Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslicová technika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslicová technika."— Transkript prezentace:

1 Číslicová technika

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/ _Klopný obvod typu „D“ jako paměťový střadač Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Digitální technika Ročník: II. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Klopný obvod „D“ řízený úrovní jako střadač
Klopné obvody „D“ se využívají jako střadače. Střadač „D“ (D-type transparent latch) je synchronní sekvenční obvod , který je vybaven několika datovými vstupy D (typicky čtyřmi – čtyřbitový střadač nebo osmi – osmibitový střadač). Současně obsahuje odpovídající počet výstupů Q a jedním nebo více vstupy uvolnění E (enable).

4 Střadače pracují tak, že po přivedení úrovně H na vstup E, se přenáší data ze vstupů D přímo na výstupy Q, případně na negované výstupy. Pokud přivedeme na vstup E úroveň L, vnitřní klopné obvody přejdou do paměťového režimu a na výstupech budou úrovně, které odpovídají předchozímu stavu. Jsou tedy nezávislé na momentálních úrovních na vstupech D.

5 V tabulce je uveden přehled vybraných střadačů „D“ (klopných obvodů „D“ řízených úrovní) ve formě integrovaných logických obvodů řady TTL.. typ funkce poznámka MH7475 4-bitový střadač D vstupy uvolnění E společné vždy pro 2 klopné obvody, výstupy Q i Q-non MH74373 8-bitový střadač D vstup uvolnění a vstup pro řízení výstupu

6 Příklad použití klopného obvodu „D“ jako střadače (paměti).
Střadač lze použít v zapojení, které měří frekvenci na základě počtu impulsů (měřič kmitočtu). Princip zapojení je čítač, který počítá impulsy a každou vteřinu musí být vynulován. Na jeho výstupu je dále dekodér a displej. Aby se však na displeji zobrazovala měřená frekvence, namísto pouhého rychlého sledu nic neříkajících čísel, musí se mezi výstupy čítače a dekodér zapojit právě zmíněný střadač, který uchovává maximální hodnoty čítače těsně před jeho vynulováním.

7 Integrovaný obvod TTL 7475 je příkladem čtyřbitového střadače, jehož rozmístění vývodů je uvedeno na obrázku a jeho funkční schéma je patrné z obr. 2.

8 Integrovaný obvod TTL je příkladem osmibitového střadače, (8× klopný obvod „D“ řízený úrovní) jehož rozmístění vývodů je uvedeno na obrázku. Integrovaný obvod je osmibitový střadač, který se skládá z osmi klopných obvodů „D“ řízených úrovní. Obvod má osm datových vstupů D0 až D7, osm výstupů Q0 až Q7 a vstup uvolnění E, který je společný pro všechny klopné obvody „D“.

9 Funkční schéma střadače 74373 (8× klopný obvod „D“ řízený úrovní)
V dnešní době se střadač používá především ve funkci vstupního nebo výstupního portu mikroprocesoru nebo mikropočítače jako vyrovnávací paměť.

10 Anotace: Tato prezentace slouží k výuce systémů pro číslicovou techniku. Žáci na základě studia vytváří číslicové el. obvody zaměřené na zabezpečovací systémy. Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "Číslicová technika."

Podobné prezentace


Reklamy Google