Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektromagnetická slučitelnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektromagnetická slučitelnost"— Transkript prezentace:

1 Elektromagnetická slučitelnost

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/ _Odrušení signálů-6 Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Elektromagnetická slučitelnost Ročník: III. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 PŘEPĚŤOVÉ OCHRANNÉ PRVKY
Jsou to součástky, určené k potlačení či omezení napěťového přepětí , které vzniká na přenosových vedeních, např. bleskem, elektrostatickým výbojem nebo spínáním výkonů. Mezi základní ochranné přepěťové prvky patří: bleskojistky varistory zenerovy diody lavinové polovodičové diody

4 Plynem plněné výbojky (bleskojistky)
Používají se pro hrubou přepěťovou ochranu. Jejich elektrody jsou umístěny v keramickém či skleněném pouzdru naplněném vzácným plynem. Plynové bleskojistky se používají buď jako přepěťová ochranná součástka nebo jako galvanické oddělení vodičů, které za normálního provozu nemají být vzájemně vodivě spojeny.

5 Při nízkém napětí je izolační odpor výbojky je vysoký.
Přesáhne-li napětí na výbojce hodnotu tzv. zápalného napětí UZ dojde k „zapálení“ výbojky a její odpor prudce klesá až o deset řádů. Výbojka přitom přechází do režimu doutnavého výboje a napětí je omezeno na stanovenou ochrannou hodnotu. Velikost zápalného napětí UZ bleskojistky závisí silně na strmosti časového nárůstu přicházejícího napěťového impulzu.

6 Jejich předností jsou vysoké sváděné proudy, vysoká výkonová zatížitelnost a velmi malá vlastní kapacita, která je nejnižší ze všech ochranných přepěťových prvků tohoto typu. Konstrukčně se bleskojistky vyrábějí buď jako „klasické“ součástky s drátovými přívody nebo s plošnými kontakty pro montáž do koaxiálních vedení, průchodek a konektorů.

7 Varistory Varistor je nelineární napěťově závislý polovodičový rezistor se symetrickou A-V charakteristikou. Varistor omezí nebezpečné napětí na určitou hodnotu téměř nezávislou na protékajícím proudu. Rozsah provozních napětí varistoru neboli velikost ochranného napětí varistoru je – dle konstrukce – jednotky V až jednotky kV.

8 V rozsahu provozních napětí má odpor varistoru vysokou hodnotu řádu 1012 Ω a varistorem protéká jen zanedbatelný proud. Při překročení velikosti ochranného napětí odpor varistoru prudce klesá na velikost 1 ÷ 10 Ω Varistorem může protékat proud až desítek A. Nepříjemnou vlastností varistorů je to, že při dlouhodobé zátěži se zvětšuje jejich svod a roste svodový proud.

9 Varistor může absorbovat značnou energii vysokonapěťových rušivých impulzů. Reakční doba varistoru je mnohem kratší, než doba reakce bleskojistek. Varistory se vyrábějí jako tyčinkové, čočkové či krabicové s drátovými vývody, příp. i jako prvky SMD pro povrchovou montáž.

10 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektronických zařízení. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých přístrojů a komponent pro systémy EZS. Použité zdroje: článek „Elektromagnetická slučitelnost„ Ing. Ladislav Havlik, CSc. přednášky „ELEKTROMAGNETICKÁ KOMPATIBILITA“ Prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "Elektromagnetická slučitelnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google