Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel"— Transkript prezentace:

1 1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autoři: Ing. Radim Bublík Název prezentace: (DUMu) Software Tematická oblast: Úvod do předmětu Ročník: 1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Úvod do předmětu je poskytnout žákům potřebné informace pro lepší orientaci ve významu informačních a komunikačních technologií (zejména počítačů) pro jejich život a nastínit jim rovněž jejich historii a vývoj. Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě pokryjí postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Informační a komunikační technologie na naší SŠ. Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Software.

3 Pojem SOftware Software je v informatice definován jako programové vybavení počítače. Jde tedy o sadu všech počítačových programů, které v počítači vykonávají nějakou činnost. Software je protiklad k hardware (k technickému vybavení počítače), který zahrnuje veškeré fyzické součásti počítače (elektronické obvody, skříň…). [1]

4 Jsou i data software? V širším kontextu jsou za software považována i data, tedy nejen programy, které vykonávají nějakou činnost. Data sama o sobě přitom nejsou instrukcemi, které by bylo možno provést pomocí nějakého hardware. Popisují většinou nějaký obrázek, textový dokument a podobně. Data jsou využitelná pouze pomocí programů, pro která jsou určena a velmi často pomocí nich také pořízena.

5 Koexistence hardware a software
Smysl má pouze společné využití hardware a software. Hardware bez software může existovat, byl by však k ničemu, resp. neměl by žádné využití. Software bez hardware nemůže de facto ani existovat: každý software musí být nějak (fyzicky) zaznamenán, uložen a to právě prostřednictvím libovolného (jednoduššího či složitějšího) hardware.

6 I tato prezentace je software…
Je dobré si uvědomit souvislosti: Také tato prezentace (datový soubor typu pptx) je software. Jde konkrétně o data. Zobrazována je díky programu (zde Microsoft PowerPoint), pomocí něhož byla také vytvořena. Uložena je na paměťovém médiu (pevný disk, USB Flashdisk…), které spadá do oblasti hardware. Fyzicky je promítána pomocí projekčního PC (hardware) a projektoru (hardware).

7 Zajímavosti z Historie
První teorie softwaru byla navržena Alanem Turingem v roce 1935. Pojem „software“ v textu poprvé použil John W. Tukey v roce 1958. Historie počítačového softwaru se začíná psát v roce 1946, kdy se objevila první programová chyba softwaru. [1] Alan Turing [2]

8 Použité zdroje [1] Software. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: [2] BEAO. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel"

Podobné prezentace


Reklamy Google