Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace – výklad učiva

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentace – výklad učiva"— Transkript prezentace:

1 Prezentace – výklad učiva
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor Ing. Dana Sobotková Ročník 5. Datum Šablona V/2 Č. materiálu VY_52_INOVACE_68 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Předmět Přírodověda Způsob využití ZLATO Prezentace seznamuje se zlatem, nerostem ze skupiny drahých kovů, uvádí jeho výskyt v přírodě, využití v praxi. Může sloužit k samostatnému zápisu učiva. Druh materiálu Prezentace – výklad učiva

2 Zlato Zlato patří mezi drahé kovy. Je krásné a vzácné a používalo se v minulosti jako platidlo (zlaté jáchymovské tolary, zlaté dukáty).

3 Zlato ZLATO je žlutý kovový nerost. je výborný vodič elektřiny
v přírodě se nachází v ryzí(=čisté) podobě ve formě zlatonosných žil, často prorůstá křemenem Zvětráváním hornin se zlato uvolňuje, je odplavováno vodou a usazuje se v korytech řek jako zlaté valounky.

4 Zlato Těží se v hlubinných dolech (město Zlaté Hory) nebo rýžováním (řeka Otava). Zajímavost: V 19.století vypukla v USA tzv.“ zlatá horečka“, kdy spousta osadníků vyrazila hledat zlato do Skalistých hor.

5 Zlato Stát ukládá své zlato v podobě zlatých cihel jako státní poklad.
Naše státní zlato je uloženo v trezoru České národní banky v Praze.

6 Zlato Ze zlata a drahých kamenů jsou i korunovační klenoty českých králů – Svatováclavská koruna, jablko a žezlo. Jsou uloženy jako náš nejcennější národní poklad v katedrále svatého Víta v Praze na Hradčanech.

7 Zlato Zlato se používá ve šperkařství (náušnice, prsteny,…), v zubním lékařství (zubní korunky) a v elektrotechnice (počítačové čipy). Obr.1 Zajímavost: Ryzost(čistota, kvalita) zlata se uvádí v tzv. karátech.

8 Zlato Zlatem jsou zdobeny vzácné sochy, části budov i celé chrámy.
Nejvíce jich spatříme v Indii a Thajsku.

9 Zlato Rozbité šperky se vykupují zpět jako t.zv. zlomkové zlato.
Část zlata se získává i recyklací z použitých elektrospotřebičů (mobilů, počítačů apod.) Obr.2,3

10 Použité zdroje informací:
Učivo vychází z učebnice J. Matyášek, V. Štiková, J. Trna, PŘÍRODOVĚDA 5,učebnice pro 5.ročník, ČLOVĚK A JEHO SVĚT, nakladatelství Nová škola 2004, ISBN , str.14   Obrázky: Microsoft Office Klipart /office.microsoft.com/ Obr.1-3: vlastní fotografie autora


Stáhnout ppt "Prezentace – výklad učiva"

Podobné prezentace


Reklamy Google