Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12_C_11 Tematická oblast: Vyhledávání závad a zkušebny podvozku Téma: Diagnostika ložisek a uložení Autor: Mgr. Jaroslav Hrůza Datum vytvoření: září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Diagnostika ložisek a uložení
Ložiska kol Jedno z velkých nešvaru dnešní doby je špatné zacházení s ložisky a tudiž i neodborným postupem při jejich montáží. Následky jsou asi takovéto

4 Diagnostika ložisek a uložení
Ložiska kol Při vlastní diagnostice je potřeba předcházet vzniku problému a tak si je teď názorně popíšeme. Vždy používáme předepsané přípravky

5 Diagnostika ložisek a uložení
Ložiska kol a jejich kontrola Při vyzvednutí přední či zadní nápravy lze uskutečnit vlastní kontrolu. Jedná se nám především u přední nápravy, aby nebyla žádná vůle a to ve všech směrech a u zadní nápravy můžeme dle výrobce i naopak vůli požadovat. Ta se dále vykazuje i vymezením daného podložky (např. zadní náprava Š. FELICIE)

6 Diagnostika ložisek a uložení
Kontrola ložisek Kromě vůle nesmí ložiska vykazovat hlučnost. Při nadzvednutém vozidle zjišťujeme velikost odporu a též vlastní hlučnost.

7 Diagnostika ložisek a uložení
Prevence Pravidelná kontrola Dotažení vlastních ložisek Mazání ložisek Výměna provozních náplní Čistota prostředí

8 Diagnostika ložisek a uložení
Požadavky: Čistota náboje popř. kola Nasazení číselníkového úchylkoměru na rameno a nastavení vzdálenosti indikátoru Minimální hlučnost na pracovišti

9 Diagnostika ložisek a uložení
Použitá literatura:

10 Diagnostika ložisek a uložení
Použitá literatura: K. Horejš, V. Motejl a kol., Příručka pro řidiče a opraváře automobilů I.díl podvozek motorového vozidla, ISBN ,vyd. Littera Brno 2008, s. 358 Gscheidle a kol., Tabulky pro automechanika, ISBN , vyd. Europa-Sobotáles, Praha 2009, vyd.16, 496 s.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google