Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sídla.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sídla."— Transkript prezentace:

1 Sídla

2 Město či vesnice nebo městyc….sídla
...je seskupení sídelních jednotek včetně hospodářských objektů a dopravních zařízení na určitém vymezeném území, které bývá urbanisticky odděleno od okolních sídel. Architektonicky se jedná o sídlo, kde převažuje nízkopodlažní zástavba s rozsáhlým zázemím (dvůr, zahrada). Ekonomicky převažuje zemědělská výroba nad průmyslovou. Administrativně neurčil stát sídlo za město či nedosáhlo určitého počtu obyvatel (u nás 3000 obyvatel) ...je typ sídla významově mezi městem a vesnicí. V minulosti měla tato sídla právo pořádat týdenní a dobytčí trhy a plnily funkci spádového městečka pro okolní menší vesnice. ...na rozdíl od vesnice ve městě převažuje průmyslová výroba a služby nad zemědělstvím, typická je vícepodlažní zástavba, větší hustota zalidnění (více obyvatel na menší ploše). Je více neosobní, anonymní a účelové než vesnice.

3 Město… to je to město Hlavní město ČR je určené zvláštním zákonem o hlavním městě a je jím pouze Praha.  Krajská města jsou města, které jsou podle zákona sídlem kraje.  Středočeský kraj nemá krajské město, jelikož jeho úřady sídlí v Praze a Praha též není krajským městem, protože je hlavním městem.  Statutární města jsou města, která mají tento status podle zákona. Na rozdíl od ostatních města nejsou řízena městským úřadem ale magistrátem, v jehož čele nestojí starosta ale primátor. Statutární města mají i více pravomocí než běžná města a jsou většinou rozdělena na městské obvody či části. V současné době je v ČR 24 statutárních měst: hlavní město Praha + 12 krajských měst  + 11 dalších měst - Havířov, Kladno, Most, Karviná, Opava, Frýdek-Místek, Teplice, Děčín, Chomutov, Přerov, Mladá Boleslav.

4 Obec Obec - je základní územní jednotkou veřejné správy či samosprávy. Obcí nemusí být každé sídlo. Zpravidla obcemi jsou všechna města, ale ne všechny vesnice. Velice často jsou obcemi několik vesnic dohromady a obecní úřad sídlí v největší z nich. Obec s rozšířenou působností Obec s pověřeným obecním úřadem obce menší než obyvatel fakticky „spravují“ více než polovinu rozlohy státu 


Stáhnout ppt "Sídla."

Podobné prezentace


Reklamy Google