Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_11_32IstE-7 Název tematické oblasti (sady) Snímač stejnosměrného proudu s galvanicky odděleným výstupem Název vzdělávacího materiálu Ověřování technických parametrů snímače proudu Druh učebního materiálu prezentace Anotace Prezentace je určena k výuce žáků předmětů Elektronika a Automatizace Klíčová slova Pohon, snímač, regulátor Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 26-41-M/01 Elektrotechnika, H/01 Elektrikář, H/02 Elektrikář Ročník I. – IV. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby Tester – učební pomůcka Autor Ing. Emil Istenák Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 660 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Emil Istenák. Dostupné z portálu

2 Příklad využití analogových ovládačů pohonů. (pokračování)
Stykače Stykačová reverzace 3 fázový asynchronní motor Tlačítka, vypínače, kontakty

3 U digitálních ovládání elektropohonů je mnoho způsobů využití elektroniky a elektromechaniky. Pokud se jedná o jednofázové a třífázové motory, lze je elektronikou ovládat nejčastěji pomocí frekvenčních měničů, kde se pomocí frekvence reguluje rychlost otáčení rotoru. Dále potom lze využít polovodičové součástky jako spínací a vyhodnocovací prvky. Pro spínání střídavého proudu a napětí se nejčastěji využívá triak a tyristor. Pro vyhodnocování potom různé tranzistory, operační zesilovače, bočníky a jiné integrované obvody, které následně ovládají již zmíněné výkonové prvky.

4 Na následujícím obrázku je zapojení třífázového asynchronního motoru, jehož otáčky jsou plynule regulovatelné pomocí frekvenčního měniče. V obvodu je zároveň signalizována porucha (přehřátí). Celý obvod je napájen síťovým napětím 230V, přes pojistku FU1, spínač S1 a tlumivku Z1, která slouží k odrušení pro kmitočtový měnič. Výstupní napětí měniče dosahuje hodnoty 3x230V / 0-480Hz.

5 PMW regulace 3 fázového motoru
Síťová tlumivka Vstupní regulační signál Pulzně šířkový modulátor 3 fázový motor Hlášení poruchy

6 Na obrázku je jednoduché schéma zapojení frekvenčního měniče pro DC motory. Jeho funkce spočívá v tom, že integrovaný obvod NE555 vyrábí impulzy o různé šířce a spíná tranzistor, který následně umožňuje průtok proudu do motoru. Čím širší impulzy, tím vyšší otáčky.

7 Výstupní signál z integrovaného obvodu NE555

8 Existuje celá řada obvodů pro řízení a regulaci stejnosměrných motorů
Existuje celá řada obvodů pro řízení a regulaci stejnosměrných motorů. Na obrázku je schéma zapojení obvodu pro reverzaci DC motoru pomocí polovodičových prvků.

9 Celý obvod pracuje na principu můstkového spínání
Celý obvod pracuje na principu můstkového spínání. V případě rotace motoru doleva je obvod uzavřen přes tranzistor VT1, motor a tranzistor VT4. V opačném případě je tomu obráceně. Obvod se tedy uzavírá přes tranzistor VT2, motor a tranzistor VT3. Rezistor RB slouží jako bočník, jehož odpor je velmi malý, řádově mΩ. Na něm se vytváří úbytek napětí, který je přiveden na vstup „sense“ řídící logiky.

10 Integrovaný obvod pro PMW zdroje
Příklad využití PMW regulace PMW nabíječka Integrovaný obvod pro PMW zdroje

11 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google