Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Ošetřovatelství a klinické obory Předmět Teorie Ošetřovatelství Tematický okruh Odběr biologického materiálu Název materiálu Podávání léků do ucha Číslo materiálu VY_32_INOVACE_5C_TOŠ_14(20) Autor Andrea Ječmenová Datum tvorby Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

2 Anotace Prezentace Microsoft PowerPoint studentům přibližuje náročnost zdravotnického povolání. Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele, lze použít i k opakování učiva. Cílem prezentace je studentům vštípit, jakými způsoby se podávají léky, správné postupy podání léků a význam užívání léků.

3 Do ucha se aplikují tekuté léky a masti
Podávání léků do ucha Do ucha se aplikují tekuté léky a masti Andrea Ječmenová 2013

4 Kapání léku do ucha Nemocný sedí na židli bokem k opěradlu, zdravé ucho skloní k rameni nebo leží na boku na zdravém uchu. Pod uchem držíme čtverec buničiny. Ordinovaný roztok za současného klidného slovního doprovodu opatrně vkápneme do ucha. Odtékající tekutinu odsajeme buničinou. Požádáme nemocného, aby ještě 1 až 2 minutu nechal hlavu v úklonu.

5 Mast Naneseme do zevního zvukovodu štětičkou.
Hlavu nemocného přidržujeme v krajině spánkové, abychom mu zabránili v neočekávaném pohybu.

6 Podávání léků na sliznici nosní

7 Do nosu se vpravuje lék, který se má vstřebat sliznicí do krevního oběhu, a lék, který léčí zanícenou nebo zduřelou sliznici. Lék určený pro krevní oběh se aplikuje ve formě spreje z lahviček s rozprašovačem. K léčení sliznice se do nosu aplikuje mast nebo léčebný roztok.

8 Postup: Při aplikaci masti nemocný sedí nebo leží, hlavu zakloní.
K hrdlu tuby s mastí přiložíme štětičku nebo smotek a za současného otáčení jej obalujeme mastí. Mast pak šetrně zaneseme do nosu. Při vkapávání léku zakloní nemocný hlavu na opačnou stranu než je nosní dírka, do níž se lék aplikuje. Do každé nosní dírky se vkápne určený počet kapek. Jakmile nemocný ucítí, že mu tekutina vtéká do krku, přestaneme kapat.

9 Kontrolní otázky a cvičení
Vyjmenuj druhy léků aplikované do ucha a jak správně léky podáme. Jaký léčebný účinek mají léky podané na sliznici nosu? Popiš postup aplikace léku sliznicí nosu. Úkol Vyhledej konkrétní druhy léků podávaných do ucha a nosní sliznici a jak jsou přípravky baleny. Využij a pracuj s internetovými zdroji.

10 Použité zdroje Ošetřovatelství 2 pro SZŠ PhDr. Marie Rozsypalová
PhDr. Eva Haladová Mgr. Alena Šafránková Nakladatelství Informatorium spol. s.r.o. ISBN NEZNÁMÝ. Bdl-cee.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Drmax-lekarna.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Mdx.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"

Podobné prezentace


Reklamy Google