Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková Číslo VY_32_Inovace_3444 Název Práce redaktora Téma hodiny Předmět Mladý žurnalista, Člověk a svět práce Ročník/y/ 7. , 8. Anotace Materiál je určen pro volitelný předmět Mladý žurnalista, seznamuje žáky se základními rysy profese redaktor. Materiál nabízí i předpoklady pro výkon profese a obsahuje jednoduché úkoly, při jejichž řešení žáci využívají i výpočetní techniku. Poté následuje diskuse nad řešením úkolů a žáci sdělují své postřehy. Očekávaný výstup Žák se seznámí s profesí redaktora. Může doplnit i další požadavky na tuto profesi. Žák tak dostává prostor pro vyjádření vlastního názoru. Řeší úkoly, pracuje s výpočetní technikou, rozšiřuje své znalosti z oblasti volby povolání. Druh učebního materiálu Prezentace

2 Práce redaktora JAKO PROFESE HLAVNÍ ČINNOSTI VÍŠ, NEBO UHODNEŠ?

3 REDAKTOR JAKO PROFESE ODBORNÝ NEBO JAZYKOVÝ Píše především články PŘEBÍRÁ RUKOPISY PUBLIKACÍ OD AUTORŮ PŘIPRAVUJE TISKOVINY PO TECHNICKÉ, OBSAHOVÉ I JAZYKOVÉ STRÁNCE NĚJAKÉHO MÉDIA Externí redaktor - nemusí být přímo z redakce SVÉ REDAKTORY MAJÍ NAKLADATELSTVÍ I VYDAVATELSTVÍ

4 VE VELKÝCH REDAKCÍCH MOHOU BÝT REDAKTOŘI PODLE SVÉHO ZAMĚŘENÍ ROZDĚLENI DO SKUPIN NAPŘ.:
KULRUTNÍ REDAKTOR SPORTOVNÍ REDAKTOR HUDEBNÍ EDIČNÍ JAZYKOVÝ NAKLADATELSKÝ REDAKTOR TECHNICKÝ REDAKTOR

5 VÍŠ NEBO UHODNEŠ? PORAĎ se ve skupině se spolužákem nebo si vyhledej ve zdrojích. Kde redaktor pracuje? Jaké jsou jeho pracovní prostředky? Jaké musí mít předpoklady pro výkon své profese? Vyhledej, co je náplní edičního redaktora? Co je náplní činností technického redaktora?

6 ŘEŠIL JSI SPRÁVNĚ? Porovnáme si odpovědi:
Redaktor pracuje v kanceláři, ale i v terénu. Nejčastěji pracuje s výpočetní technikou, ale i s ostatními kancelářskými pomůckami. Hlavní předpoklady redaktorské práce: vysokoškolské vzdělání systematický způsob práce Organizační schopnosti Komunikační schopnosti Objektivita Trpělivost Odbornost Mít vlastní nápady !!!!

7 4. Ediční redaktor se stará o jazykovou a obsahovou náplň jednotlivých edic .
5. Technický redaktor je pracovník, který připravuje rukopisy autorů a předlohy pro tisk po technické a grafické stránce. Kontroluje techniku tisku, velikost a typy písma, ozdobné písmo, nadpisy, okraje, obrázky, různé grafické prvky atp. Čte rukopisy a spolupracuje s výtvarníky. JEŠTĚ NĚCO? CO ZNAMENÁ SLOVO EDICE?

8 EDICE A JSME OPĚT MOUDŘEJŠÍ !!! VLASTNĚ ZNAMENÁ VYDÁNÍ
v NAKLADATELSKÉ oblasti JSOU EDICE řady KNIH vydávané v určité typické grafické podobě a s určitým obsahovým zaměřením NAPŘ. : SVĚTOVÁ ČETBA – ODEON KVĚTY POEZIE – MLADÁ FRONTA (1. JE EDICE, 2. NAKLADATELSTVÍ) PRO ZAJÍMAVOST REEDICE JE OPAKOVANÉ, OPĚTOVNÉ VYDÁNÍ EDICE NEBO KNIHY A JSME OPĚT MOUDŘEJŠÍ !!!

9 Zdroje a prameny cz/images/results.aspx?ex=2&qu=novinář#mt:0 potřeby#pg:2|mt:0| Archiv autora


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková"

Podobné prezentace


Reklamy Google