Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Hana Kalichová Číslo VY_22_INOVACE_13.17_dějepis Název KDO JSEM? 2. světová válka Téma hodiny 2. světová válka Předmět Dějepis Stupeň/Ročník Druhý / 9. Anotace Materiál je možné využít soutěžní formou pro zopakování a upevnění učiva Očekávaný výstup Přiblíží důležité osobnosti dané doby Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Projektor Klíčová slova Winston Churchill, Jan Opletal, Charles de Gaulle, Jozef Gabčík, Josef František, Karel Klapálek, Ludvík Svoboda Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje:

2 KDO JSEM ? 2. SVĚTOVÁ VÁLKA

3 Byl jsem významným britským politikem
a jedním z nejvýznamnějších státníků 20.století. V květnu roku 1940 jsem se stal ministerským předsedou a pronesl ve sněmovně známý projev „o krvi, dřině, potu a slzách“. Byl jsem členem tzv. Velké trojky. V roce 1953 jsem byl oceněn Nobelovou cenou za literaturu.

4 WINSTON CHURCHILL

5 Narodil jsem se v roce Do obecné školy jsem chodil v Nákle u Olomouce. Poté jsem navštěvoval gymnázium v Litovli, kde jsem složil maturitu v roce Od roku 1936 jsem studoval v Praze na Lékařské fakultě UK. V říjnu roku 1939 jsem se zúčastnil demonstrací v Praze. Na následky vážných zranění jsem zemřel.

6 JAN OPLETAL .

7 Narodil jsem se v roce 1890 v rodině právníka v Lille ve Francii. V 1
Narodil jsem se v roce 1890 v rodině právníka v Lille ve Francii. V 1.světové válce jsem byl těžce raněn. Za 2. světové války jsem byl povýšen do hodnosti generála. Po porážce Francie jsem začal v zahraničí budovat hnutí Svobodní Francouzi. V létě roku 1944 jsem se triumfálně vrátil do Paříže. V letech 1959 – 1969 jsem byl francouzským prezidentem.

8 CHARLES DE GAULLE

9 Narodil jsem se v roce Po ukončení obecné a měšťanské školy v Rájeckých Teplicích jsem odešel do Čech, kde jsem se vyučil zámečníkem. V roce 1939 jsem uprchl do Polska a poté do Francie a nakonec do Anglie. Byl jsem zařazen do výcviku pro plnění úkolů zvláštního určení a jmenován velitelem výsadku Anthropoid. Zemřel jsem v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze.

10 JOZEF GABČÍK

11 Do československého letectva jsem vstoupil v roce 1936
Do československého letectva jsem vstoupil v roce Stal jsem se stíhacím pilotem. Po okupaci Československa jsem uprchl jako většina čs. pilotů do Polska. Nakonec jsem se dostal do Francie a poté do Anglie. Byl jsem přiřazen ke 303. stíhací peruti. Dosáhl jsem 17 jistých sestřelů německých letadel a jednoho pravděpodobného. 8. října 1940 se můj Hurricane zřítil během hlídkového letu.

12 JOSEF FRANTIŠEK

13 V době 1. světové války jsem bojoval na východní frontě v Rusku
V době 1. světové války jsem bojoval na východní frontě v Rusku. Zúčastnil jsem se bitvy u Zborova a byl jsem povýšen. Po okupaci jsem uprchl do zahraničí a bojoval jsem v Africe. Náš 11. východní čs. prapor se vyznamenal při obraně města Tobrúku. Na konci války jsem bojoval s I. čs. armádním sborem u Dukly a poté došel v květnu 1945 až do Prahy.

14 KAREL KLAPÁLEK

15 Bojoval jsem ve slavných bitvách u Zborova, u Bachmače a zúčastnil jsem se bojů o Sibiřskou magistrálu. Začátkem června 1939 jsem ilegálně přešel do Polska a poté do SSSR, kde jsem začal organizovat čs. vojenskou jednotku, která se vyznamenala v bitvě u Sokolova. Po válce jsem byl ministrem národní obrany a v roce 1968 jsem se stal 7. československým prezidentem.

16 LUDVÍK SVOBODA

17 Použité zdroje


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google