Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

2. světová válka v Československu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "2. světová válka v Československu"— Transkript prezentace:

1 2. světová válka v Československu
Václav Švec

2 Mnichovská dohoda Dohoda o odstoupení pohraničních území ČSR obývaných německou menšinou Německu; podepsána na konferenci v Mnichově představiteli Německa, Itálie, Velké Británie a Francie. Zástupci československé vlády na konferenci pozváni nebyli; dohoda byla pro ČSR ultimátem, které pod nátlakem přijala. V říjnu 1938 vyhověla ČSR i územním požadavkům Polska (Těšínsko) a v listopadu i Maďarska (jižní a východní Slovensko, značná část Podkarpatské Rusi).

3 Protektorát Č a M - počátek
Dne odcestoval do Berlína za Hitlerem prezident Hácha a ministr zahraničí František Chvalkovský. Bylo jim oznámeno, že české země budou obsazeny německou armádou a připojeny k říši. Němci žádali souhlas s okupací a vyhrožovali, že v případě odporu bude Praha zničena leteckým útokem. Hácha podlehl a ráno překročila německá vojska hranice. Protektorát Čechy a Morava byl vyhlášen Hitlerovým výnosem z

4 Hitler před podpisem výnosu o zřízení protektorátu

5 Obyvatelstvo v protektorátu
Obyvatelstvo se dělilo na 3 skupiny 1) střední proud – tvořila jej masa lidí, kteří nesouhlasili s okupací, zůstali však pasivní, 2) krajní proud – spolupracovali s Němci – čeští fašisti, zrádci, udavači, kolaboranti, 3) aktivní bojovníci – byli proti německé okupaci, jednalo se o příslušníky odbojových skupin a organizací.

6 Atentát na Heydricha Dne byl spáchán atentát na Reinharda Heydricha pod krycím názvem „Anthropoid“. Atentát provedli Jan Kubiš a Jozef Gabčík.

7 Vypálení Lidic a Ležáků
Lidice Vesnice, která byla v důsledku heydrichiády vypálena a dokonale srovnána se zemí a veškeré místní obyvatelstvo vyvražděno nebo odsunuto do koncentračních táborů. Vše začalo už navečer dne 9. června, kdy byly Lidice obklíčeny jednotkami SS a německé policie a nikdo nesměl obec opustit.

8 Ležáky 14 dní po vyhlazení Lidic v důsledku heydrichiády vypálena a její obyvatele zavražděni nacisty jako odplata za to, že v ní byla ukrývána vysílačka Libuše parašutistické skupiny Silver A, která se účastnila atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

9 Slovenské národní povstání
1943 – vznik Slovenské národní rady – ústřední odbojový orgán, který připravoval ve spolupráci s partyzány a slovenskou a sovětskou armádou ozbrojené povstání • – začátek povstání • Banská Bystrica – centrum povstání • Ján Golian a Rudolf Viest – hlavní velitelé • – konec povstání, počátek partyzánské války

10 SNP Úkol – pomoc postupu Rudé armády • Předčasné vypuknutí povstání – neplánované obsazení Slovenska německým vojskem kvůli zvýšené partyzánské činnosti • Rychlé šíření povstání – 30 okresů(asi 1,7 milionů obyvatel) • Národní výbory – politické řízení povstání • Sbor pověřenců – vládní a výkonný orgán Slovenské národní rady (Karol Šmidke a Vavro Šrobár)

11 Pražské květnové povstání
4.května 1945 První projevy otevřeného odporu proti fašistům Odstraňování německých nápisů 5.května 1945 Počátek pražského povstání – v čele Česká národní rada Boje o rozhlas – začíná české vysílání Volání Prahy o pomoc

12 6.května 1945 Stavění barikád v ulicích, na mostech apod.
Skupiny SS se stahují do Prahy 7.května 1945 Nejtěžší boje na barikádách Boje s přijíždějícími tanky 8.května 1945 ČNR přijala kapitulaci německých vojsk Počíná jejich odchod z Čech

13 9.května 1945 Od Drážďan přijely na pomoc Praze sovětské tankové jednotky generála Koněva (1.ukrajinský front) Končí boje o Prahu a nastává definitivní konec 2.světové války (porážka fašismu)

14 Zdroje: dumy.cz/stahnout/70859 dumy.cz/stahnout/26421


Stáhnout ppt "2. světová válka v Československu"

Podobné prezentace


Reklamy Google