěstidla z hlediska významu a důležitosti Autor: Ing. František Smitka Datum vytvoření: Listopad 2012

2 Metodický pokyn Anotace:
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky doplněných textem podporujícím výklad učitele Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku. Pro možnost plného využití materiálu je potřebné být připojen k internetu.

3 NÁVĚSTIDLA Z HLEDISKA VÝZNAMU A DŮLEŽITOSTI

4 A) HLAVNÍ NÁVĚSTIDLA 1. Vjezdová 2. Odjezdová 3. Cestová 4. Oddílová 5. Vložená návěstidla 6. Uzávěry koleje 7. Krycí

5 UMÍSTĚNÍ NÁVĚSTIDLA VJEZDOVÉ jODJEZDOVÉ jCESTOVÉ

6 Základní návěstí je návěst Stůj.
1. VJEZDOVÁ Tvoří hranici mezi stanicí a širou tratí (ohraničují začátek dopravny s kolejovým rozvětvením.) Základní návěstí je návěst Stůj. Musí zabezpečit, aby do stanice nepřijel vlak, který není ve stanici očekáván.

7 Zabezpečují, že ze stanice neodjede žádný vlak.
2. ODJEZDOVÁ Zabezpečují, že ze stanice neodjede žádný vlak. Mohou být pro každou kolej zvlášť nebo pro skupinu kolejí. Základní návěstí je návěst Stůj.

8 Obvykle platí pro vlaky a posun. Základní návěstí je návěst Stůj.
3. CESTOVÁ Umisťují se ve větších dopravnách s kolejovým rozvětvením a rozdělují je na jednotlivé obvody nebo se zřizují v prostoru mezi vjezdovým a odjezdovým návěstidlem. Slouží jako odjezdové návěstidlo z jednoho obvodu dopravny do druhého nebo do jiné dopravny. Obvykle platí pro vlaky a posun. Základní návěstí je návěst Stůj.

9 Umisťují se na širé trati a rozdělují mezistaniční úsek
4. ODDÍLOVÁ Umisťují se na širé trati a rozdělují mezistaniční úsek na traťové oddíly. Jedná se o návěstidla hlásek, hradel, automatických hradel. Základní návěstí je návěst Stůj.

10 Dnes se již nepoužívají. Platná pro posun i jízdu vlaku.
5. VLOŽENÁ NÁVĚSTIDLA Dnes se již nepoužívají. Platná pro posun i jízdu vlaku. Základní návěstí je návěst Stůj.

11 Dnes se již nepoužívají. Platná pro posun i jízdu vlaku.
5. UZÁVĚRY KOLEJE Dnes se již nepoužívají. Platná pro posun i jízdu vlaku. Základní návěstí je návěst Stůj.

12 Kryjí výhybky na širé trati (nákladiště, vlečky) nebo přejezdy.
6. KRYCÍ Kryjí výhybky na širé trati (nákladiště, vlečky) nebo přejezdy. Základní návěstí může být i Volno. Nově se již zpravidla nezřizují.

13 B) SEŘAĎOVACÍ NÁVĚSTIDLA (platné jen pro posun)
1. Mechanická

14 2. Světelná

15 1. Mechanické C) PŘEDVĚST
Na předvěsti se strojvůdce dozví, je-li na vjezdovém návěstidle volno, nebo jestli má před ním zabrzdit na červenou. Kdyby nebyla předvěst, strojvůdce by vlak na vzdálenost, na kterou vidí vjezdové návěstidlo, neubrzdil. 1. Mechanické

16 2. Světelné

17 D) NÁVĚSTI VÝHYBEK

18 E) OSTATNÍ NÁVĚSTIDLA námezník
Slouží k řízení vlakové dopravy a posunu, svým významem nedosahují význam hlavních návěstidel a předvěstí . Patří sem tabule, desky. námezník má tvar trámce umístěného mezi kolejemi tak, že jeho podélná osa je kolmá k ose kolejí, mezi nimiž je umístěno je bíle natřeno a ve vzdálenosti 15 cm od každého konce je černý pruh umísťuje se v místě, kde se osy kolejí ve výhybce k sobě přibližují na vzdálenost 3750' mm, jeho důležitost spočívá v tom, že vymezuje bezpečný prostor pro umístění železničních vozidel na sousedních kolejích

19 Kontrolní otázky: 1. Vyjmenuj hlavní návěstidla?
2. Popiš vjezdová návěstidla? 3. Popiš předvěsti? 4. Jak se dělí seřiďovací návěstidla? 5. Popiš co je námezník?

20 Použité zdroje: ŽEMLIČKA, Zdeněk; MYNAŘÍK, Jaroslav. Doprava a přeprava 1. díl. Praha: Nadatur, 2008, ISBN (BROŽ.). ŠIROKÝ, Jaromír. Základy technologie a řízení dopravy, Vyd. 1. Pardubice: Institut Jana Pernera, 2007, ISBN (BROŽ) Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google