Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná."— Transkript prezentace:

1 Senzory pro EZS

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/2-12-12_Snímače induktivní se spínacím výstupem Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Senzory pro EZS Ročník: II. Datum tvorby: 10.03.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Induktivní přibližovací přepínač. Jedná se o induktivní snímač (čidlo) reagující na blízkost kovového předmětu. Snímače se spínacím výstupem. Indukční snímač slouží pro vyhodnocování přítomnosti kovového materiálu.

4 Snímač lze použít jako bezdotykový koncový spínač na strojích, automatických linkách apod. Je možné ho použít v prostředí prašném i venkovním. Snímač je určen pro zapojení do stejnosměrných obvodů s rozsahem napájecího napětí 10-30V (u vybraných typů 10-60V), nebo obvodů střídavých v rozsazích 22-250V nebo 180-250V. Základ snímače tvoří oscilátor pracující na principu změny činitele jakosti jádra Q při přiblížení kovového materiálu.

5 Snímač obsahuje LC-oscilátor, který napájí přes zesilovač cívku s železným jádrem. Magnetický tok cívky se uzavírá vně cívky vzduchem a může být ovlivněn přiblížením kovového předmětu, který rozladí rezonanci oscilátoru a jeho výstupní napětí po utlumení klesne. Klesne-li hodnota napětí oscilátoru pod prahovou úroveň přepínače, přepínač přepne a po zesílení se na výstupu snímače objeví jiný signál.

6 Induktivní přibližovací přepínače indikují blízkost všech kovových předmětů dostatečné velikosti. Vysazení kmitů oscilátoru vyhodnotí prahový detektor, který řídí klopný obvod ovládající výkonový koncový stupeň. Odstraněním kovového materiálu z aktivní spínací zóny oscilátor obnoví kmitání. Podle toho o jaký druh spínače jde, spínací nebo rozpínací, se výstup spojí nebo rozpojí při přiblížení kovového materiálu do aktivní zóny snímače.

7 1.Jaké materiály jsou indikovány induktivním přibližovacím přepínačem? 2.Jak se změní spínací vzdálenost induktivního přibližovacího přepínače, je-li indikovaný předmět namísto z oceli mědi? Otázky k opakování Nápověda

8 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu snímačů fyzikálních veličin. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých obvodů pro systémy EZS. Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google