Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství."— Transkript prezentace:

1 DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství zúčastněných států = katastrofální stav o rozvoj technického pokroku: letectví, chemický průmysl(výroba umělých hmot) o Důležitý mezník v emancipaci žen – muži bojovali, ženy nahrazovaly jejich práci: volební právo žen, rovný přístup ke vzdělávání, vstup do politiky, více pracovních příležitostí o 1918-1920: „ŠPANĚLSKÁ CHŘIPKA“ – DŮSLEDEK NEDOSTATKU POTRAVIN, LÉKŮ, TEPLA – 20-40 MIL. OBĚTÍ

2 ČEŠI A SLOVÁCI V DOBĚ 1. SVĚTOVÉ VÁLKY o NA POČÁTKU VÁLKY – V R-U: TUHÝ REŽIM (NEPOHODLNÍ OBČANÉ – VĚZNĚNI, ŠIBENICE; ŠPATNÉ ZÁSOBOVÁNÍ – ZEJMÉNA ARMÁDA, o VOJÁCI BOJOVALI NA VÝCHODNÍ FRONTĚ PROTI RUSKU, NĚKTEŘÍ NA ZÁPADNÍ, POZDĚJI I NA FRONTĚ ITALSKÉ o NA KONCI VÁLKY VZNIKÁ SAMOSTATNÁ ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA o NA POČ. VÁLKY NEMYSLITELNÉ ODTRŽENÍ OD R-U o JEDNÍM ZE STRŮJCŮ SAMOSTATNÉ ČS. REP. – PROFESOR KARLOVY UNIVERZITY - TGM o ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE: o VOJENSKÉ JEDNOTKY PŮSOBÍCÍ V ZAHRANIČÍ o NEJSILNĚJŠÍ LEGIE V RUSKU: 70 TIS.MUŽŮ, VE FRANCII 10 TIS., ITÁLIE: 20 TIS. o ČEŠTÍ LEGIONÁŘI VE VÝZNAMNÉ BITVĚ U UKRAJINSKÉHO ZBOROVA

3 o ZAHRANIČNÍ ODBOJ: o 1914: EMIGRACE MASARYKA DO CIZINY – JEDNAL SE STÁTY DOHODY O NUTNOSTI ROZDĚLIT R-U PODLE ZÁSADY SEBEURČENÍ NÁRODŮ o RAZIL NÁZOR O VZNIKU SPOLEČNÉHO STÁTU ČECHŮ A SLOVÁKŮ(BYL BY VĚTŠÍ, SLOVÁCI BEZ MAĎARSKÉ NADVLÁDY, OBA JAZYKY SROZUMITELNÉ A PODOBNÉ) o PODPORU TGM NAŠEL U KRAJANSKÝCH SPOLKŮ ČECHŮ A SLOVÁKŮ ZEJMÉNA V USA o 1915: DO EMIGRACE EDVARD BENEŠ o V PAŘÍI USTAVENA ČESKOSLOVENSKÁ NÁRODNÍ RADA- ŘÍDILA PROTIRAKOUSKÝ ODBOJ o S MASARYKEM A BENEŠEM SPOLUPRACOVAL V ZAHRANIČÍ SLOVÁK MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK (ORGANIZOVAL ČS. VOJSKO BOJUJÍCÍ NA STRANĚ DOHODY)


Stáhnout ppt "DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství."

Podobné prezentace


Reklamy Google