Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ještěd.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ještěd."— Transkript prezentace:

1 Ještěd

2 Ještěd Ještěd je hora na severu Česka, jihozápadně od Liberce
Na vrcholu se nachází známý televizní vysílač. V dolní části vysílače je umístěn hotel a restaurace. Na Ještěd vedou lanovky, na svazích je lyžařské středisko.

3 Vysílač na Ještědu Je vysoká téměř 100 metrů s kruhovým půdorysem o průměru 33 metrů. Jejím autorem je architekt Karel Hubáček. Před vybudováním současného hotelu stával na vrcholu hory od poloviny 19. století hotel, v jehož blízkosti byl na počátku 20. století, s ohledem na zájem turistů vybudován další. Stavby byly ze dřeva a obě v šedesátých letech 20. století shořely.

4 Historie STARÝ JEŠTĚD NEBOLI NOVÝ JEŠTĚDSKÝ DŮM
Pod vžitým názvem „nový ještědský dům“ byla v roce 1906 otevřena nová chata s restaurací a rozhlednou, o kterou dlouho usiloval Německý horský spolek pro Ještědské a Jizerské hory. Chata byla na svou dobu velmi moderní a obliba vrcholu Ještědu tak ještě vzrostla. Budova byla zničena při požáru v lednu roku 1963. Pouhé tři roky na to se začalo se stavbou současné moderní budovy podle plánů architekta Karla Hubáčka a jeho týmu.

5 Interiér Návrhy interiérů stavby, včetně jeho mobiliáře, pochází od architekta Otakara Binara. Stěny schodiště a hotelových chodeb jsou obloženy keramickými obklady, jejichž autorkou je Děvana Mírová. Vstupní dveře a stěny recepce hotelu pokrývají tepané plechy od Miloše Košky, tapiserii umístěnou na zdi salónku vytvořil Vladimír Křečan.

6 Zajímavosti ROHANŮV KÁMEN
Roku 1820 zakoupil jižní svahy Ještědu a celé českodubské panství kníže Rohan. Právě ten nechal na vrcholu hory umístit špičatý sloup se znakem svého rodu. MALÝ MARŤAN V červenci 2010 přistál na Ještědu Malý Marťan, bronzová, 170 cm vysoká socha výtvarníka Jaroslava Róny.

7 Zajímavosti LANOVKA NA VRCHOL JEŠTĚDU Jde o jedinou lanovou dráhu
v České republice, kterou provozují České dráhy. Lanová dráha na Ještěd se zařadila k lanovkám světové úrovně. Lanovka na své cestě překonává 400 výškových metrů, délka trati je něco málo přes kilometr, který zdolá během 4 minut jízdy.

8 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "Ještěd."

Podobné prezentace


Reklamy Google