Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_ 5_14KolB-7 Název tematické oblasti (sady) Dokumentace, diagnostika a měření v elektronice Název vzdělávacího materiálu Voltmetry Druh učebního materiálu prezentace Anotace Jaké jsou typy voltmetrů.Jak se s voltmetry měří Klíčová slova napětí ,volt, střídavé napětí Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Elektrotechnika, elektrikář slaboproud Ročník I- II Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bohumír Kolčárek Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 2,10 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bohumír Kolčárek Dostupné z portálu

2 Voltmetry Voltmetr je elektrický přístroj, který měří velikost elektrického napětí nebo úbytku napětí na obvodu nebo součástce. Při měření napětí v elektronice se nejčastěji setkáváme s analogovými- ručičkovými nebo digitálními měřidly – změřená hodnota je na displeji. Zdroje :

3 Voltmetry Voltmetr se zapojuje paralelně k měřené části obvodu.
Aby voltmetr nezatěžoval měřený obvod, musí jím procházet co nejmenší proud. Vnitřní odpor voltmetru musí být co největší.

4 Pro snížení velikosti měřeného napětí se používá předřadný odpor, který je připojen na přepínač rozsahu.

5 Analogové Pro určení skutečné velikosti napětí musíme znát konstantu k=zvolený rozsah/počet dílků na stupnici. V dnešní době se analogové voltmetry už víceméně nepoužívají, avšak v některých oborech mají stalé uplatnění. To jsou oblasti typu: dopravní prostředky (otáčkoměry, palivoměry..), dozorny elektrických rozvoden energie, atd.. Mají své výhody: jednoduchá konstrukce, nízká cena, spolehlivost, nepotřebují napájení a lépe se sleduje kolísání. Avšak mají i své nevýhody : nepřesnost, menší odolnost proti poškození a přetížení.

6 Měřící systém funguje na principu magnetoelektrického pole(otočná cívka s připevněnou ručičkou).
Zdroj obrázku:

7 Digitální Obsahují převodník A/D a LCD zobrazovač.
Oproti analogovým mají výhodu v přesnosti čtení údajů z displeje(až o 6 desetinných míst), větší odolnost proti přetížení díky ochraným obvodům, větší odolnost vůči vnějším vlivům (otřesy atd..) Mají své nevýhody - horší sledování kolísání, vyšší cena, nutnost napájení. Zdroj obrázku:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google