Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_ 5_14KolB-8 Název tematické oblasti (sady) Dokumentace, diagnostika a měření v elektronice Název vzdělávacího materiálu Ampérmetry Druh učebního materiálu prezentace Anotace Jaké jsou typy ampérmetrů.Jak se s ampérmetry měří Klíčová slova Proud, rozsah, bočník, svorka Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Elektrotechnika, elektrikář slaboproud Ročník I- II Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bohumír Kolčárek Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 2,25 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bohumír Kolčárek Dostupné z portálu

2 Ampérmetry Ampérmetr je zařízení k měření velikosti protékajícího proudu, který je na ukazateli přístroje vyjádřen v ampérech Při měření proudu v elektronice se nejčastěji setkáváme s analogovými ručičkovými nebo digitálními měřidly – změřená hodnota je na displeji. Pro snížení procházejícího proudu ampérmetrem používáme bočník, který je připojen na přepínač rozsahu.

3 Ampérmetry Ampérmetr měří procházející proud v obvodu, musí se tedy zapojit do série se spotřebičem. Proudový rozsah je většinou chráněn pojistkou.

4 analogový Základním prvkem je permanentní magnet a otočná cívka. Funkce je založena na využití sil působících v magnetickém poli na cívku, kterou protéká proud. Nachází-li se vodič protékaný elektrickým proudem v magnetickém poli, působí na něj síla, která způsobí natočení cívky. Natočení cívky vyvolá natočení ručky přístroje, která je s cívkou spojena. používají se pro měření stejnosměrných proudů ve velmi širokých rozsazích (μA až kA) rozlišují polaritu proudu Pro měření st. proudu musíme provést usměrnění

5 Princip analogového ampérmetru

6 Digitální Na tzv. snímacím rezistoru je zaznamenávána velikost úbytku napětí, která je úměrná protékajícímu proudu. Napěťový průběh je potom digitalizován a převeden do údaje na displeji.

7 Bočník Bočník je zařízení, které slouží ke zvětšení měřicího rozsahu ampérmetrů. mA


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google